VIDEO | Mahsa Amini a câștigat Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire. Moartea Mahsei a marcat un punct de cotitură

Publicat: 19 10. 2023, 15:44
Actualizat: 19 10. 2023, 15:54

Jina Mahsa Amini, femeia kurdă-iraniană în vârstă de 22 de ani care a murit în custodia poliției în Iran pe 16 septembrie 2022 și „Mișcarea Femeie, Viață, Libertate din Iran” au câștigat cel mai mare premiu al Uniunii Europene pentru drepturile omului.

Câștigătoarea Premiului Saharov pentru Libertatea Gândirii din acest an, Jina Mahsa Amini, a fost anunțată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Uciderea brutală a tinerei de 22 de ani, Jina Mahsa Amini, a marcat un punct de cotitură. A declanșat o mișcare condusă de femei, care face istorie. Prin urmare, premiul de astăzi să servească drept omagiu adus femeilor, bărbaților și tinerilor curajoși și sfidătoare din Iran care, în ciuda faptului că sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari, conduc impulsul pentru schimbare, a spus Metsola, în plenul Legislativului.

În septembrie 2022, Mahsa Jina Amini a fost arestată de Poliția Morală a Iranului pentru presupusa nerespectare a codului vestimentar islamic. Trei zile mai târziu, ea a murit în timp ce se afla în custodia poliției. În timp ce autoritățile au spus că a suferit un atac de cord, susținătorii lui Amini au spus că a fost bătută de poliție și a murit în urma rănilor. Însă, medicul legist iranian a respins afirmațiile că ar fi murit din cauza loviturilor la cap și la membre.

Moartea lui Amini a stârnit proteste larg răspândite timp de peste 100 de zile, împotriva teocrației islamice conservatoare a țării.

Mai multe femei au început să-și taie șuvițe de păr, în onoarea Jinei Amini. Printre ele au fost actrițele Juliette Binoche și Isabelle Huppert.

Autoritățile iraniene au răspuns printr-o represiune violentă în care peste 500 de persoane au fost ucise și alte 22.000 au fost reținute, potrivit grupurilor de drepturi ale omului, conform Time.

Premiul Uniunii Europene, care poartă numele disidentului sovietic, Andrei Saharov, a fost creat în 1988 pentru a onora persoanele sau grupurile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV VIDEO | Titus Corlățean: “Ce a făcut Hamas merge profund împotriva intereselor palestinienilor de a avea un stat propriu”