Viktor și Victor

Viktor și Victor
Publicat: 31/07/2014, 20:56
Actualizat: 12/01/2020, 09:05

Nu-l urăsc pe Viktor Orban. A fost o vreme când l-am admirat. Nu din ură am încercat să atrag atenția asupra unui fenomen periculos. Cu îngrijorare, am încercat să ridic un cuvânt greu ca o lespede – iliberalismul – ca să observăm împreună câte lighioane ideologice colcăie sub el.

Nu pot măsura cât își iubește Orban poporul. Și Hitler i-o fi iubit pe germani, altfel nu i-ar fi considerat superiori celorlalți. Naționalismul premierului ungar e augmentat de șovinismul celor din Jobbik (declarațiile antisemite și antirrome ale unor lideri ai Jobbik, dar și ai Fidesz, au trecut Oceanul). Privit din acest unghi, iliberalismul este noul antisemitism.

Orban și-a creat aura de salvator al Ungariei. A făcut-o și Hitler, la vremea lui. Reușise să ridice economic Germania, făcând din ea cea mai puternică țară europeană. Există istorici foarte serioși care susțin că, dacă Führer-ul ar fi sucombat prin 1938, „înaintea de începerea execuțiilor în masă, ar fi intrat în istorie drept cel mai mare om de stat din istoria poporului german”. În fine, cine altul decât Hitler vorbea mai frumos despre pace, chiar și după ce dăduse foc lumii?

Foarte puținor oameni le este dat să perceapă, trăind istoria, sămânța dezastrului care crește în propria lor contemporaneitate. Unul dintre aceștia a fost Churchill; el a înțeles, citind Mein Kampf („Bătălia mea”).

Nu doar Viktor Orban glorifică iliberalismul. Mai există un premier în Uniunea Europeană, un Victor, care o face, dar cum făcea proză Monsieur Jourdain – fără să știe.

Între Viktor și Victor distanța e ca de la original la pastișă. Viktor Orban e un om politic cu greutate, de substanță, un foarte bun cunoscător al geopoliticii, cu un orgoliu hipertrofiat, care știe bine ce spune. Victor Ponta e un tele-politician, care până mai ieri scria după dictarea lui Barroso, iar astăzi cochetează și el cu iliberalismul: pulsiunile autoritariste, aceeași concepție despre Opoziție ca șmen al Puterii (vezi construcția Tăriceanu), iar mai nou, în bătălia lui pentru Cotroceni, românismul ortodoxizant.

Fără exaltarea naționalistă, ignoram discursul de la Craiova (unul de primar mediocru, nu de prezidențiabil). Dacă ar fi vorbit din convingere, ar fi fost grav. Reproducând cu entuziasm ce i-a pus în față speechwriterul, e consternant.

Momentan nu-mi trece prin cap decât să-l parafrazez pe Joe Biden (pe care, atunci, l-am privit cu ironie): Victore, ce vrei tu să faci din România?

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...