Tudose îi cere socoteală lui Isărescu pentru creșterea ROBOR. „Colegii de la BNR cred că au fost plecați de acasă”

Publicat: 29 09. 2017, 21:05

„Cred că colegii noștri de la Banca Națională au fost puțin plecați de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”, a declarat premierul Mihai Tudose, după ședința CExN al PSD. 

Invitat să comenteze afirmațiile potrivit cărora creșterea indicelui ROBOR ar fi fost provocată și de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, Tudose a răspuns: „Cred că glumiți! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noștri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”.

Totodată, Tudose a anunțat că intenționează să aibă o discuție săptămâna viitoare cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, inclusiv pe tema declarațiilor recente ale lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

„S-ar putea să am o discuție săptămâna viitoare pentru că vreau să-l întreb pe domnul guvernator dacă domnul Vasilescu reprezintă Banca Națională când iese cu asemenea declarații. Dacă vorbește în nume propriu, e problema dumnealui, dar să-și pună un tricou pe care scrie «privat». Dacă iese cu tricou BNR, să știm dacă mai este o structură a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existență. Foarte bună, de altfel…”, a mai spus Tudose.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, față de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte și 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informațiilor BNR.

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,69%, de la 1,57% cât a fost cotat pe 28 septembrie.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.