Tomac, singurul eurodeputat român semnatar al Rezoluției Parlamentului European care condamnă situația din Belarus

Publicat: 16 09. 2020, 17:30
Tomac, singurul eurodeputat român semnatar al Rezoluției Parlamentului European care condamnă situația din Belarus

Eugen Tomac, președintele PMP și membru al celei mai mari familii politice europene, este singurul eurodeputat român semnatar și contributor al Rezoluției Parlamentului European care condamnă situația din Belarus.

P.E. se pregătește să adopte o rezoluție referitoare la situația din Belarus pe baza declarației șefului diplomației europene, Josep Borrell, în conformitate cu articolul 132 alineatul (2) din Regulamentul de procedură.

Rezoluție împotriva lui Lukașenko: UE nu recunoaște alegerile din Belarus!

În rezoluția care va fi votată joi, 17 septembrie, și semnată de un singur eurodeputat român, Eugen Tomac, Parlamentul European arată că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale organizate în Belarus la 9 august, „deoarece acestea s-au desfășurat cu încălcarea flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”. Pe cale de consecință, UE nu-l va recunoaște pe Alexandr Lukașenko ca președinte al Belarus, după ce actualul mandat se va încheia. De asemenea, Legislativul european cere să se desfășoare, cât mai curând posibil, noi alegeri prezidențiale și care să fie plasate sub o supraveghere internațională.

În schimb, Parlamentul European o recunoaște drept câștigătoare a alegerilor pe Svetlana Tihanovskaia. Ea urmează a fi „privită” de UE drept lider interimar al Belarusului până la organizarea de noi alegeri prezidențiale.

Printre altele, rezoluția mai susține în mod ferm și sancțiunile dictate împotriva persoanelor responsabile de falsificarea rezultatelor alegerilor (printre care figurează chiar Alexandr Lukașenko), violențe și represiuni. Nu în ultimul rând, statele membre UE sunt încurajate să ușureze procedurile de acordare a vizelor pentru transfugii din Belarus, cetățeni persecutați de regimul Lukașenko din motive politice.