Cum se fac de râs rușii în Ucraina. Putin vrea să câștige războiul cu „tancul țestoasă”, o armă COPIATĂ după un model din Primul Război Mondial

Publicat: 10 04. 2024, 12:09
Cum se fac de râs rușii în Ucraina. Putin vrea să câștige războiul cu „tancul țestoasă” / Sursa FOTO: X

Rușii continuă să se facă de râs în Ucraina și cu fiecare zi scursă pe front arată că sunt îngroziți de loviturile cu drone ale soldaților Kievului. Într-o încercare disperată de a-și proteja trupele, Vladimir Putin a ordonat să fie aruncat în luptă „tancul țestoasă”, o armă copiată după un model din Primul Război Mondial.

Practic, cu industria militară puternic afectată de sancțiunile Occidentului Moscova este nevoită să apeleze la improvizații.

Astfel, rușii au ajuns să copieze, aducând doar mici îmbunătățiri, modele de arme folosite acum mai bine de 100 de ani.

Ce este „Elefantul zburător”

Publicația Forbes scrie că inginerii ruși au modificat un tanc montându-i un acoperiș de oțel pe toată suprafața.

Inovația îi aparține, de fapt, britanicului William Tritton, care la 1916 a proiectat un astfel de tanc. El spera că, astfel, aparatul va fi protejat de artileria inamică, pericolul numărul 1 cu care se confruntau tancurile la acea vreme, în Primul Război Mondial.

Acel tanc a fost poreclit „Elefantul zburător”. Practic, avea o protecție din plăci de oțel de peste 7 centimetri grosime, iar blindajul acoperea șasiul. Imaginea seamănă cu cea a urechilor clăpăuge ale unui elefant, de aici și denumirea „Elefantul zburător”.

Iată că, după un secol și mai bine, rușii recurg și ei la „Elefantul zburător”, semn că industria lor de armament e la pământ și nu mai poate produce pe cât au nevoie trupele nimicite pe frontul din Ucraina.

Din câte se pare, scrie Forbes, inginerii lui Putin speră că „tancul țestoasă” va fi protejat de cel mai mare pericol pe care îl înfruntă în Ucraina – dronele explozive cu care soldații Kievului fac ravagii.

Tancul are o mobilitate redusă

Chiar ucrainenii au postat, pe rețelele de socializare, o poză cu tancul respectiv, zărit undeva lângă Donețk. Modelul ar putea fi un T-62, T-72, T-80 sau T-90.

Din cauza greutății foarte mari, tancul are o mobilitate redusă. Se crede că, în condițiile de luptă din Ucraina, acest tip de protecție suplimentară nu va avea niciun rezultat, mai cu seamă că operatorii de drone FPV (first-person view) știu cum să manevreze cu agilitate aparatele astfel încât să lovească tancurile rușilor în punctul lor cel mai vulnerabil.

„Tancul testoasă” al rușilor are punctul slab în dreptul turelei, partea din față a tancului nefiind protejată cu înveliș suplimentar de oțel. Iar o dronă kamikaze atent manevrată va putea lovi ținta în acel punct fără prea mari probleme.

În altă ordine de idei, Forbes arată că ucrainenii produc peste 100.000 de drone FPV pe lună. În același timp, Rusia a pierdut mai mult de 2600 de tancuri.