Putin, părăsit și de Erdogan! Turcia condamnă în termeni duri referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina!

Publicat: 22 09. 2022, 08:23
Volodimir Zelenski și Recep Erdogan / Sursa FOTO: wikimedia.org

Vladimir Putin este tot mai singur pe scena internațională și se pare că a fost părăsit până și de Recep Tayyip Erdogan, pe care-l considera prietenul său. Turcia tocmai ce a condamnat în termeni duri referendumurile pentru independență organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina.

Autodeterminarea la care speră pro-rușii din Donbas este împotriva firii, încearcă Occidentul să transmită Kremlinului.

Turcia nu recunoaște nici anexarea peninsulei Crimeea!

Referitor la planul Moscovei de a anexa patru regiuni din Ucraina printr-o serie de referendumuri locale, organizate pe modelul „Crimeea”, Ministerul turc de Externe a ieșit public, printr-un comunicat de presă, și a condamnat gestul rușilor.

„Asemenea fapte împlinite ilegitim nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a anunțat Ministerul turc de Externe într-un comunicat de presă.

Erdogan numeșe „ilegitime” referendumurile de anexare din cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul Rusiei. La fel a reacționat liderul turc și în 2014, când Federația Rusă a „răpit” Crimeea. Turcia nu a recunoscut nici până azi anexarea peninsulei, dar, cu toate astea, Erdogan și Vladimir Putin au dezvoltat o relație personală apropiată în ultimii opt ani, totul culminând cu o serie de afaceri care au zdruncinat NATO.

Preşedintele turc a tot încercat în ultimele săptămâni să deschidă discuţii despre pace în Ucraina şi să obțină un armistiţiu între cele două părți, însă fără succes. Decizia Rusiei de a organiza referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului și un punct de cotitură fără întoarcere.

Prezent în America, acolo unde are loc reuniunea ONU, preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a spus marți, 20 septembrie, liderilor mondiali adunați la New York, că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o „rezolvare demnă” a crizei armate din Ucraina.