Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen: Maghiarii care trăiesc în comunități largi au dreptul la autonomie teritorială

Publicat: 08 04. 2013, 22:01
Actualizat: 29 03. 2019, 10:49

Etnicii maghiari care trăiesc în comunități largi au dreptul la autonomie teritorială, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, responsabil de Politicile pentru comunitățile maghiare din străinătate, citat de MTI.

Eforturile pentru autonomie ale comunităților maghiare nu sunt departe de realitate dat fiind că urmează un principiu al Uniunii Europene, a declarat vicepremierul Zsolt Semjen în cursul unei conferințe pe tema „autodeterminării” desfășurată la Budapesta.

Diaspora maghiară are dreptul la autonomie culturală, iar maghiarii care trăiesc în comunități largi trebuie să primească autonomie teritorială, a adăugat Semjen, explicând că fiecare comunitate trebuie să își elaboreze propriul concept de autonomie în funcție de propriile necesități.

Guvernul Ungariei va susține aceste planuri, dar Budapesta nu va impune planuri de autonomie comunităților maghiare, a precizat Semjen.

Etnicii maghiari nu trebuie considerați cetățeni de rang secund în cadrul Uniunii Europene, ci trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca toți ceilalți, a încheiat Semjen.