• Publicat:
Puterea Gândului

Tăriceanu, cârja lui Ponta

Tăriceanu, cârja lui Ponta
Tupeul lui Tăriceanu e monumental. La aproape 10 ani de la nebunia „creditelor doar cu buletinul", a exploziei prețului imobiliarelor, a deficitului bugetar și a numărului proaspăt al angajaților la stat, metode care au făcut „economia țării să duduie" mai puternic decât picamărul lui Dorel, fostul premier lovește din nou, printr-o comparație halucinantă.

Mai știți insectele alea verzi, care intrau în capul personajelor din filmele SF, preluau controlul butoanelor și-i transformau pe bieții oameni, subit și spectaculos, în „altcineva”, de nu-i mai găseai nici pe „distribuția” de la final?! Ei bine, despre asta mi-a amintit mie schimbarea lui Tăriceanu din ultimii ani.

E drept că unele dintre personaje aveau norocul să sufere transformări pozitive, dar, în general, era invers, la fel ca în speța noastră.

Nu poți să fii, natural, atât de „altfel”, după doar opt-nouă ani de când ai guvernat, încât să uiți complet vraiștea lăsată în urmă: o creștere artificială a PIB prin explozia prețului imobiliarelor – generată de acordarea facilă a împrumuturilor, situație care a condus la înregistrarea unui număr record de credite neperformante, la fel ca în cazul „creditelor doar cu buletinul” -, miliarde de lei refuzate investițiilor, pentru a putea fi plătite salariile unui număr „supranatural” de angajați la stat; lipsa, aproape totală, a investițiilor în infrastructura rutieră, creșterea nejustificată a excedentului bugetar, fapt care a generat necesitatea unor noi împrumuturi externe, impunerea unor taxe ilegale; creștrea evaziunii, a abuzurilor, a traficul de influență, vizibile la cel mai înalt nivel – de exemplu, cazul „bilețelului roz”, în care Tăriceanu cerea președintelui „un favor” pentru prietenul Patriciu.

Nimic din toate acestea n-a mai rămas în amintirea lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru ca, prin comparație, să-l facă să discearnă în cazuri similare.

Ba, dimpotrivă, Călin Popescu Tăriceanu face astăzi trimitere la adoptarea noului Cod Fiscal în următorii termeni: „Nu trebuie să repetăm aceleași greșeli (ca în 2009 și 2010, când Băsescu, spune el, a creat criza ca să-i blocheze strategia n.a.) și îi văd pe unii pregătiți să sacrifice un Cod Fiscal de care România are nevoie, în numele unor interese politice de moment și în numele luptei pentru putere”, a declarat fostul premier pentru site-ului ziare.ro.

Totuși, să-i spună cineva președintelui Senatului că nu vrea nimeni să „sacrifice” Codul Fiscal, ci doar să tempereze puțin termenii aplicării lui. Și asta, tocmai pentru ca economia să nu rămână, și după guvernarea Ponta, așa cum a rămas după guvernarea Tăriceanu: fericită, ca tuta pe marginea prăpastiei.

De altfel, „noul Tăriceanu” a rămas singurul care-i ține tira lui Ponta. Toți ceilalți – Oprea, Dragnea, liberalii – și-au dat întâlnire, la mijlocul lunii august, ca să discute pe aplicarea măsurilor noului cod.     

Inchide