Vosganian: „Uite ce cred eu în legătură cu euro”. Exemplul cu hamsia oferit de ministru

Publicat: 09 05. 2013, 17:53
Actualizat: 02 02. 2019, 03:15

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, apreciază că obiectivul aderării României la zona euro este întotdeauna la o distanță de șase ani față de momentul vorbirii, fiind totuși bine că există acest deziderat, întrucât se creează și o disciplină.

„Uite ce cred eu în legătură cu euro. Mi-aduc aminte că am văzut un film american în care până la urmă a câștigat un cal care nu era la fel de zdravăn ca ceilalți. Care era explicația? Unul dintre copii a aflat că acelui cal îi plac hamsiile. Și atunci s-a dus într-un loc la capăt și i-a agitat o hamsie și calul a zbughit-o și a câștigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea în euro e ca hamsia din cursa aceea”, a spus ministrul de resort, întrebat pe această temă într-o conferință de presă.

El a precizat că este foarte bine să ne păstrăm această țintă.

„Eu, când eram ministru în 2007, le povesteam românilor cum o să ne integrăm în euro în 2013. Vreau să vă spun că jumătate din obiectiv a fost îndeplinit, adică întotdeauna față de momentul în care vorbim integrarea în euro e la șase ani. Deci obiectivul a fost îndeplinit: în 2008, am intrat în 2014, acum în 2013 intrăm spre sfârșitul lui 2018”, a adăugat Vosganian.

Ministrul a explicat că este foarte bine ca România să păstreze obiectivul de aderare pentru că așa se creează și o anumită disciplină, pentru că integrarea în zona euro adaugă, convergenței nominale, convergența reală.

Vosgnaian a precizat că nu vom intra în zona euro decât atunci când vom atinge anumite standarde în ce privește nivelul de trai, calitatea mediului și integrarea României în fluxurile internaționale.