Numele și crucea

Numele și crucea
Publicat: 18/04/2018, 22:22

Astăzi, la audiența generală, Papa Francisc a vorbit despre Sfânta Taină („sacrament”, în Biserica Romano-Catolică) a Botezului, ca început al unei dinamici spirituale ce va străbate întreaga viață a unui om.

„(…) Numele indică identitatea unei persoane. Când ne prezentăm, spunem imediat: „Pe mine mă cheamă așa”, astfel încât ieșim din anonimat – anonimatul e cel care nu are nume. Ca să ieșim din anonimat, ne rostim imediat numele. Fără nume rămânem niște necunoscuți, fără drepturi și fără obligații. Dumnezeu ne cheamă pe fiecare pe nume, iubindu-ne pe fiecare în parte, în concretețea istoriei noastre. Botezul aprinde vocația personală de a trăi ca niște creștini, vocație care se va dezvolta întreaga viață. Și presupune un răspuns personal (…). De fapt, țesătura vieții creștine e alcătuită dintr-o serie de chemări și de răspunsuri.

Dumnezeu continuă să ne rostească numele în cursul anilor, făcând să răsune în mii de moduri chemarea Sa de a deveni asemenea Fiul Său Isus. Prin urmare, numele este important. Foarte important. Părinții se gândesc, încă înainte de naștere, la nunmele pe care îl vor da copilului. Iar asta e parte din așteptarea unui copil care, în numele pe care îl poartă își va avea identitatea proprie, inclusiv în viața creștină legată de Dumnezeu.

Firește, devenirea întru creștinism e un dar care vine de sus. Credința nu poate fi cumpărată, însă se poate cere și se poate primi în dar. „Dăruiește-mi, Doamne, darul credinței” e o rugăciune frumoasă. „Fă. Doamne, să am credință” e o rugăciune frumoasă. O ceri în dar, nu se poate cumpăra, se cere (…).

În ceremonia [Botezului] facem semnul crucii asupra copiilor (…). Știu copiii noștri bine să-și facă semnul crucii? Am văzut de atâtea ori copii care nu știu să-și facă semnul crucii. Și voi – tați, mame, bunici, bunice, nași, nașe – trebuie să-i învățați să facă bine semnul crucii, fiincă aceasta înseamnă repetarea a ceea ce s-a săvârșit la Botez (…).

Crucea este semnul distinctiv care arată cine suntem: vorbirea, gândirea, privirea, acțiunea noastră stau sub semnul crucii, adică sub semnul iubirii lui Isus, până la sfârșit. Copiii sunt însemnați pe frunte (…). Creștini devenim în măsura în care crucea se imprimă în noi ca o pecete pascală, dezvăluind și în exterior modul creștin de a înfrunta viața. A ne face semnul crucii când ne trezim, înainte de masă, în fața unui pericol, pentru a fi apărați împotriva răului, seara înainte de culcare, înseamnă a ne spune nouă înșine și celorlalți cui aparținem și cine vrem să fim. Acesta e motivul pentru care e atât de important să-i învățăm pe copii să facă bine semnul crucii.

Și, așa cum facem când intrăm în biserică, putem face și acasă, păstrând într-un mic vas potrivit puțină apă sfințită – unele familii așa procedează. În felul acesta, de câte ori intrăm sau ieșim făcând semnul crucii cu acea apă, ne aducem aminte că suntem botezați. Nu uitați, repet: învățați-i pe copii să facă semnul crucii”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Rușii cutremură Europa! Vor lovi tot continentul. Nici România nu va scăpa
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii