Marius Albu și Sorin Drugan – înconjurul Pământului pe apă

Redactor:
Lelia Munteanu
Marius Albu și Sorin Drugan – înconjurul Pământului pe apă
Azvârliți în politică, noi confundăm crestele valurilor cu orizontul.

Cobor pavilionul velierului meu pe care colind cu mintea mările lumii, ca să salut doi români temerari: Marius Albu și Sorin Drugan. Și unul și celălalt, în nebunia lor frumoasă, fac – solitari –  înconjurul lumii pe apă. 

Viața aventuroasă a acestor doi sexagenari derulează povestea viselor împlinite.   

Marius Albu a pornit la începutul lui octombrie din Gibraltar. Comandă un velier performant, Wamm III, și are de parcurs 28.000 de mile în aproximativ 240 de zile. A mai înconjurat pământul cu Phoenix, ambarcațiunea pe care și-a construit-o, dar nu singur, ca acum, și fără oprire.

Sorin Drugan a plecat din Limanu, în septembrie 2017, pe o coajă de nucă – bătrânul lui Aiax, bricolat în 1978 și la care meșterește în fiecare port. Nici el nu știe precis când se va întoarce; îl preocupă lucruri mai importante.   

La ora ora când scriu, Albu înaintează cu 6 noduri, în mijlocul Atlanticului.

Drugan e în Insulele Marchize, în mijlocul Pacificului, după ce a terminat glorios traversada Atlanticului. Până să ajungă acasă va porni pe traseul  Oceania, Singapore, India, Canalul Suez.  

Albu nu e doar navigator, ci și alpinist, cu un palmares solid (Aconcagua – 6.962 m; pe Denali, în Alaska, 6.194 m, și-a pierdut, povestește senin,  câteva bucăți din degete și o bucățică de nas). Mă întreb care e legătura dintre cele două pasiuni și nu găsesc decât văzduhul.

Despre acești doi români excepționali, cărora le urmăresc jurnalele de bord, părându-mi-se că viața mea e o pioasă pierdere de vreme, despre acești români excepționali – pentru care cel mai mare dar e vântul și pe care nu-i va decora nimeni niciodată – m-am gîndit să scriu de Ziua României.

Foto: www.setsail.ro / Albu Marius – Facebook

 

 

Inchide