Doctorii secreți ai învățământului bolnav

Doctorii secreți ai învățământului bolnav
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 27/04/2012, 00:38

Când mai bine de jumătate dintre puștii de liceu nu sunt înstare să treacă de bac se cheamă că „generației etnobotanicelor” nuîi pasă de școală. Că nu îi arde decât de net, caterincă șileneaveală. Când două treimi dintre „profii” care fac prezență lacatedră nu iau notă de trecere la titularizare se cheamă că”nulităților didactice” nu le pasă decât de leafa mizeră oferită înschimbul mimării a ceea ce formal se cheamă educație. Cum ar trebuisă se cheme faptul că în fiecare an sute de anonimi „științifici”sunt unși pe bandă rulantă cu titluri de doctori, conferențiari șiprofesori? Că în universități și în institute nu mai există niciunfiltru serios care să trieze candidaturile celor care caută pestenoapte înnobilarea didactică?

Atunci când ministrul Funeriu a constatat peste noapte că labacalaureat se fură, a luat o măsură pe cât de simplă, pe atât decorectă: împânzirea claselor cu webcamuri și transmiterea mesajuluiferm: cine tolerează plătește cu funcția. La fel în cazultitularizării: codurile unice aplicate pe lucrările profesorilor auredus la minimum fraudarea examenului. Oare în cazuluniversitarilor rigoarea nu ar trebui să fie tot aceeași, dacă nuchiar mai pregnantă? Când un asistent, un parlamentar, un ministrufără nici o cercetare științifică proprie, fără nici un articolindexat ISI, devine doctor universitar nu se cheamă tot furt? Ceicare astăzi își clădesc adevărate CV-uri ale imposturii pe bazasistemului îngenunchiat de nepăsare, corupție și influență politicănu ar trebui să răspundă public prin scoaterea la lumină adosarelor bine dosite în sertarele MECTS?

Fără a fi măcar deranjată de vreun ministru al Educației,producția de doctorate românești din ultimii douăzeci de ani scoatela iveală și dubla măsură a reformei învățământului.

Dacă, pe de o parte, cu niște copii debusolați și-a arătattemeritatea, trimițând o sută de mii de absolvenți de liceu lacariera de tinichigiu și chelner, Daniel Funeriu nu a arătat pânăacum același curaj în lupta cu adevărații rechini ai sistemului.Cei aproape șapte mii de doctori confirmați în timpul mandatuluisău de Consiliul pe care îl are în subordine nu doar că nu au avutparte de o examinare rigidă și serioasă, după criterii solidecompatibile cu cele din universitățile europene, dar au primit șigaranția că nimeni nu va putea verifica vreodată nici măcar ordinulde ministru prin care au fost confirmați.

Răspunzând unei solicitări adresate de gândul, MinisterulEducației a refuzat să facă publice listele nominale referitoare laprofesorii, conferențiarii și doctorii, aferente ordinelor emise înultimii doi ani. Trecând peste ineditul situației de a declaradrept confidențiale niște ordine de ministru, secretizarearespectivelor documente este cu atât mai surprinzătoare cu câtcontrazice pe rând argumentele care stau la baza noii Legi aEducației (care vorbește despre transparentizarea sistemului),inițiativa premierului Emil Boc (care a inițiat publicarea listelorpe siteul MECTS) și chiar propriile așteptări ale lui DanielFuneriu (care în urmă cu câțiva ani, cercetător fiind, agrea exactacelași lucru pe care acum îl respinge).

Pe lângă toate acestea rămâne întrebarea: cum poți să susții cănumele celor confirmați în noile titluri didactice suntconfidențiale în timp ce profesorii care participă la titularizareau postate pe net nu doar numele, ci și vechimea din sistem șinotele obținute? Iar transparența este coborâtă până la nivelulelevilor înscriși la bacalaureat și la cel al evaluării naționaleaferente gimnaziului.

Unde mai pui că în statele nordice de pildă, nu doar numelecelor care au obținut doctoratul sunt făcute publice, ci șirezumatul tezelor, precum și lista lucrărilor de specialitate carestau la baza candidaturii.

Efortul depus de MECTS în privința declarării respectivelorinformații drept confidențiale nu este însă întâmplător. Ani larândul, sub umbrela confidențialității, zeci de mii de dosare aufost confirmate printr-un mecanism care a dat constant o rată depomovare de peste 90%. Practic, cei care își doreau un titluluniversitar treceau fără probleme mai întâi de senateleuniversitare, apoi de comisiile de specialitate ale Consiliuluiaflat în subordinea ministerului, în baza unei evaluărisuperficiale și cu ajutorul diverselor echivalări care ocoleauobligativitatea unor cercetări științifice riguroase.

După 20 de ani, rezultatul poate fi văzut atât în niveluluniversităților românești, ignorate de topurile științificeinternaționale, cât și în lumea politică: jumătate dintreparlamentari sunt doctori cu diplomă, deși majoritatea au absolvituniversități de la coada clasamentelor naționale.gândul a prezentat de-alungul timpului cazuri de chestori care au devenit doctori cot lacot cu asfaltangii controversați, de lideri politici care au primittitlul universitar în aceeași promoție cu baroni locali și deminiștri care au promovat în universități taman în timpulexercitării madatelor de demnitari.

Ușor de înțeles de ce problema acordării titlurilor universitareeste lăsată la coada agendei ministeriale. Mai sunt încă nenumărațiclienți politici care au nevoie de un titlu obținut cu lejeritate.După doi ani de mandat, Funeriu a reușit doar să pregătească noicriterii pentru câteva domenii în care se acordă gradele deconferențiar și profesor, care urmează să ajungă la universități înaceastă vară. Cât despre doctori, numai de bine…

Iar întrebarea rămâne valabilă: în baza cărui principiu trebuieascuns ceea ce tu însuți proclami că trebuie făcut public?

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...