PD-L, în mișcare organizată după voturi

Redactor:
Rodica Ciobanu
PD-L, în mișcare organizată după voturi
Apropiații președintelui Traian Băsescu își storc creierii în căutarea une idei, care să aducă mai multe voturi PD-L. Au găsit, în fine, una veche și veșnic nouă: constituirea unei coaliții în jurul partidului de guvernământ, care să se numească Mișcarea Populară.

Apropiații președintelui Traian Băsescu își storc creierii în căutarea une idei, care să aducă mai multe voturi PD-L. Au găsit, în fine, una veche și veșnic nouă: constituirea unei coaliții în jurul partidului de guvernământ, care să se numească Mișcarea Populară. Explicând proiectul, încă necreionat în detaliu, Sebastian Lăzăroiu și Sever Voinescu descriau o mare construcție politică de dreapta, care să reunească partide și organizații cu orientări apropiate și să constituie o opțiune pentru mulții alegători cu vederi de dreapta, inclusiv pentru aceia dezamăgiți de PD-L. Cu alte cuvinte, pedeliștii testează alte mijloace, decât cele guvernamentale de a-și recupera simpatizanții pierduți, încercând, în același timp, să-și lărgească baza electorală.

În anii trecuți, o discuție asemănătoare avea loc înaintea alegerilor, la PSD. Acolo, se înființa mereu Polul Stângii. Domnul Ion Iliescu avea, ca și domnul Băsescu, „intelectualii” săi, pe care dorea să-i aducă lângă partid. Ceilalți lideri contribuiau care cu Partidul Pensionarilor, care cu niscai socialiști, care cu un sindicat-două, care cu vreun „verde” rătăcit. Protocoalele de suținere reciprocă se semnau pe bandă rulantă, dar, în amintitul Pol, redus la o alianță, nu intrau, în cele din urmă, decât PC și câțiva șefi de miniformațiuni și organizații, puși pe liste, drept răsplată pentru devotamentul lor. Nimeni nu a reușit să calculeze câte voturi au adus PSD aceste înfrățiri preelectorale, dar, de vreme ce nici cel mai răsărit dintre tovarăși – PC – nu a izbutit, cu toată puterea lui mediatică, să-și depășească performanța de 2 la sută, „cheta” făcută de ceilalți trebuie să fi fost neglijabilă. Cum oferta politică de dreapta este mai redusă decât ce de stânga, PD-L nu poate spera la mai mult.

Propăvăduitorii Mișcării Populare nu au spus pe cine vor invita să li se alăture, însă, din enumerarea doctrinelor – de la dreapta conservatoare, până la cea naționalistă – , se deduce că PNȚCD ar putea fi un satelit și nici PNG nu le repugnă. UNPR va rămâne, în continuare, de nedezlipit, jucând rolul aliatului etern (un fel de PC fără Antene), lui adăugându-i-se „civicii” din diverse organizații amorțite în sfera Puterii. Câte voturi însumează toate? Poate 3-4 la sută, insuficient, așadar, spre a propulsa PD-L în fruntea clasamentului electoral, după cum arată sondajele de acum. Apariția Mișcării prezintă însă alte avantaje, care, în timp, s-ar putea concretiza în sufragii. În primul rând, creează impresia că PD-L, aflat, altfel, într-o primejdioasă rutină, este plin de energie și de resurse politice, capabil să se reinventeze și să construiască alternative cu viitor. În al doilea rând, le pune la dispoziție liberalilor nemulțumiți de conducerea autoritară a lui Crin Antonescu, o barcă ideologică, în care să sară în grup, fără a avea senzația că trădează. În al treilea rând, oferă imaginea de forță, cu potențial de învingător, ceea ce ar putea zdruncina, ușor, siguranța USL. În al patrulea rând, dacă va reuși să seducă personaje marcante ale vieții publice, PD-L s-ar putea recredibiliza în ochii electoratului pierdut. Așadar există suficiente motive ca apariția Mișcarii Populare să se impună, mai ales după ce PD-L a ratat reforma internă. Ceea ce îi va lipsi, în continuare, ca, de altfel, și celorlalte partide românești, este „doamna de fier”, adică liderul cu convingeri politice, de care vorbea președintele Băsescu. Dar, de unde nu e, nici Zeus n-ar trebui să ceară.

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide