Zgonea: Mulți actori-cheie ai statului nu cunosc relațiile Președinție-Guvern-Parlament

Publicat: 31 05. 2013, 14:22
Actualizat: 03 07. 2013, 19:37

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, la dezbaterea „Model Unite Nation”, că mulți dintre „actorii-cheie” ai statului român nu cunosc relațiile instituționale între Guvern, Parlament și Președinție.

„Mulți dintre cei care sunt actori-cheie în statul român nu cunosc mecanismele și relațiile instituționale dintre cei trei actori Guvern, Parlament și Președinție. Mulți confundă atribuțiile
Parlamentului cu cele ale Guvernului, deciziile președintelui cu cele ale Parlamentului și invers”, a spus Zgonea, la conferința organizată de Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

El a mai arătat că, de când a fost ales președintele Camerei Deputaților, a susținut „cu succes și cu ambiție oltenească” o reformă parlamentară pentru a demonstra statelor Națiunilor Unite că România este o democrație consolidată, în care nu există delict de opinie și sunt respectate drepturile și libertățile.

Zgonea a spus că România poate să contribuie la consolidarea democrațiile din alte țări datorită credibilității și valorii politicii externe.

El le-a dat câteva sfaturi participanților, printre care și acela că „ambiția, pregătirea și autocontrolul sunt elemente importante pentru om care vrea să-și atingă un obiectiv în viață”.