RAFO poate merge liniștită la casat, are binecuvântarea guvernului Ponta. Important este ca Trattoria Il Calcio să nu ajungă la fier vechi

RAFO poate merge liniștită la casat, are binecuvântarea guvernului Ponta. Important este ca Trattoria Il Calcio să nu ajungă la fier vechi
Publicat: 23/02/2015, 09:16

Oricum rafinăria era închisă de mai mulți ani, mai rămăseseră puțini angajați (400) într-un oraș deja depopulat, și în consecință pe o hartă electorală Oneștiul nu mai înseamnă nimic. Dacă evenimentul cu ghinion nu se întâmplă la Târgu Jiu sau la Sibiu, atunci e bine.

Până acum singura reacție la decizia de casare luată de acționarului rus al rafinăriei din Onești a venit din partea unei companii private, Prospecțiuni București, deținută de omul de afaceri Ovidiu Tender. „Mai mult decât atât, din declarațiile unor foști salariați ai RAFO, se pare că starea utilajelor rafinăriei este una foarte bună. în aceste condiții, compania Prospecțiuni SA, în calitate de acționar la RAFO, își exprimă în mod ferm dezacordul privind hotărârea Petrochemical Holding, va lua toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva sa și acuză această decizie fără precedent ca fiind un act de sabotaj împotriva economiei naționale”, a menționat conducerea Prospecțiuni printr-un comunicat dat vineri seară, citat de Mediafax.

Deși intenția acționarului rus al rafinăriei Iakov Goldovski prin intermediul Petrochemical Holding din Viena a fost exprimată la începutul anului, până acum guvernul Ponta nu a avut nicio poziție publică pe tema acestui subiect.

Asta înseamnă că rafinăria se poate duce liniștită la casat, nu interesează pe nimeni din partea statului. Stai și te întrebi ce îl mai interesează pe Ovidiu Tender ce se întâmplă în economie, când el oricum e la un pas să intre în închisoare pe 11 ani în dosarul Carom Onești.

A treia rafinărie din România va ajunge teren viran, iar de aici până la instalarea unui supermarket și a unui mall fiind doar o simplă tranzacție.

Orice guvern vrea să facă locuri de muncă. Dar ce se întâmplă atunci când dispar pentru totdeauna locuri de muncă ce nu pot fi înlocuite cu altele echivalente? Industria de petrol și gaze este cea mai bine plătită piață la ora actuală, cu un salariu mediu net de 4.500 de lei pe lună, față de un salariu mediu la nivelul întregii economii de 1.700 de lei. Vânzătorii comerciali și cei din supermarketuri au un salariu sub 1.500 de lei pe lună.

Cine știe, poate guvernul vrea să înlocuiască rafinăria de la Onești cu un centru de excelență în industria auto, unde salariile se apropie de cele din industria de petrol și gaze.

Este foarte bine că guvernul dă ajutoare de stat pentru call-centere sau fabrici de componente auto, dar ele nu înlocuiesc o rafinărie, ca volum de business, angajări și taxe plătite la stat.

La rafinăria Onești acum 10 ani lucrau 2.600 de oameni, iar RAFO intra în top 50 companii din România, cu afaceri de aproape 600 de milioane de euro. Acum a ajuns doar un comunicat sec, dat de AGA: „Se aprobă împuternicirea directorului general al RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare a activelor și utilajelor aferente companiei). Prețul de vânzare a activelor și a utilajelor se va stabili în baza prețurilor și utilajelor pe piața second hand, dar nu poate fi mai mic decât prețul fierului vechi pe piața locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor”.

Imediat după instalarea la Palatul Victoria în mai 2012, premierul Ponta a aprobat o facilitate privind folosirea gazelor din intern, decizie care a ajutat centrala de la Petrobrazi, deținută de OMV Petrom. Deci atunci guvernul Ponta a fost interesat de un obiectiv economic pe teritoriul României, unde s-au investit peste 500 de milioane de euro.

De faptul că RAFO ajunge acum la casat sunt responsabili nu numai guvernul Ponta, ci și guvernul Boc, Tăriceanu și președintele Băsescu. Lui Băsescu i-a folosit formularea RAFO/jafo din campania electorală din 2004, dar odată ajuns la Palatul Cotroceni a uitat că RAFO înseamnă un obiectiv economic al României, nu al PSD-ului sau a lui Năstase.

Când a fost să-l schimbe pe Mitică Dragomir de la Liga de fotbal, premierul Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea, responsabil cu dezvoltarea economică a României, prin ministerul pe care îl conduce, și-au găsit timp să se întâlnească cu celebrii conducători ai fotbalului românesc la Trattoria Il Calcio. Pentru RAFO sau pentru alt obiectiv economic întâlnirile sunt mai rare, chiar deloc.

RAFO poate merge liniștită la casat, are binecuvântarea guvernului Ponta. Important este ca Trattoria Il Calcio să nu ajungă la fier vechi.

Cristian Hostiuc este director editorial al publicației Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?