Piața Universității, pe înțelesul lui Băsescu

Redactor:
Lelia Munteanu
Domnule Președinte, permiteți să raportez. Mai întâi apar pensionarii. Până-n prânz.
Domnule Președinte, permiteți să raportez. Mai întâi apar pensionarii. Până-n prânz.

Domnule Președinte, permiteți să raportez. Mai întâi apar pensionarii. Până-n prânz. Ei vin mai mereu cu sacoșe, nu știu ce poartă în ele, poate sunt goale – (am văzut tot mai des asta). Rareori, căte un bătrânel mai ambițios poartă un steag, de regulă au panglici tricolore sau nici atât. Unii își aduc cîte-o coală de hartie, acoperită cu celofan, scrisă pe ambele părți, alții au cu ei taloanele de pensie, foarte telegenice….

De fapt, cred că ar fi mai bine să vi-i prezint pe straturi. Cum spuneam: cei care nu lucrează apar, de regulă, primii – pensionarii, șomerii, grupulețele de gură-cască. Cei care lucrează aici, revoluționarii de profesie, apar pe rând, mai pe după-masă. După ora 16, încep să vină oamenii cu serviciu – întâi pălmașii, apoi intelectualii. (Ei pleacă primii, înainte de primul avertisment „Atentie, va rugăm să părăsiți Piața, vom folosi forța!”). Studenții vin ultimii. Trebuie să știti că există un moment, zilnic cam pe la ora 21, când – așa diferiți cum vi i-am descris – încep să semene până la confuzie. (Istoria îi privește oricum prin obiectiv superangular). E o imagine care v-ar impresiona până la lacrimi. E și dovada vie a gloriosului dumneavoastră eșec: oricât v-ați străduit, n-ați reușit să-i dezbinați. Nu vă fac o vină că v-ați străduit. Înțeleg că nu v-ați priceput altfel.

Câți sunt? Jandarmii zic că-s 500, OTV zice că-s 3000 spre 5000, televiziunile mogulilor zic „un număr impresionant”. Dar dumneavostră vi s-a spus, probabil, că sunt puțini, să nu vă faceți griji. Și chiar sunt puțini, statistic vorbind. Dacă am strânge toate pancartele din piață și i-am pune pe cei din Mall-uri să se fotografieze cu ele, atunci da, ar fi o mare masă de oameni.

În primele zile, în afară de „Jos Băsescu!”, nu erau prea multe lozinci, așa că oamenii reșapaseră strigăturile Golaniadei. Acum, în fiecare zi apar lozinci noi. Numai să le treci în revistă îți ia destul timp (e atât de frig încât, dacă nu țopăi, trebuie să te miști continuu). Mie-mi place cel mai mult aia cu „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”. Dumneavoastră o să vă placă suita „PDL=USL= Mizerie”, „PDL și USL fură prin rotație”, „PDL și USL fac parte din Mafie”. Ieri mai apăruse una: „Cine-a pus protestu-n drum, ăla n-a fost om nebun”. (Există și un mic producător de bufatorie pentru mitinguri, iar de aseară întreprinzătorii au venit cu covrigi, stegulețe și mănuși).

Trebuie să știți că sunt foarte pătrunși de ce fac. Nu sunt tot timpul chiar aceiași, există însă câteva personaje memorabile – Omul din Pervaz (șade sus, în ancadramentul unei ferestre a Universității, agită un steag sau două și afisează nu lozinci, ci mai degrabă cugetări), Piratul, Băiatul din Pâlnie (la statui, în fața Teatrului Național), Tipul cu Mască (e figura dumneavoastră, destul de reușită). Spre Arhitectură, stă uneori femeia aia îmbrăcată bălțat, o rapsoadă, care recită niște versuri interminabile, în metru de plugușor. Fiindcă e hărmălaie mare, nu prea pricep ce zice, am deslușit doar „… nici să mori, nici să trăiești, nici să pleci din București”. Din când în cînd, de parcă și-ar aminti brusc, țipă: „Vino, Dane, la putere!”…

Nu există lideri. Adică, până acum, cine a avut o portavoce a fost lider pe felia lui de Piață – conducea strigăturile. Dacă se va deschide celebrul balcon, vor apărea și liderii, și un program, chiar și un program artistic. Eu cred însă că adevărații lideri, pe care protestele îi vor scoate la suprafață sunt, deocamdată, pitiți în rețelele de socializare. Serviciile ce zic?

Cum sunt cei din Piață? Nevorbiți.

Altădată, mulțimea asta ar fi fost o baie tocmai bună ca să plonjati în ea. Vă plăceau mulțimile. Să nu înțelegeți greșit, nu vreau să zic că le iubeați, zic doar că vă plăceau mulțimile, cum unora le plac înălțimile.

Nu vă spun nimic despre ultrași. Cred doar că v-au dezamăgit, puteau să-și dea silința mai mult. Nu vreau să vorbim nici despre jandarmi, care – atunci când se dezlănțuie – bat cu talent, iar între timp, dar mai ales la ora închiderii, se înjură de morți cu protestatarii. (În rest, vorbesc prin purtătorii de cuvânt cu grade mari: „Tot ce s-a întâmplat contravine mai mult sau mai puțin prevederilor legale”).

Nu știu dacă ați terminat Levantul. (Păcat, era o carte frumoasă). O vreme am crezut că sunteți ocupat să intrați în istorie, dar, cînd v-am văzut vorbind prin televizor cu dr. Arafat, am înțeles că aveți alte urgențe.

Domnule Președinte, ați ales să tăceți. Mi se pare o tăcere grăitoare – despre ingratitudinea oamenilor, despre țara asta care nu vă merită, despre cum nu putem pricepe cât ați făcut pentru noi, despre cum n-o să treacă multă vreme și o să vă regretăm.

A început să ningă. „Plouă, ninge, vom învinge!” – o să fie leit-motivul Pieței. Firește că sunt molipsitor de patetici – cum altfel?

Am sentimentul că ați rămas și mai singur, Domnule Președinte, încolțit de propriile fețe reflectate în toate oglinzile Palatului, și, dacă n-ați avut prevederea să-i tăiați aripile, își va lua zborul până și cucuveaua.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide