Traian Băsescu, audiat de procurori după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță

Publicat: 17 01. 2017, 16:38
Actualizat: 13 06. 2018, 15:09

This browser does not support the video element.

Întrebat dacă se aștepta să fie citat, fostul președinte a declarat „Da, păi s-a anunțat public”, precizând că a presupus că înregistrarea în care apare ar fi fost realizată de Sebastian Ghiță. Traian Băsescu a spus că nu s-a întâlnit cu fostul deputat înainte de dispariție.

La ieșirea de la Parchet, Traian Băsescu nu a dat foarte multe declarații, dar a ținut să transmită că toată lumea trebuie să renunțe la ideea că ar fi intervenit vreodată în vreun dosar: „Am dat o declarație completă, dar nu vă pot spune, nu mă lasă  Codul Penal. Scoateți-vă din gândire abordarea că vreodată m-am ocupat de vreun dosar”, a spus Băsescu. 

Pe 4 ianuarie, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal după ce postul România TV a difuzat o înregistrare în care Traian Băsescu vorbește despre informații pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu. 
„Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informații privind posibile imixtiuni în actul de justiție, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiță în care este redat un dialog între fostul președinte al României Traian Băsescu și o altă persoană,(…) în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informațiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluționare”, transmite Parchetul General. 
 
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că dosarul a fost deschis în urma unei autosesizări a procurorilor, la acest moment fiind începută cercetarea penală in rem pentru fapte de abuz de serviciu.
 
Sebastian Ghiță a prezentat o înregistrare în care interlocutor este fostul președinte Traian Băsescu care spune că știe cum a fost condamnat Dan Voiculescu și cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustață.
 
În înregistrarea difuzată de România TV, Sebastian Ghiță a declarat că „sunt multe persoane cărora în acești 10 ani li s-au făcut mari nedreptăți. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte și știu cât de nedrept, incorect au fost aranjate și măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Șereș, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliți milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voința Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan și judecatorul Mustață, felul in care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea”.
 
Fostul deputat afirma că știe felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu-Stelian Gheorghe-Microsoft și cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir și legătura sa cu firma de PR a SRI și a Mihaelei Nicola.
 
„Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultați-l pe fostul președinte Traian Băsescu ce povesteste despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfășurate în prezența lui Florian Coldea, Kovesi, Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiție atunci nu mai am ce spune”, a declarat Sebastian Ghiță. Ulterior, postul România Tv a prezentat o înregistrare în care interlocutor este prezentat fostul președinte Traian Băsescu.
 
În replică, Traian Băsescu a transmis prin intermediul paginii sale de Facebook, că „salută decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiță la RomâniaTv”.