VIDEO | Marcel Ciolacu merge înainte cu legea pensiilor: Am intrat într-o procedură mai alertă/ Vreau să fie pusă în aplicare încă de anul viitor

Publicat: 24 10. 2023, 14:56
Actualizat: 24 10. 2023, 16:13

This browser does not support the video element.

Aflat într-o vizită la fabrica Ford din Craiova, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre legea pensiilor. Acesta a explicat că procedurile sunt clare, iar Ministerul Muncii are deja un contract cu Banca Mondială, convenit de către Comisie, în acest sens.

Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că în ceea ce priveşte legea pensiilor, Guvernul a intrat într-o procedură mai alertă, precizând că deşi este în cererea de plată nr. 4, ar vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. Premierul a mai anunţat că săptămâna aceasta o să ajungă la Bruxelles pentru o discuţie cu reprezentanții Comisiei Europeane.

În ceea ce priveşte legea pensiilor am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când spun, aş dori să le cuplăm, ea este în cererea de plată nr 4 deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor, a spus Ciolacu la Craiova.

Acesta a precizat că dacă legea este gata de promulgare până pe 1 ianuarie 2024, ea tot nu poate fi aplicată din cauza că trebuie „pus în aplicare” un întreg sistem. Acesta a precizat că se fac simulări pe softurile de la Ministerul Muncii.

„Dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie și este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac niște simulări pe softuri în minister. Vă spun fără nicio reţinere, am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea, ca un Guvern al României să fie eficient, a adăugat primul-mnistru.

Ciolacu: Am trimis un draft al legii pensiilor către Comisie

Marcel Ciolacu a precizat că a trimis deja un draft al legii pensiilor către analiză, experților Comisiei Europene, și s-a arătat optimist în ce privește reușita de a decupla din legea salarizării unitare, a celor două reforme, respectiv reforma pensiilor și reforma fiscală.

E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile, cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. (..) Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor şi reforma fiscală.

Șeful Executivului de la București a ținut să sublinieze din nou faptul că nu a știut de condițiile din PNRR, decât abia când a ajuns premier, și și-a asumat responsabilitatea pentru a duce la bun sfârșit angajamentele asumate de țara noastră.

„N-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu. Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret, am aflat mai în detaliu acum de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele de la un prim-ministru social-democrat de la ciuma roşie, sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două. Nu mă deranjează, vom face faţă”, a mai spus Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, după ce a testat noul model Ford Courier: „Mașina poate rivaliza cu orice model produs în altă fabrică a lumii”

EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic