Netanyahu și Romney: o combinație explozivă pentru Orientul Mijlociu

Netanyahu și Romney: o combinație explozivă pentru Orientul Mijlociu
Mitt Romney, candidatul republican la președinția Statelor Unite, e un Gigi Becali (mormon), altoit cu Edmond Tălmăcean (din care scoatem dansul și păstrăm discursul)
Publicat: 18/09/2012, 01:23
Actualizat: 11/01/2020, 08:40

Mitt Romney, candidatul republican la președinția Statelor Unite, e un Gigi Becali (mormon), altoit cu Edmond Tălmăcean (scoatem dansul și păstrăm discursul). Observatorii politici sunt aproape unanimi în a recunoaște că Romney este cel mai slab pregătit candidat la prezidențiale din istoria modernă a Americii.

Dar nu faptul că e slab pregătit îl face pe fostul guvernator de Massachusetts să fie, cel puțin în materie de Orient Mijlociu, ca trotilul la brâul unui terorist sinucigaș.

Romney e neobosit, plin de inițiative și mereu dornic să cuvânte. Nu mai departe zilele trecute, președintele Putin – (care, altminteri, îl ignoră compătimitor) – a simțit nevoia să-i mulțumească agitatului candidat, pentru că zicerea acestuia (Rusia e inamicul nr. 1 al SUA) i-a oferit un argument solid să-și justifice opoziția vehementă față de scuturile NATO amplasate în Europa de Est – (vezi Deveselu). Și l-a determinat pe John Kerry să constate că prezidențiabilul discută despre Rusia de parcă s-ar fi documentat urmărind „Rocky IV”.

Agitând problema iraniană pe un ton ultimativ, Mitt Romney își închipuie că va atrage simpatia evreilor americani și admirația necondiționată a adevăratului său mentor în materie de politică internațională – Bibi Netanyahu.

Cei doi (între care distanța intelectuală e ca de la Washington în Golful Hormuz) sunt, deocamdată, ca două boabe într-o păstaie sau ca două picături de rouă pe o frunză de dafin (cum spun orientalii), iar premierul israelian încalcă toate cutumele dimplomatice, sprijinindu-și pe față vechiul prieten în campania electorală. Dacă însă Netanyahu își închipuie că – în cazul în care Romney va fi ales președinte al Statelor Unite – îl va putea controla, se înșeală: prostia tenace e mereu imprevizibilă.

În fine, Barack Obama – (de parcă relațiile dintre el și șeful Executivului israelian nu s-ar fi răcit suficient în ultima vreme) – a refuzat să-l primească zilele trecute pe Bibi, sub pretextul unei agende încărcate.

Dat afară pe ușă, Netanyahu are tot interesul să intre pe fereastră, măcar până în decembrie, când speră să-și vadă candidatul președinte.

Catastrofal nu doar pentru zona Orientului Mijlociu, ci – prin consecințele politice, economice, umanitare – pentru întreaga lume, un război cu Iranul e, totuși, greu de presupus că va avea loc, cel puțin până în 2013.

Manevrele militare ale aliaților – care se desfășoară în aceste zile în Golf, cu o logistică impresionantă, menită și să descurajeze – sunt utilizate propagandistic, ca semn al unui iminent conflict. „Ne apropiem de sfârșitul jocului”, plusează, în stilu-i obișnuit, Netanyahu, dând de înțeles (prin agenții lui de influență din media) că, după 27 septembrie, când operațiunile sunt programate să se încheie, trupele nu vor părăsi zona, în eventualitatea unui atac israelian împotriva bazelor nucleare iraniene.

În mesajul său de Rosh Hashanah, președintele Simon Peres (care nu are nici atribuții constituționale, nici pretenții de „jucător”) și-a exprimat, între altele, speranța că reluarea contactelor cu palestinienii s-ar putea produce… cândva, în anul viitor. Numai că soluționarea problemei palestiniene fost și rămâne fundamentală pentru pacea Orientului Mijlociu. Pe lângă aceasta, presupusele arme nucleare ale Iranului par o poveste bună de dat ocol adevărului. Dar, atâta timp cât Netanyahu se va afla la cârma Israelului, dialogul cu palestinienii rămâne un deziderat bine împachetat în minciuni patetice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Vladimir Putin a luat decizia finală. Nu mai e cale de întoarcere
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Operația lui Florin Piersic a fost un succes. Medicii, optimiști cu privire la starea de...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Vrei să trăiești mult și bine? Adrian Artene și Andreea Liptak îți dezvăluie SECRETUL |...