Ce este de făcut atunci când nu mai este nimic de făcut

Ce este de făcut atunci când nu mai este nimic de făcut
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/06/2015, 17:18

Ce poate oferi Guvernul pentru detensionarea situației sociale? Mai nimic, dacă vorbim de bani. Dar opoziția? Mai nimic. Niciuna dintre părți nu poate oferi „cadouri” – măriri de pensii ori salarii, ori scăderi substanțiale de taxe.

Aceste lucruri ar presupune ca bugetul să aibă mai mulți bani care să vină dintr-o creștere economică robustă. Dar această creștere nu va veni curând. Sau să se împrumute. Dar banii pentru a acoperi promisiunile nu mai sunt accesibili.

A vorbi însă despre menținerea status-quo-ului pentru că nimeni nu poate oferi mai nimic ar fi o mare greșeală.

Situația de astăzi nu este copia revoluției române, deși am văzut frecvent că se face această legătură. Nu există eroism, pentru că nimeni nu este dispus să moară. Și nici nu trebuie – marea calitate a unei societăți așezate este aceea că lucrurile se rezolvă prin dialog.

În schimb situația seamănă cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 12-13 ani, în timpul guvernării lui Radu Vasile. Se întâmpla tot într-o criză economică, deși nu de amploarea celei de azi.

Pentru a se salva politic, PNȚCD, principalul partid de guvernământ, l-a adus în fruntea guvernului pe Mugur Isărescu. Tehnocratul Isărescu nu a salvat însă PNȚCD de la falimentul politic. Cel mai important partid de la acea vreme a dispărut practic din peiesaj, în ciuda trecutului lui și a unor lideri care i-au făcut cinste. Un Corneliu Coposu sau un Ion Diaconescu au însemnat garanția de demnitate a poporului lor, dar nu au putut însemna pe termeni lung și garanția de demnitate a partidului lor. Înscris în cursa electorală din 2000 din partea PNȚCD, Isărescu nu a luat decât în jur de 10% din voturi. Iar extremistul Vadim Tudor a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Este un exemplu de cum pot muri partidele. Lucrurile se răzbună cu o rigoare care te poate duce la disperare. Și cu aceeași rigoare oamenii repetă greșelile.

Decizia Guvernului și a PDL de a comasa alegerile nu are de-a face cu economiile cum pretinde Emil Boc, ci cu dorința lui și a partidului lui de a se salva politic. Ea este sancționată în stradă așa cum sunt sancționate deciziile greșite, strategiile inadecvate, aroganța puterii și lipsa ei de empatie.

Faptul că acest Guvern a luat măsuri dure de austeritate va folosi, probabil, guvernului următor, așa cum măsurile luate în timpul lui Isărescu au pus bazele creșterii economice în timpul guvernului Năstase.

Dar a fost guvernarea Năstase una cu adevărat bună pentru cetățeni, adică pentru cei care aleg? O parte a răspunsului se află în rezultatul alegerilor de patru ani mai târziu.

Ce alternativă oferă astăzi opozanții regimului Băsescu? USL are un program de guvernare mai degrabă liberal decât social-democrat care prevede reduceri de impozite pe venit, reducerea treptată a TVA, stimulente pentru crearea de locuri de muncă, minusul la bugetul consolidat provenit din aceaste măsuri urmând să fie suplinit de înjumătățirea cheltuielilor cu bunurile și serviciile statului.

USL organizează astăzi un protest masiv împotriva politicii Guvernului și, chiar dacă o parte a oamenilor din stradă contestă întreg establishmentul politic, opoziția este avantajată, în plan politic, mișcările de stradă.

Dar acest „vot negativ” a fost întotdeauna o capcană pentru toate partidele ajunse la putere după revoluție. Iar acum, poate mai mult decât în alte dăți, nemulțumirile sunt atât de diverse încât, dacă ar promite că le va rezolva ar însemna, practic, ca opoziția să abdice de la propunerile încă de discutat și analizat, dar raționale pe fond din programul ei de guvernare.

Faptul că ceea se acuză astăzi în stradă este însăși fundamentul pe care s-a clădit sistemul în ultimii 20 de ani arată cât de contestabil este el.

Economia României a evoluat în ultimul an peste așteptări, a spus președintele Traian Băsescu, în prima ieșire publică de la debutul protestelor. Așa este. Creșterea de peste 2% din 2011 nu a fost anticipată de nimeni. Dar în afară de economiștii obișnuiți cu datele macroeconomice câți îl mai cred pe președinte? Cum de a devenit un președinte atât de popular principala țintă a protestelor?

Una dintre explicații vine tot din acest „vot negativ”.

Spui una când ceri un vot și ajungi la cu totul altceva când te afli în vârf. Și te trezești apoi în situația că și adevărurile pe care le spui sunt taxate drept minciuni.

Omiți dialogul arogându-ți rolul de Dumnezeu al mulțimilor pe care le disprețuiești și cărora nu trebuie să le dai socoteală. Și persiști în greșeală când, contestându-te, le acuzi că nu te merită. Toți președinții României după 1990 au făcut această ultimă greșeală – Iliescu, Constantinescu, Băsescu.

Ce este de făcut când nimic nu mai este de făcut?

Dacă stilul acesta de a face politică, de a conduce o administrație nu se schimbă, nimic nu se schimbă. Indiferent de omul care va fi președinte sau prim-ministru.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...