Șeful NATO cere o inspecție urgentă a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful ONU și Ergodan merg la Kiev să discute cu Zelenski

Șeful NATO cere o inspecție urgentă a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful ONU și Ergodan merg la Kiev să discute cu Zelenski
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/08/2022, 18:59

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi „reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear. Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse” din acest sit, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Macron și Zelenski au discutat despre situația de la Zaporojie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a informat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, cu privire la situația de pe front și la terorismul nuclear rusesc de la centrala nucleară Zaporojie.

„A continuat dialogul cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Informat despre situația de pe front, terorismul nuclear rusesc la Centrala nucleară de la Zaporojie. A mulțumit pentru ajutorul concret al Franței în domeniul apărării. A discutat despre ajutorul macrofinanciar acordat Ucrainei & provocările legate de securitatea alimentară. Trebuie să creștem sancțiunile împotriva Rusiei”, a postat Zelenski pe Twitter.

Erdogan și Antonio Guterres merg la Kiev

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, se va întâlni joi în Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski și cu președintele Turciei, Tayyip Erdogan, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a spus marți că Guterres se va întâlni cu  Zelenski în vestul Ucrainei la Lviv și vor discuta situația de la fabrica de energie nucleară din Zaporojie și posibile soluții politice pentru conflictul cu Rusia.

Ucraina și Rusia s-au învinovățit reciproc pentru bombardamentele de lângă fabrica de energie nucleară din estul Ucrainei, pe care Rusia a luat-o sub control în primele zile ale invaziei în Ucraina. În acest moment, fabrica continuă să fie operată de tehnicieni ucraineni.

Reprezentanți ai Națiunilor Unite au spus că pot facilita o vizită a inspectorilor de la International Atomic Energy Agency (IAEA) – Agenția Internațională pentru Energie Atomică – la Zaporojie, însă Rusia a spus că orice misiune care trebuie să treacă prin capitala Ucrainei, Kiev, este mult prea periculoasă.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, sub control rusesc

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Din 4 martie, aceasta a fost capturată de armata rusă. Rușii au amplasat echipamente militare și muniție pe teritoriul centralei, terorizând personalul și bombardând zona înconjurătoare.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că inspecţia ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Sursa: Agerpres

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?