USR nu merge la consultările convocate de Klaus Iohannis. Dacian Cioloș: „Participarea noastră nu ar face decât să legitimeze această mascaradă” – VIDEO

Publicat: 22 11. 2021, 11:31
Actualizat: 22 11. 2021, 15:47

This browser does not support the video element.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat, luni, că nu participă la consultările convocate de șeful statului pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier.

Anunțul a făcut de liderul USR cu aproximativ o oră înaintea celei stabilite pe agenda oficială a consultărilor de la Palatul Cotroceni.

„Vreau să vă informez că în ședința Biroului Național al USR de azi-dimineață, USR a luat decizia că nu vom participa astăzi la consultările propuse de președintele Iohannis de la Cotroceni. Din punctul nostru de vedere e un simulacru de consultări, cu un rezultat, de altfel, dinainte cunoscut, și participarea noastră nu ar face decât să legitimeze această mascaradă”, a spus Dacian Cioloș.

„Respectăm rolul instituției prezidențiale – și vreau să fiu foarte clar aici – însă, din păcate, constatăm că de data aceasta, președintele Iohannis și-a abandonat rolul de mediator, nu a mai jucat rolul de președinte al tuturor românilor, ci s-a poziționat ca fiind chiar nașul acestei monstruoase coaliții PNL – PSD – UDMR.

Deci USR nu poate să gireze constitituirea unui nou FSN, care, duin acest moment, care în acest moment cva deține întreaga puere în statul român și știm ce s-a mai întâmplat când PSD s-a mai aliniat și s-a aliat cu PNL, care au fost efectele asupra funcționării statului și știm și ce s-a întâmplat atunci când PSD a fpost la butoane în anii trecuți”, a declarat liderul USR.

Potrivit lui Dacian Cioloș, USD va conduce Opoziția la acest bloc anti-reformator, iar coaliția, din care face parte PNL, nu mai are nimic de-a face cu liberalismul.

„USR  nu va vota un guvern capturat de PSD”, a spus Dacian Cioloș.

Agenda întâlnirilor de la Cotroceni

Klaus Iohannis a convocat luni consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie.

La prima întâlnire, de la ora 12:00, participă delegația comună formată din cele cele trei formațiuni care au negociat termenii unei majorități parlamentare: Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

De la ora 12:30, șeful statului ar fi urmat să vorbească cu reprezentații Uniunii Salvați România (USR), al cărei președinte, Dacian Cioloș, a fost primul premier desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma un Cabinet. Propunerea de Guvern monocolor USR nu a strâns suficiente voturi în Parlament. A dota tentativă de formare a unui Executiv a eșuat atunci când al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, și-a depus mandatul de formare a unui Cabinet minoritar PNL – UDMR, cu susținerea minorităților.

La ora 13:00, președintele va vorbi cu delegația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

De pe agenda oficială, față de cea anunțată vineri, a dispărut întâlnirea cu minoritățile naționale, care, deși anterior au fost chemate la Cotroceni, aceasta nu este o obligație pentru șeful statului conform Constituției.