LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 477. Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 477. Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă
Război în Ucraina / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 15/06/2023, 07:36
Actualizat: 15/06/2023, 08:37

Ziua 477 de război în Ucraina. După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters.

Cele mai importante evenimente ale celei de 477-a zile de război

UPDATE 1: Odesa, vizată de lovituri rusești pentru a doua zi consecutiv

Odesa a fost vizată de lovituri rusești în cursul nopții, după ce a suportat deja un val mortal în primele ore ale dimineții de miercuri, relatează The Guardian.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a publicat o declarație la primele ore ale dimineții de joi, afirmând că Rusia atacă „cu vehicule aeriene” și că există „de asemenea, o amenințare cu un atac cu rachete”, recomandând totodată locuitorilor să se ducă la adăposturi.

Oficialii au declarat ulterior că toate cele 20 de drone care au atacat în sud au fost distruse de forțele de apărare aeriană.

Miercuri, trei persoane au fost ucise și cel puțin 13 rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa, au declarat forțele ucrainene.

Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters.

Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operaţiunii sale mult aşteptate, raportând că a recucerit şapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie şi tancuri occidentale.

De ambele părţi, o mare parte a efortului se va reduce la uzură”, spune Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe. El se numără printre analiştii care au raportat că există pierderi în ambele tabere, pe baza fotografiilor şi a imaginilor din satelit. „Riscul pentru ei (ucrainenii – n.r.) este ca înainte de a ajunge la acea linie defensivă (rusă), să ajungă la prea multă uzură şi să le fie prea greu să o spargă şi să o exploateze”, atrage atenţia Rob Lee.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile de luptă şi vehiculele blindate, ar trebui să ajute la protejarea vieţilor soldaţilor ucraineni.

Rusia a pregătit mii de poziţii defensive începând de la graniţa de vest a Rusiei până în Crimeea ocupată, inclusiv câmpuri minate, şanţuri antitanc, rânduri de baricade şi tranşee din beton cu „dinţi de dragon”. Poziţiile, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanţă strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să rupă puntea terestră a Rusiei către Crimeea şi să divizeze forţele Kremlinului.

Ucraina, care are cea mai mare parte a forţelor sale de contraofensivă încă în culise, poate urmări unde angajează Moscova trupe, pentru a-şi consolida liniile şi pentru a lovi în zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiştii militari. „Ucraina are de ales”, spune Ben Barry, senior fellow pentru războiul terestru la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. „Nu poate obţine o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obţină o surpriză operaţională şi tactică. Acest lucru va implica ascundere, camuflaj, înşelăciune, dezinformare, pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută”, arată analistul, în cadrul analizei Reuters, citată de News.ro.

Vă recomandăm să citiți cele mai recente evoluții de pe frontul de război:

Războiul din Ucraina, ziua 476. „Air Defender 2023”. Cel mai mare exercițiu din istoria NATO. Avioanele de război survolează Germania

Războiul din Ucraina, ziua 475: Atac masiv cu rachete rusești asupra Krivoi Rog. Cel puțin 3 morți și 25 de răniți 

Războiul din Ucraina, ziua 474. Lupte extreme în sud-estul Ucrainei. Rusia a lansat un contraatac la Zaporojie

Războiul din Ucraina, ziua 473. Zelenski confirmă începerea contraofensivei / Canada promite ajutor suplimentar

Războiul din Ucraina, ziua 472. Trei puncte-cheie în care se desfășoară contraofensiva promisă de Zelenski / Anunț major de la Pentagon

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji