Vladimir Putin a numit un nou ambasador rus în România. Vladimir Lipaev este fost ambasador la Tallinn, expulzat de Estonia în 2023

Publicat: 16 04. 2024, 19:19
Actualizat: 16 04. 2024, 21:25

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou ambasador în România. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Rusiei în România, potrivit unui decret pe portalul oficial de informații juridice al Rusiei.

Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbește germană, engleză și franceză. Diplomatul a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO) în 1981.

Potrivit MAE al Federației Ruse, din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federaţiei Ruse la Frankfurt am Main (Germania). În 2021-2023, a condus misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia.

Lipaev a fost expulzat din Estonia în martie 2023, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Moscova și Tallinn, în contextul războiului din Ucraina.

Numirea lui Lipaev ca ambasador al Rusiei în România vine după plecarea fostului ambasador Valeri Kuzmin, care și-a încheiat mandatul în România cu două săptămâni mai devreme, în urma decesului soției sale.

CITEȘTE ȘI:

Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, ZBOARĂ definitiv din România cu Turkish Airlines. Care este motivul

Soția ambasadorului RUSIEI la București a murit. Femeia avea probleme de sănătate