PDL dansează cum îi cântă UDMR: efectele unui protocol misterios

PDL dansează cum îi cântă UDMR: efectele unui protocol misterios
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 08:51

Potrivit unei „Invitații de presă”, miercuri, 2 martie, va fisemnat la Palatul Parlamentului „Protocolul de colaborareguvernamentală și parlamentară între formațiunile politice dininteriorul Coaliției aflate la guvernare”. Cam pompos enunț și cammisterios protocol. În afara câtorva declarații făcute la Oradea,cu ocazia congresului, de câțiva dintre liderii maghiari, în resttot politicianul „din interiorul Coaliției” a tăcut ca peștele.Șeful grupului parlamentar al minorităților altele decât ceamaghiară, Varujan Pambuccian, care amenința săptămâna trecută că nuva semna protocolul pe motiv că nu-i cunoaște conținutul, mai nou,după ce a luat la cunoștință, fiind invitat la negocieri, prezintămomentul semnării ca pe un show de teatru și film. „Dacă ațiorganiza un astfel de eveniment, ați spune ceva presei, înainte,despre el? Dacă ați face-o, ce impact ar mai avea?” m-a întrebatnedumerit deputatul, ca și când e de la sine înțeles că vorbimdespre episodul pilot al varieteului „Politicienii au talent”.

Ori poate că protocolul conține un opis cu cele mai intimepreocupări ale domnilor parlamentari sau cu niscaiva rețete alesuccesului în afaceri politice. Păi, din câte am înțeles de laudemeriști, era vorba că documentul stipulează un număr importantde proiecte legislative propuse de formațiunile semnatare, precumși deadline-ul fiecăruia pe motiv de grabă majoră. Întrebarea estedacă domnii parlamentari, organizatorii show-ului, fac legi doarpentru domniile lor ori poate și pentru noi, restul plătitorilor detaxe, care i-am trimis acolo ca să ne reprezinte și nu ca să nesfideze.

Oare n-ar fi normal să știm și noi, înainte de începereaspectacolului, în ce condiții semnează PDL, strâns cu ușa de cătreUDMR, un protocol prin care i se cere imperativ ca până lasfârșitul sesiunii parlamentare să fie gata Legea Statutuluiminorităților naționale, iar până în 2012, eventual, Legea dereorganizare a regiunilor României, din punct de vedere economic,depusă în Senat de UDMR și trecută, tacit, prin această cameră înurmă cu un an?

N-am înțeles prea exact, din declarațiile maghiarilor făcute laOradea, în ce măsură sunt importante acele așa-numite „și alte legieconomice”, cuprinse în protocol și amintite la pachet, dar amînțeles exact că prioritățile UDMR din protocol sunt LegeaStatutului și Reorganizarea administrativ-teritorială dinperspectiva noilor regiuni de dezvoltare, cele două proiectedevenite obiect de șantaj la adresa democrat-liberalilor.
„Dacă un anumit proiect, o anumită inițiativă pică din aceastăagendă, fie din cauza PDL-ului, fie din cauza noastră, înseamnă cănu mai avem majoritate parlamentară. Iar când nu vom aveamajoritate, în Parlament, pe un anumit punct din protocol, atunci,într-adevăr, guvernul nu mai are susținere”, a decretat implacabilnoul lider al UDMR, Kelemen Hunor.

Actuala postură a PDL, aflat pe o poziție retrogradabilă înclasamentul încrederii electoratului, disperarea de a nu pierdecontrolul puterii și, implicit, posibilitatea de a organizaalegerile din 2012, nu lasă partidului condus de Boc nicioalternativă. Premierul și compania se văd obligați să semneze toateproiectele de lege impuse de UDMR, indiferent de consecințe în plansocial și național pe care acestea le vor genera.
Secretul maghiarilor este un secret al lui Polichinelle -prevederile Legii Statutului minorităților, coroborate cuprevederile Legii de reorganizare pe 16 regiuni de dezvoltare -dintre care una este formată din actualele județeHarghita-Covasna-Mureș – vor conduce la finalizarea singuruluideziderat major pe care UDMR nu l-a împlinit sub bagheta lui MarkoBela, așa cum afirma la congres fostul lider al maghiarilor -autonomia teritorială.

„Sunt scopuri care sunt în programul nostru deziderate de 21 deani și rămân acolo. Și vom aduce argumente de fiecare dată, vomîncerca prin mijloace politice să demonstrăm că autonomiileexistente în Europa pot funcționa și în România”, a spus Hunor.

Cu siguranță, protocolul misterios care va fi semnat astăzi, caun spectacol de sunet și lumină, este unul dintre „mijloacelepolitice” invocate de noul lider al UDMR.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Cum a murit tatăl lui Toni Iuruc, soțul Simonei Halep. Suferința neștiută a familiei Iuruc
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei...
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Topul județelor unde se dau cele mai mari salarii: dacă te angajezi aici, curg banii...
ATENȚIE, constănțeni! Veți plăti mai MULT la CĂLDURĂ, la IARNĂ!
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...