Tăriceanu vrea ca USL să redacteze Cărți Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene și împrumuturi

Tăriceanu vrea ca USL să redacteze Cărți Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene și împrumuturi
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu, scie pe blogcă va propune PSD constituirea a două echipe de lucru la nivelulgrupurilor USL, care să studieze situația atragerii fonduriloreuropene și folosirea sumele împrumutate de pe piețe, urmând să fieelaborate Cărți Negre ale Guvernului Boc.

„Intenționez să propun liderului grupului PSD din Cameră, dar șicolegilor noștri de la Senat să constituim două echipe de lucru lanivelul grupurilor parlamentare ale USL din Cameră și Senat. Oechipă va studia situația atragerii fondurilor europene, o altamodul în care Guvernul Boc a folosit zecile de miliarde de euroîmprumutate de pe piețe. În toamnă vom prezenta Cărțile Negre aleGuvernului Boc în aceste domenii!”, menționează Tăriceanu.

El susține, în postarea pe blog, că Guvernul Boc a atras doar 3%din fondurile europene, în schimb a îndatorat țara cu zeci demiliarde de euro.

În opinia sa, cauzele pentru care „PDL nu este în stare” săatragă fonduri europene sunt „incompetența și faptul că acești baninu pot fi deturnați”. „Am convingerea că nimic nu se va schimba înperioada următoare, iar PDL nu își va termina mandatul fără a fifăcut țării o pagubă de circa 20 miliarde euro, bani pregătițipentru noi, la care România s-a uitat, dar pe care Guvernul Boc nua fost în stare să îi foloseasca pentru dezvoltarea țării”, adaugăfostul premier.

„Dacă domnii Băsescu și Boc dau cu piciorul la zecile demiliarde de la Uniunea Europeană de peste 2 ani și jumătate, tottrebuia să facă și ei ceva. Și așa au îndatorat țara cu alte 20 demiliarde de euro. Adică banii de la UE nu le-au plăcut, că nuputeau fi dijmuiți. În schimb le-a plăcut să facă datorii de zecide miliarde de euro, pe care le va plăti poporul român în viitor,când domniile lor nu vor mai fi la putere”, susține Tăriceanu.

Fostul premier mai spune că la sfârșitul guvernării PNL „Româniaera o țară cu o datorie externă extrem de mică în comparație cutoate țările din UE”, iar acum situația este cu totul alta pentrucă „în numai 2 ani și jumătate Guvernul Boc a îndatorat țara maimult decât toate guvernele care au fost la putere după 1990!”.

El menționează, citând un document FMI, că datoria publică ațării era de 21,3% din PIB în 2008, dar a crescut în 2010 la circa35,5% din PIB, iar pentru anul 2011 proiecția FMI este de37,8%.

„Cât despre datoria externă a țării (publică și privată), după 2ani și jumătate cu domnul Boc la putere, ea a evoluat astfel: erade 51% din PIB la sfârșitul lui 2008, va fi de 82% din PIB lasfârșitul lui 2011”, menționează Tăriceanu.

Fostul premier mai spune că la sfârșitul lui 2008 România avea odatorie publică nesemnificativă. „Daca nu ar fi fost așa, nu ar maifi putut domnul Boc să împrumute 20 de mld de euro cu care săplătească realegerea lui Traian Băsescu în 2009”, susține el.

„Sper să nu fim în situația amuzantă să vedem pe undeva vreunpropagandist al PDL care să spună că, totuși, Guvernul Boc acrescut gradul de atragere a fondurilor europene cu 50% (de la 2%la 3%). Glumind puțin, procentul de creștere e mare, nu cred să maifie o țară UE care să creasca cu 50% de la an la an. Doar că noi amcrescut de la «aproape nimic» la «aproape nimic si jumatate»”, maiscrie el.

Departamentul Politic, [email protected]

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...