Liberalii, ultimatumul și ardelenii

Liberalii, ultimatumul și ardelenii
Publicat: 30/09/2016, 09:12

De aici, toată povestea în care joacă, frenetic, personaje precum Blaga, Iohannis, Dacian Cioloș, Alina Gorghiu, Liviu Dragnea și alți câțiva, de vreo 30 de ore încoace.

Numărul 1 – Vasile Blaga.

Odată cu apusul lui Blaga, s-a stins și stirpea rară a „super-organizatorului de partid”, care a început cu Octav Cozmâncă, imediat după ’90 – profesionist în ale domeniului, format la școala guvernelor comuniste -, a trecut pe la Viorel Hrebenciuc, și s-a încheiat, iată, cu Vasile Blaga, politician cu solidă experiență organizatorică.

PNL a pierdut, prin retragerea sa, nu un „stâlp al construcției politice”, așa cum afirma, ieri, Alina Gorghiu, ci chiar bara de direcție (sau de protecție, dacă vreți) a întregii structuri liberale.

PNL a pierdut omul care a organizat, și va fi organizat, în continuare, partidul în teritoriu, soldățește, cu „toate” gloanțele pe țeavă, în războaiele politice de campanie.

În acest moment, liberalii nu au, și nici nu mai pot consacra, în doi timpi și trei mișcări, un adevărat șef de campanie. Ce înseamnă asta?! Că PNL se află într-un pericol major.

Numărul 2 – Klaus Iohannis

Pe cale de consecință, președintele a fost nevoit să devină, ex abrupto, chiar el însuși, agent de campanie/director tehnic al team-ului liberal, declanșând o negociere live, dincolo de atributele funcției, cu Dacian Cioloș. Și când spun negociere, mă refer la invitația-ordin, la ultimatumul președintelui, adresat premierului, de a-și asuma, fără întârziere, o „simpatie politică, o adeziune, o preferință”, ceva, alături de care să-și continue, din iarnă, proiectele începute în mandatul tehnocrat.

Și cum „simpatia” nu poate fi alta decât PNL, partidul, astăzi șchiop, după excluderea lui Blaga de la butoane, va primi o proteză de ultimă generație, printr-un transplant, imediat, de imagine și încredere, date recunoscute inclusiv de ultimele sondaje de opinie, privitoare la actuala poziția lui Dacian Cioloș în piața politică.

Numărul 3 – Dacian Ciloș

Din motive de Brexit, premierul a mers în această după-amiază la Cotroceni. Întâlnirea, programată pentru ora 17.00, a început cu 30 de minute mai devreme față de ora stabilită, posibil semn al unei nerăbdări comune.

Nimeni nu se îndoiește de faptul că președintele și premierul au abordat și fierbintele subiect al „declarării simpatiei premierului față de PNL”, iar eu mă îndoiesc, și mai puțin, de faptul că președintele (plus Bruxelles, plus UE, plus NATO) îl vor convinge pe Cioloș să se exprime, cât se poate de limpede, în cel mai scurt timp, în acest sens.

Numărul 4 – Alina Gorghiu

Evident, PNL, aflat în criza „post Blaga”, stă cu toate ușile deschise, potrivit declarațiilor tuturor liderilor partidului, în așteptarea lui Cioloș. Acesta fiind curentul de opinie, iată ce a declarat celălalt „stâlp al formațiunii”, Alina Gorghiu, după debarcarea lui Vasile Blaga:

„PNL este, alături de președintele Klaus Iohannis și de prim-ministrul Dacian Cioloș, o forță care își dorește schimbarea în bine și până la capăt a României. Avem datoria să câștigăm aceste alegeri, nu doar pentru că este un obiectiv normal de partid, ci, în primul rând, pentru a nu lăsa România pe mâna unui cartel politic, care urmărește doar obiective revanșarde și retrograde”.

Numărul 5 – Liviu Dragnea

Liderul din Kiseleff, foarte nemulțumit de o apropiere, pe față, între Cioloș și PNL, precum și de implicarea directă a președintelui în afacere, a atacat dur:

„PSD-ul nu poate fi încurcat politic de către nimeni, poate alte instituții pot încurca PSD-ul sau poate așa cred. Dar nu ne poate încurca Cioloș. Daca domnul Cioloș vrea să se înscrie într-un partid politic, trebuie să-și dea demisia, pentru că ar însemna că, dacă face acest lucru, este un mincinos, pentru că a spus la învestitura și înainte de învestitura din Parlament că nu se va înscrie în niciun partid politic și nu va participa la alegeri. (…) Iar afirmațiile președintelui Klaus Iohannis sunt la limita Constituției. El nu este președintele PNL, ci al României”.

Așa stând lucrurile, uite și secretul lui Polichinelle: ori avem un PNL de competiție, cu Cioloș la comandă, direct sau „prin simpatie”, ori nu mai avem!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU