Politica palavrei ucigașe

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Politica palavrei ucigașe
„Cine l-a decapitat pe James Foley? Politica occidentală în Orientul Mijlociu". Această afirmație a apărut ieri, într-un articol din Gândul. E o opinie exprimată liber, cum liber îmi exprim și eu acum dezacordul și dezgustul față de un asemenea mod de a gândi.

Pe James Foley nu l-a decapitat nicio politică. L-a decapitat un individ, cu nume și prenume, în numele unei bande de ucigași cu sânge rece. Politica occidentală în Orientul Mijlociu poate fi calificată ca greșită, proastă, execrabilă, dar e politică, nu asasinarea televizată a unor civili nevinovați. Cum poate vă amintiți, n-am fost un fan al intervenției occidentale în Irak, dimpotrivă. Dar n-aș putea susține vreodată că pentru exterminarea în masă a evreilor este vinovată politica occidentală în Europa, nu un anume Adolf Hitler și clica lui.

Sau că americanii și-au aruncat singuri în aer Turnurile Gemene.

Cu această logică, aș putea spune și că execuțiile propagandistice practicate de jihadiști sunt rezultatul articolelor de felul celui susmenționat din Gândul.

Uciderea demonstrativă a unui jurnalist lipsit de apărare e șantajul unei culturi a omorului și sinuciderii. Cum spune un lider palestinian, voi, occidentalii, prețuiți viața, noi – moartea. E vorba, în primă și ultimă instanță, de omor calificat, de o faptă penală de resortul Justiției, nicidecum al politicii. Pentru ea răspund, ca orice infractori, cei care au comis-o.

În România, reprezentantul lui Ponta a făcut, în scris, un gest echivalent. Ce-a pus acest agitprov, agitator-provocator în solda Guvernului, pe Facebook, nu este un pamflet, mediocritatea țipătoare a acestui parvenit nu poate produce așa ceva, e vorba de o instigare curată la violență ucigașă împotriva jurnaliștilor antiguvern.

Clubul Român de Presă a protestat (ceea ce mă bucur să aud), Ponta l-a dojenit pe numitul Palavra, numitul și-a cerut scuze la modul general-palavragist, și cu asta, basta.

Dar basta este exprimarea: „Ce-mi place să execut electric jurnaliști obiectivi, adică antiguvernamentali”; ea rămâne lipită de scoarța mulților votanți care n-au deschis în viața lor un calculator. Singura asociere din mlaștinile minții lor este „scaunul electric”.

Ce făceau gardienii libertății presei care au mărșăluit în jurul Cotroceniului, vânând jurnaliști antipatici ca să-i lovească, a fost ceva, dar se poate și mai bine. Singurul jurnalist neguvernamental bun e jurnalistul mort, mai exact, executat – seamănă omul lui Ponta așteptând recolta.

Din nou, dacă facem uz de „gândul” citat în deschiderea acestui text, reiese că pentru apariția și manifestarea unor inși ca M. Palada e vinovată politica celor 7,4 milioane de oameni care au votat suspendarea lui Băsescu, sau a acelora care au asigurat 70% în Parlament USL-ului?

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Lacrimi și agonie pentru Simona Halep! Cum s-a produs accidentarea horror și cine a sărit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide