PDL dansează cum îi cântă UDMR: efectele unui protocol misterios

Redactor:
Marian Sultănoiu
PDL dansează cum îi cântă UDMR: efectele unui protocol misterios
Potrivit unei „Invitații de presă", miercuri, 2 martie, va fi semnat la Palatul Parlamentului „Protocolul de colaborare guvernamentală și parlamentară între formațiunile politice din interiorul Coaliției aflate la guvernare"

Potrivit unei „Invitații de presă”, miercuri, 2 martie, va fisemnat la Palatul Parlamentului „Protocolul de colaborareguvernamentală și parlamentară între formațiunile politice dininteriorul Coaliției aflate la guvernare”. Cam pompos enunț și cammisterios protocol. În afara câtorva declarații făcute la Oradea,cu ocazia congresului, de câțiva dintre liderii maghiari, în resttot politicianul „din interiorul Coaliției” a tăcut ca peștele.Șeful grupului parlamentar al minorităților altele decât ceamaghiară, Varujan Pambuccian, care amenința săptămâna trecută că nuva semna protocolul pe motiv că nu-i cunoaște conținutul, mai nou,după ce a luat la cunoștință, fiind invitat la negocieri, prezintămomentul semnării ca pe un show de teatru și film. „Dacă ațiorganiza un astfel de eveniment, ați spune ceva presei, înainte,despre el? Dacă ați face-o, ce impact ar mai avea?” m-a întrebatnedumerit deputatul, ca și când e de la sine înțeles că vorbimdespre episodul pilot al varieteului „Politicienii au talent”.

Ori poate că protocolul conține un opis cu cele mai intimepreocupări ale domnilor parlamentari sau cu niscaiva rețete alesuccesului în afaceri politice. Păi, din câte am înțeles de laudemeriști, era vorba că documentul stipulează un număr importantde proiecte legislative propuse de formațiunile semnatare, precumși deadline-ul fiecăruia pe motiv de grabă majoră. Întrebarea estedacă domnii parlamentari, organizatorii show-ului, fac legi doarpentru domniile lor ori poate și pentru noi, restul plătitorilor detaxe, care i-am trimis acolo ca să ne reprezinte și nu ca să nesfideze.

Oare n-ar fi normal să știm și noi, înainte de începereaspectacolului, în ce condiții semnează PDL, strâns cu ușa de cătreUDMR, un protocol prin care i se cere imperativ ca până lasfârșitul sesiunii parlamentare să fie gata Legea Statutuluiminorităților naționale, iar până în 2012, eventual, Legea dereorganizare a regiunilor României, din punct de vedere economic,depusă în Senat de UDMR și trecută, tacit, prin această cameră înurmă cu un an?

N-am înțeles prea exact, din declarațiile maghiarilor făcute laOradea, în ce măsură sunt importante acele așa-numite „și alte legieconomice”, cuprinse în protocol și amintite la pachet, dar amînțeles exact că prioritățile UDMR din protocol sunt LegeaStatutului și Reorganizarea administrativ-teritorială dinperspectiva noilor regiuni de dezvoltare, cele două proiectedevenite obiect de șantaj la adresa democrat-liberalilor.
„Dacă un anumit proiect, o anumită inițiativă pică din aceastăagendă, fie din cauza PDL-ului, fie din cauza noastră, înseamnă cănu mai avem majoritate parlamentară. Iar când nu vom aveamajoritate, în Parlament, pe un anumit punct din protocol, atunci,într-adevăr, guvernul nu mai are susținere”, a decretat implacabilnoul lider al UDMR, Kelemen Hunor.

Actuala postură a PDL, aflat pe o poziție retrogradabilă înclasamentul încrederii electoratului, disperarea de a nu pierdecontrolul puterii și, implicit, posibilitatea de a organizaalegerile din 2012, nu lasă partidului condus de Boc nicioalternativă. Premierul și compania se văd obligați să semneze toateproiectele de lege impuse de UDMR, indiferent de consecințe în plansocial și național pe care acestea le vor genera.
Secretul maghiarilor este un secret al lui Polichinelle -prevederile Legii Statutului minorităților, coroborate cuprevederile Legii de reorganizare pe 16 regiuni de dezvoltare -dintre care una este formată din actualele județeHarghita-Covasna-Mureș – vor conduce la finalizarea singuruluideziderat major pe care UDMR nu l-a împlinit sub bagheta lui MarkoBela, așa cum afirma la congres fostul lider al maghiarilor -autonomia teritorială.

„Sunt scopuri care sunt în programul nostru deziderate de 21 deani și rămân acolo. Și vom aduce argumente de fiecare dată, vomîncerca prin mijloace politice să demonstrăm că autonomiileexistente în Europa pot funcționa și în România”, a spus Hunor.

Cu siguranță, protocolul misterios care va fi semnat astăzi, caun spectacol de sunet și lumină, este unul dintre „mijloacelepolitice” invocate de noul lider al UDMR.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide