Ce se ascunde în spatele robelor vișinii

Redactor:
Gabriela Stefan
Ce se ascunde în spatele robelor vișinii
Pentru câteva milioane de români - bugetari și pensionari - Curtea Constituțională este acum ultima lor speranță. Doar magistrații constituționali sunt cei care ar putea împiedica tăierea salariilor și a pensiilor.

Pentru câteva milioane de români – bugetari și pensionari -Curtea Constituțională este acum ultima lor speranță. Doarmagistrații constituționali sunt cei care ar putea împiedicatăierea salariilor și a pensiilor. Pe data de 24 iunie, instanțaconstituțională va soluționa sesizările făcute de PSD, PNL șiÎnalta Curte care reclamă faptul că legile austerității suntneconstituționale. Până acum, Curtea Constituțională a tranșatmulte probleme importante, adesea într-un mod care a nemulțumitclasa politică sau măcar o parte a ei, fie puterea, fie opoziția: adesființat ANI, a transformat CNSAS într-o instituție purdecorativă, a decis că președintele are dreptul de a refuza osingură dată numirea unui ministru etc. Niciodată însă CurteaConstituțională nu a avut de tranșat o problemă care să priveascăsoarta câtorva milioane de persoane. Probabil că mulți dintreaceștia nici nu știu exact ce rol are instanța constituțională, ceanume fel de procese se judecă acolo. Este de presupus însă căorizontul de așteptări nu este foarte mare având în vedere gradulredus de încredere a populației în justiție.

În plus, desemnarea de către Parlament – la începutul acesteisăptămâni – a doi noi judecători constituționali a ridicat într-unfel cortina asupra a ceea ce s-ar putea afla în spatele robelorvișinii. Parlamentarii puterii și ai opoziției s-au îmbrâncit șis-au insultat ca la ușa cortului într-o ședință care a durat multdupă miezul nopții. S-au tăiat cablurile de la microfoane, s-aîncercat împiedicarea votării prin formarea unui lanț viu în jurulurnelor și exemplele ar putea continua. Toate acestea pentru o mizăaparent minoră: funcția de judecător la Curtea Constituțională.Ambele posturi vacante au fost câștigate de persoanele desemnate deputere. Imediat după alegeri, opoziția a „denunțat” faptul că prinnumirea celor doi judecători puterea are acum majoritate la CurteaConstituțională. Indirect, asta ar putea însemna că unii dintreceilalți magistrați constituționali – numiți în urmă cu câțiva anide actuala opoziție – sunt de cealaltă parte a baricadei politice.Fără discuție, acest circ parlamentar le-a întărit multoraconvingerea că instanța constituțională se pretează la jocuripolitice.

Dacă este așa sau nu este greu de spus. Nu decizia care va filuată pe 24 iunie ar putea demonstra culoarea politică a CurțiiConstituționale. Teoretic, magistrații ar trebui să stabileascădacă măsurile de austeritate încalcă vreunul din drepturile garantede Constituție. Dar Constituția noastră are multe lacune șineclarități astfel încât, la un moment dat, judecătorii au spus căau interpretat „spiritul” ei din cauza faptului că litera eraincompletă.

Pe de altă parte, mai e un aspect care ar putea cântări înbalanța magistraților. De fapt, ei judecă și propria lor situație.Toți sunt salariați la stat și, în plus, unii dintre ei sunt șipensionari. Sigur, raportat la veniturile impresionante alejudecătorilor de la Curtea Constituțională, măsurile de austeritatenu prea se resimt. Dar același lucru se poate spune și desprejudecătorii de la Înalta Curte – la fel de bine plătiți – și careau sesizat în bloc instanța constituțională.

Inchide