Un primar cheamă oamenii la un protest față de demiterea șefului Băncii Naționale de Gene

Publicat: 14 12. 2019, 17:04

„Invitație la miting în Piața Daciei din Buzău, duminică, 15 decembrie 2019, ora 11.00 pentru susținerea domnului Costel Vînătoru și a Băncii de Resurse Genetice Vegetale”, a scris primarul din Buzău, Constantin Toma, pe rețeaua de socializare.

Potrivit acestuia, în septembrie 2019, s-a înființat, prin Hotărâre de Guvern, Banca Națională de Gene a României pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice, avându-l ca director pe cercetătorul Costel Vînătoru, șeful Laboratorului de genetică din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cea mai veche instituție de acest fel din România.

„Această bancă de gene înființată la inițiativa cercetătorului Costel Vînătoru este o instituție esențială pentru viitorul alimentației sănătoase a poporului român. Scopul ei este de a prezerva comoara genetică vegetală a României, adică legumele românești sănătoase și cu gust, pentru că, azi, acestea se află într-un mare pericol, ocupând doar 5% din piață, restul fiind legume din import, mult mai slabe calitativ. Joi noapte, ca hoții, Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcția de director al Băncii Naționale de Gene și înlocuirea acestuia cu un jurist fără nicio legătură cu cercetarea științifică”, a transmis Toma.

Constantin Toma a mai afirmat că „această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană și la sănătatea românilor”.

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei Buzău au precizat că „în intervalul 11.00-14.00, traficul auto și pietonal va fi afectat pe traseul Piața Dacia-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Instituția Prefectului Județului Buzău-Parcul Crâng-Banca de Gene. Pentru desfășurarea în condiții de legalitate a adunării, jandarmii buzoieni, cu sprijinul IPJ Buzău, ISU Buzău și Poliției Locale, vor asigura ordinea publică premergător și pe timpul manifestării”.