Profesoara din Rusia, după ce a fost arestată pentru că a criticat războiul în clasă: Nu-mi învinovățesc elevii care m-au înregistrat

Publicat: 06 04. 2022, 23:20
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Profesoara din Rusia, care a fost arestată după ce elevii săi au înregistrat-o în timp ce critica războiul declanșat în Ucraina, iar apoi au denunțat-o serviciului intern de informații, se declară „șocată” de faptul că este urmărită penal și riscă închisoarea doar pentru că a îndrăznit să emită „un punct de vedere care nu este cel oficial”, relatează The Guardian.

Când Irina Gen, profesoară de limba engleză și germană în vârstă de 55 de ani din orașul rus Penza, a ținut un discurs împotriva războiului în sala de clasă, acesta nu știa că este înregistrată de propriii săi elevi.

„Am vrut doar să lărgesc viziunea elevilor mei asupra lumii. Am sperat să fac o breșă în propaganda cu care este hrănită această țară. Dar uite unde am ajuns”, a declarat Irina Gen, care riscă o pedeapsă cu închisoarea pe termen lung, pentru „discreditarea” armatei ruse după ce mesajul ei a devenit viral.

Pe 18 martie, elevii lui Gen, în vârstă de 13 și 14 ani, au întrebat-o de ce li s-a interzis sportivilor ruși să participe la competițiile internaționale – o decizie a Occidentului despre care profesoara a spus că a încercat să o pună în context.

„Până când Rusia nu va începe să se comporte într-un mod civilizat, excluderea sportivilor ruși de la competiții va continua pentru totdeauna. Cred că este corect (…) Rusia a vrut să ajungă la Kiev și să răstoarne guvernul! Ucraina este, de fapt, un stat suveran, există un guvern suveran. Trăim într-un regim totalitar. Orice disidență este considerată o crimă”, a spus ea în înregistrarea audio, care a fost publicată pentru prima dată pe conturile aplicației de mesagerie Telegram ce au legătură cu Kremlinul, relatează The Guardian.

Profesoara și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de modul în care presa rusă de stat a prezentat bombardarea unei maternități din orașul asediat Mariupol, ca fiind o provocare de tip ucrainean.

Procurorii ruși au anunțat  au deschis un dosar penal împotriva profesoarei

La cinci zile după comentariile sale împotriva războiului pe care le-a făcut în fața elevilor, a primit un telefon de la filiala locală a FSB (Serviciul Federal de Securitate – serviciul secret al Rusiei, succesor al fostului KGB), spunându-i-se să se prezinte la sediul instituției, unde a fost informată că agențiile de securitate au primit înregistrarea cu discursul pe care l-a ținut în clasă.

„Am fost șocată. Habar nu aveam că sunt înregistrată. Le-am spus procurorilor că nu am mințit. Că nu făceam decât să citez surse occidentale respectate, precum AP (Associated Press, n.r.) și BBC, surse care cred că sunt profesioniste și obiective în relatările lor, Dar, bineînțeles, acesta nu a fost un argument pe care să-l accepte”, a spus cadrul didactic.

La sfârșitul lunii martie, procurorii ruși au anunțat că au deschis un dosar penal împotriva lui Gen în temeiul unei legi recent introduse care incriminează răspândirea așa-numitelor știri false despre armata rusă. Procurorii au contestat în special declarațiile făcute de Gen despre maternitatea din Mariupol. De atunci, i s-a interzis să părăsească țara, iar avocatul acesteia a declarat că profesoara riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Deși a fost „supărată” când a aflat că a fost înregistrată de elevii pe care îi cunoștea bine, nu le-a purtat pică. „Nu-mi învinovățesc elevii; ei doar urmează ceea ce părinții lor gândesc și le spun să facă”, a declarat Gen, care între timp și-a părăsit postul de profesor.

Propagandă rusă agresivă în școli

La șase săptămâni de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, sondajele arată că Kremlinul, cu ajutorul unei propagande de stat necruțătoare, a reușit să mobilizeze sprijinul popular pentru acțiunile sale militare.

Moscova a semnalat de la bun început că nu va tolera vocile disidente în sectorul său educațional.

Ministrul educației, Serghei Kravtsov, a descris școlile ca fiind vitale pentru lupta Rusiei de a „câștiga războiul informațional și psihologic” împotriva Occidentului. Începând cu 1 martie, școlile au introdus noi lecții în care profesorii au fost instruiți să le explice elevilor de ce Rusia a fost forțată să înceapă războiul împotriva „regimului fascist din Ucraina”.

Sute de postări au apărut, de asemenea, pe rețelele de socializare rusești, cu elevi care pozează pentru a forma litera Z, marcajul militar care a devenit principalul simbol al sprijinului public pentru invazia Rusiei în Ucraina.