UPDATE – Întâlnire de gradul zero: Vladimir Putin se întâlnește cu președintele Chinei în Uzbekistan, la un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului

UPDATE - Întâlnire de gradul zero: Vladimir Putin se întâlnește cu președintele Chinei în Uzbekistan, la un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului
Xi Jinping și Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 15/09/2022, 14:00
Actualizat: 15/09/2022, 15:24

Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina.

UPDATE: Cei doi lideri de stat s-au întâlnit

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit joi cu președintele rus Vladimir Putin într-o demonstrație de sprijin diplomatic, în timp ce Moscova se confruntă cu izolarea internațională tot mai mare din cauza invaziei sale din Ucraina.

Cei doi lideri au apărut ca parteneri apropiați în ultimii ani, propulsați de conflictul tot mai mare cu Occidentul și de o legătură personală puternică.

Într-o demonstrație simbolică de forță și unitate, marinele ruse și chineze au efectuat patrule și exerciții comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte de întâlnirea liderilor lor, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, scrie CNN.

Întâlnirea, prima lor față în față de la invazie, are loc într-un moment potențial important pentru Putin, ale cărui trupe se retrag în masă din zonele ocupate în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Dacă vineri va avea loc principala reuniune a acestui summit, întâlnirea bilaterală dintre preşedinţii chinez şi rus de joi va fi cea mai analizată, ţările lor fiind în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot spre Asia în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială.

Întâlnirea are un aer de sfidare lansată Statelor Unite

Xi, care efectuează în Asia Centrală prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus, îşi poate consolida statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat, scrie AFP, citată de Agerpres.

Întâlnirea lor are, de asemenea, un aer de sfidare lansată Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

„Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident”, a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.

Este „cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei” şi acţionează pentru o „ordine internaţională justă”, a adăugat el.

Înainte de sosirea liderilor la Samarkand, o fostă răscruce majoră a rutelor comerciale dintre China şi Europa, deplasările în oraşul plasat sub securitate întărită au fost restricţionate, iar aeroportul a fost închis pentru zborurile comerciale.

Conflictul din Ucraina și situaţia din Afganistan, pe agenda discuțiilor

Străzile acestui oraş cunoscut pentru moscheile şi mausoleele sale acoperite cu mozaicuri albastre au fost aproape pustii miercuri, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse. Şcolile vor fi închise joi şi vineri.

SCO, ai cărei membri sunt China, Rusia, India, Pakistan şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate în competiţie cu organizaţiile occidentale.

Nu este o alianţă militară precum NATO şi nici o organizaţie de integrare politică precum Uniunea Europeană, dar membrii săi lucrează împreună pentru a aborda provocările comune de securitate şi a promova comerţul.

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni ar trebui să fie printre principalele subiecte abordate.

Sesiunea principală a summitului din această săptămână va avea loc vineri, dar atenţia va fi îndreptată mai ales spre multiplele întâlniri bilaterale programate cu această ocazie.

Astfel, pe lângă Xi Jinping, Vladimir Putin se va întâlni joi separat cu preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a cărui ţară doreşte să se alăture OCS, şi cu premierul pakistanez, Shehbaz Sharif, iar vineri cu premierul indian, Narendra Modi, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Beijingul şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Moscova, izolată în Occident

Înainte de summit, Xi Jinping a mers miercuri în Kazahstan, unde s-a întâlnit cu preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev.

Ultima întâlnire dintre Putin şi Xi a avut loc în februarie, când preşedintele rus a vizitat Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cu câteva zile înainte de lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Fără a sprijini în mod explicit intervenţia militară rusă, Beijingul şi-a exprimat în repetate rânduri în ultimele luni sprijinul pentru Moscova, izolată în Occident.

La rândul său, în august, Moscova a calificat vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, drept o „provocare”.

Iar luna trecută, China a luat parte la exerciţii militare comune în Rusia, înainte de a accepta să îşi încheie contractele de gaze cu Moscova în ruble şi yuani, şi nu în valute occidentale, reaminteşte AFP.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult