Traseismul politic, interzis prin Constituție cu unanimitate de voturi

Publicat: 13 06. 2013, 15:24
Actualizat: 17 08. 2014, 21:00

Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției au decis să interzică prin legea fundamentală traseismul politic. La propunerea liberalului Tudor Chiuariu, noua Constituție va stipula că un deputat sau un senator care părăsește partidul pe listele căruia a candidat își va pierde automat mandatul. Propunerea a fost votată în unanimitate.

„Le mulțumesc membrilor comisiei și celor din opoziție că au înțeles că în România nu mai putem să păcălim alegătorii. Nu putem să candidăm din partea unui partid și apoi să activăm în Parlament  din partea altui partid. Am încercat să conciliem cele două principii, interzicerea traseismului politic și interdicția mandatului imperativ, care rămâne unul dintre principiile constituționale”, a explicat chiuariu, la finalul ședinței.

Mai mult, referitor la forma în care va fi înlocuit parlamentarul demisionar, senatorul PNL a precizat că va intra în Parlamentul următorul de pe listă.

„Dacă facem vot pe liste, intră în Parlament următorul candidat aflat pe lista partidului sau formațiunii politic. Dacă deputatul sau senatoul este exclus din partid, nu se aplică acest principiu”, a mai spus Chiuariu.