Nu s-a mai întâmplat de peste 30 de zile: Lipsa „URȘILOR” de pe cer indică o problemă mare pentru Rusia

Publicat: 28 10. 2023, 11:24
Tupolev Tu-95 (Sursa foto: Profimedia Images)

Flota rusească de bombardiere strategice nu a mai lansat rachete de croazieră spre Ucraina de peste o lună, potrivit serviciilor britanice de informații.

Acest lucru se întâmplă, transmite sursa citată, deoarece stocurile de rachete ale Rusiei sunt mici, iar Moscova le păstrează pentru mai târziu.

Rusia a folosit bombardierele strategice Tupolev Tu-95 „Bear” („Urs”) pentru a lansa rachete de croazieră Kodiak spre Ucraina, deseori asupra unor ținte civile, fără importanță militară.

Aceste bombardiere au fost metoda preferată de Rusia în acest conflict pentru a efectua bombardamente de precizie, scrie Business Insider. Operațiunile sunt, însă, foarte costisitoare pentru Rusia.

O rachetă AS23a Kodiak, numită Kh-101 în Rusia, costă 13 milioane de dolari. Rușii le-au folosit inclusiv pentru a distruge silozurile de cereale ale ucrainenilor.

O altă rachetă lansată de pe bombardierele strategice rusești este AS-4 Kitchen, pe care rușii o numesc Kh-22 Storm. Aceasta a fost gândită pentru a scufunda portavioane. Racheta, care costă aproximativ 1 milion de dolari unitatea, nu este precisă și produce multe daune colaterale atunci când este folosită împotriva unor ținte terestre.

Britanicii cred că Rusia construiește un stoc de rachete de croazieră pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei la iarnă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că se așteaptă la astfel de atacuri și că țara sa se pregătește pentru acest scenariu.

Rusia va trebui să refacă și alte stocuri de echipamente militare. Ofensiva de la Avdiivka nu merge conform planului, iar pierderile de vehicule blindate sunt foarte mari. Mai multe surse indică pierderi de sute de tancuri în câteva zile.

Nici pe mare războiul dus de ruși nu decurge fără probleme. O navă vânătoare de mine a explodat după ce a lovit, cel mai probabil, o mină plasată tot de ruși în Marea Neagră.

Tupolev Tu-95 a intrat în serviciul activ al uniunii Sovietice în 1956. Avionul va fi folosit de Rusia până cel puțin în anul 2040.