Analiștii militari explică de ce Rusia pierde atât de multe tancuri în Ucraina: Este un eşec logistic. Capacitatea trupelor de a-şi folosi echipamentul a lipsit

Publicat: 12 04. 2022, 23:58
Sursa foto: Profimedia

Rusia a pierdut, până pe 11 aprilie, în jur de 19.500 de soldaţi şi 725 de tancuri, potrivit ultimului bilanţ al armatei Ucrainei. Oryx – un blog militar şi de informaţii care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război – scrie că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri şi peste alte 2.000 de vehicule blindate.

Dar cât de mult s-au datorat aceste pierderi armelor antitanc oferite de naţiunile occidentale, cât incompetenţei Rusiei şi cât din cauza problemelor de logistică şi a tacticilor de luptă, se întreabă BBC.

Cât de eficiente au fost armele antitanc furnizate de SUA și Marea Britanie Ucrainei?

SUA au furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului şi de atunci au trimis încă cel puţin 2.000. Rachetele Javelin pot fi trase astfel încât racheta să explodeze în partea superioară a unui tanc, unde blindajul este mai slab, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.

O mulţime de tancuri ruseşti sunt echipate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor. Cu toate acestea, rachetele Javelin sunt echipate cu două focoase. Unul elimină blindajul reactiv, iar al doilea străpunge şasiul. Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puţin 3.600 de rachete NLAW. Acestea sunt, de asemenea, proiectate să explodeze deasupra tancurilor, unde sunt de regulă vulnerabile.

„Javelin şi NLAW sunt foarte puternice”, spune Nick Reynolds, analist în războaie terestre la Royal United Services Institute (RUSI). „Fără acest ajutor letal, situaţia din Ucraina ar fi foarte diferită”.

Tactici deficitare ale armatei ruse

În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unităţi de luptă autonome formate din tancuri, infanterie şi artilerie. Compoziţia precisă a acestor unităţi poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puţine trupe de infanterie.

„Rusia are relativ puţine trupe la care să apeleze”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, „deci BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere”. „Sunt proiectate să atace rapid cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puţină protecţie în ceea ce priveşte personalul de infanterie pentru a escorta blindatele şi pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune el.

O’Brien spune că a fost uşor pentru trupele ucrainene să prindă în ambuscadă coloanele de tancuri ruseşti din cauza lipsie patrulelor aeriene ruseşti. Incompetenţă Potrivit cifrelor Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate.

Experţii pun acest lucru pe seama eşecurilor logistice şi a incompetenţei trupelor ruse. „Aţi văzut imagini cu tancuri ruseşti târâte de tractoarele fermierilor ucraineni”, spune profesorul O’Brien.

„Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eşec logistic. Unele au rămas blocate în noroi, pentru că invazia a avut loc în momentul nepotrivit al anului”.

„Forţele terestre ale Rusiei sunt formate dintr-o mulţime de militari în termen şi recruţi (care nu sunt pregătiţi pe deplin). Asta le face, în termeni mondiali, o forţă de luptă de calitate scăzută până la medie”, spune Nick Reynolds de la RUSI. „Multe tancuri au fost abandonate din cauza şoferilor slabi. Unele au căzut de pe poduri. Altele au fost băgate în şanţuri, astfel încât şenilele s-au desprins. Capacitatea trupelor de a-şi folosi echipamentul a lipsit”.