VIDEO | Marcel Ciolacu vorbește despre noile modificări fiscale: „Nu sunt de acord la cluburi să fie TVA 5%, ca la cărți și proteze”

Publicat: 20 09. 2023, 15:04
Actualizat: 20 09. 2023, 15:19

This browser does not support the video element.

Marcel Ciolacu a participat alături de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la semnarea a trei contracte noi pe mai multe tronsoane de pe Autostrada Unirii, Autostrada A0 și pentru lotul 2 din sectorul de drum Sibiu-Făgăraș. Aici, premierul a vorbit și despre modificările de TVA prevăzute în pachetul fiscal-bugetar.

Premierul a fost miercuri prezent la Ministerul Transporturilor, acolo unde a vorbit despre modificările aduse cotei de TVA. Ciolacu a spus că noile modificări sunt menite să uniformizeze cota de TVA din România și că nu este de acord să ofere aceleași beneficii cluburile, ca cele pentru medicamente sau cărți – referindu-se la modificarea cotei de 5% TVA pentru anumite activități.

Tva-ul se uniformizează. Nu sunt de acord la cluburi să fie TVA 5% ca la cărți și proteze. Nu poate statul român să țină cluburi. Nu cred că e nevoie să le țină . Nu cluburi sportive, nu la spectacole de teatru. La acestea a rămas în continuare 5%. Rostul statului român e cu totul alta, a precizat primul-ministru.

Totodată, premierul României a ținut să precizeze că România nu mai poate continua cu facilități fiscale, îngropând economia țării. Acesta a atras atenția și asupra coletării ineficiente a TVA-ului la bugetul statului, în condițiile în care țara noastră are cele mai mici venituri și cea mai mare rată a evaziunii fiscale.

„Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa. Nicio ţară normală la cap nu poate continua cu excepţii fiscale îngropând ţara. Avem cele mai mici venituri la construcţia PIB-ului din UE, avem zeci şi sute de facilităţi fiscale dar avem în oglindă, în loc să avem o evaziune fiscală redusă, la aşteptările excepţiilor, fiindcă excepţiile le-ai făcut fiindcă vei avea o colectare mai bună şi o respectare a legii mai bună. Ai de fapt cele mai mici venituri şi cea mai mare evaziune. Nu se poate continua aşa”, a arătat şeful Executivului.

Întrebat și despre unele accize introduse în pachetul de măsuri fiscal-bugetare pus în transparență marți pe site-ul Ministerului de Finanțe, Ciolacu a transmis că niciunde în Europa nu se încurajează folosirea băuturilor carbogazoase, care au un conținut ridicat de zahăr, la copii.

Ne încadrăm în logica europeană. Nu se încurajează niciunde în Europa să dai produse zaharoasela copii, a conchis premierul.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu: „În această săptămână România va avea peste 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres”

VIDEO | Marcel Ciolacu face destăinuiri din viața de antreprenor. Cum s-a descurcat cu o dobândă de 158%?

Alexandru Petrescu: ”Cai verzi pe pereți! Clotilde Armand susține pietonalizarea permanentă a Căii Victoriei, inițiativă sortită eșecului”