PD-L, în mișcare organizată după voturi

PD-L, în mișcare organizată după voturi
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 20:15

Apropiații președintelui Traian Băsescu își storc creierii în căutarea une idei, care să aducă mai multe voturi PD-L. Au găsit, în fine, una veche și veșnic nouă: constituirea unei coaliții în jurul partidului de guvernământ, care să se numească Mișcarea Populară. Explicând proiectul, încă necreionat în detaliu, Sebastian Lăzăroiu și Sever Voinescu descriau o mare construcție politică de dreapta, care să reunească partide și organizații cu orientări apropiate și să constituie o opțiune pentru mulții alegători cu vederi de dreapta, inclusiv pentru aceia dezamăgiți de PD-L. Cu alte cuvinte, pedeliștii testează alte mijloace, decât cele guvernamentale de a-și recupera simpatizanții pierduți, încercând, în același timp, să-și lărgească baza electorală.

În anii trecuți, o discuție asemănătoare avea loc înaintea alegerilor, la PSD. Acolo, se înființa mereu Polul Stângii. Domnul Ion Iliescu avea, ca și domnul Băsescu, „intelectualii” săi, pe care dorea să-i aducă lângă partid. Ceilalți lideri contribuiau care cu Partidul Pensionarilor, care cu niscai socialiști, care cu un sindicat-două, care cu vreun „verde” rătăcit. Protocoalele de suținere reciprocă se semnau pe bandă rulantă, dar, în amintitul Pol, redus la o alianță, nu intrau, în cele din urmă, decât PC și câțiva șefi de miniformațiuni și organizații, puși pe liste, drept răsplată pentru devotamentul lor. Nimeni nu a reușit să calculeze câte voturi au adus PSD aceste înfrățiri preelectorale, dar, de vreme ce nici cel mai răsărit dintre tovarăși – PC – nu a izbutit, cu toată puterea lui mediatică, să-și depășească performanța de 2 la sută, „cheta” făcută de ceilalți trebuie să fi fost neglijabilă. Cum oferta politică de dreapta este mai redusă decât ce de stânga, PD-L nu poate spera la mai mult.

Propăvăduitorii Mișcării Populare nu au spus pe cine vor invita să li se alăture, însă, din enumerarea doctrinelor – de la dreapta conservatoare, până la cea naționalistă – , se deduce că PNȚCD ar putea fi un satelit și nici PNG nu le repugnă. UNPR va rămâne, în continuare, de nedezlipit, jucând rolul aliatului etern (un fel de PC fără Antene), lui adăugându-i-se „civicii” din diverse organizații amorțite în sfera Puterii. Câte voturi însumează toate? Poate 3-4 la sută, insuficient, așadar, spre a propulsa PD-L în fruntea clasamentului electoral, după cum arată sondajele de acum. Apariția Mișcării prezintă însă alte avantaje, care, în timp, s-ar putea concretiza în sufragii. În primul rând, creează impresia că PD-L, aflat, altfel, într-o primejdioasă rutină, este plin de energie și de resurse politice, capabil să se reinventeze și să construiască alternative cu viitor. În al doilea rând, le pune la dispoziție liberalilor nemulțumiți de conducerea autoritară a lui Crin Antonescu, o barcă ideologică, în care să sară în grup, fără a avea senzația că trădează. În al treilea rând, oferă imaginea de forță, cu potențial de învingător, ceea ce ar putea zdruncina, ușor, siguranța USL. În al patrulea rând, dacă va reuși să seducă personaje marcante ale vieții publice, PD-L s-ar putea recredibiliza în ochii electoratului pierdut. Așadar există suficiente motive ca apariția Mișcarii Populare să se impună, mai ales după ce PD-L a ratat reforma internă. Ceea ce îi va lipsi, în continuare, ca, de altfel, și celorlalte partide românești, este „doamna de fier”, adică liderul cu convingeri politice, de care vorbea președintele Băsescu. Dar, de unde nu e, nici Zeus n-ar trebui să ceară.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...