LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 474. Lupte extreme în sud-estul Ucrainei. Rusia a lansat un contraatac la Zaporojie

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 474. Lupte extreme în sud-estul Ucrainei. Rusia a lansat un contraatac la Zaporojie
Sursa Foto: Facebool/ Volodimir Zelenski
Publicat: 12/06/2023, 08:46
Actualizat: 12/06/2023, 17:30

Războiul din Ucraina a ajuns luni, 12 iunie, în ziua cu numărul 474, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai noi actualizări de pe front.

UPDATE 6: Putin, la ceremonia de celebrare a Zilei Rusiei: „Tara trece printr-o perioadă dificilă”

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că țara trece printr-o „perioadă dificilă” în comentariile sale de deschidere a ceremoniei de celebrare a Zilei Rusiei de luni.

Putin a vorbit despre patriotism și devotamentul față de „iubita Patrie”, o temă recurentă în recentele sale declarații publice.

„Astăzi, într-o perioadă dificilă pentru Rusia, aceste sentimente unesc și mai puternic societatea noastră și servesc drept sprijin de încredere pentru eroii noștri – participanții la operațiunea militară specială”, a declarat Putin la ceremonia de înmânare a premiilor de stat pentru „Eroii Muncii”.

El a subliniat „victoriile de muncă și militare” obținute de generațiile anterioare de ruși, adăugând: „Am fost un om care a fost un om de muncă. Acum suntem deosebit de conștienți de ceea ce înseamnă realizările lor, de solidaritatea lor neschimbată, de hotărârea fermă de a se ridica pentru apărarea pământului natal, de a munci pentru binele comun și prosperitatea Patriei”.

Comentariile lui Putin au loc în timp ce trupele rusești aflate pe teren în Ucraina pierd teren și se chinuie să respingă încercările Kievului de a avansa în regiunile din sud-estul țării, unde confruntările dintre cele două părți s-au intensificat în ultimele zile.

UPDATE 5: Lupte extreme în sud-estul Ucrainei. Rusia a lansat un contraatac la Zaporojie

Armata rusă a lansat un contraatac în zona cornișei Vremivka, unde forțele ucrainene au făcut progrese în ultimele zile, potrivit unui important oficial numit de Rusia în zonă, Vladimir Rogov.

Rogov a declarat pentru postul de radio rusesc Komsomolskaya Pravda: „În acest moment, a început un contraatac din partea băieților noștri – divizia 127 intră în luptă, avansează. În același timp, se oferă sprijin masiv Forțelor Aerospațiale Ruse. Acestea lucrează în direcția Neskuchne, scoțând inamicul din Makarivka”.

Ambele sate au fost capturate de forțele ucrainene în ultimele zile, potrivit mediilor sociale geolocalizate și conturilor oficiale ucrainene.

Forțele ruse și ucrainene au raportat ciocniri intense de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Zaporojie- în estul și sud-estul Ucrainei – unde armata Kievului a recucerit o serie de sate ca parte a unei contraofensive mult așteptate.

O mare parte a luptelor se desfășoară la sud și sud-vest de orașul Velyka Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă să avanseze de-a lungul râului îngust Mokri Yaly, potrivit mai multor relatări. Sâmbătă, Ucraina a cucerit câteva sate mici de-a lungul râului, potrivit unor înregistrări video geolocalizate.

Un cunoscut blogger militar rus, Alexander Kots, a declarat că ucrainenii avansează de-a lungul râului.

„Se deplasează de-a lungul ambelor maluri …. În unele zone ucrainenii au reușit să se impună pe înălțimi deasupra râului. Și va continua să preseze cu mai multe resurse, obligându-ne să transferăm rezerve din altă zonă”, a declarat bloggerul rus, Kots pe Telegram.

Condițiile meteorologice, inclusiv ceața și ploaia, au îngreunat operațiunile, oferind acoperire pentru logistică, dar și împiedicând avioanele și dronele să își ia zborul, a adăugat el, potrivit CNN.

UPDATE 4: Rusia susține că a distrus cel puțin șapte tancuri Leopard și cinci vehicule Bradley în 48 de ore

Rusia a declarat duminică că a distrus cel puțin șapte tancuri Leopard de fabricație germană și cinci vehicule Bradley de fabricație americană în 48 de ore, în timp ce respingea atacurile ucrainene, deși bloggerii ruși au raportat că Ucraina a străpuns pentru scurt timp o parte din linia rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut sâmbătă că armata sa a fost angajată în „operațiuni de contraofensivă și apărare”, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a respins primele atacuri ale ofensivei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a respins mai mult de zece atacuri ucrainene în ultima zi în trei direcții principale și a distrus o coloană de vehicule blindate ale Brigăzii 128 de asalt în munte în regiunea Zaporojie.

„În cursul zilei trecute, forțele armate ale Ucrainei au continuat încercările nereușite de acțiuni ofensive în direcțiile Donețk, sudul Donețkului și Zaporojie”, a precizat acesta, potrivit Reuters.

UPDATE 3: Kremlinul vrea să „cucerească” armata de mercenari Wagner. „Război total” între Prigojin și Ministerul rus al Apărării

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării. Declarația formulată vag se crede că vizează grupul Wagner.

Ordinul – semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu – a declarat că această măsură va „conferi formațiunilor voluntare statutul juridic necesar” și va crea „abordări unificate” în ceea ce privește activitatea acestora.

Ordinul nu a menționat numele grupului Wagner, dar mișcarea este văzută ca o modalitate de a controla influenta forță militară.

Șeful companiei militare private rusești Wagner spune că nu va semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, respingând o încercare de a pune în ordine forța sa.

Prigojin, care s-a certat în mod public cu șefii apărării, a declarat că mișcarea nu se aplică lui Wagner.

„Ordinele și decretele emise de (ministrul apărării Serghei) Șoigu se aplică angajaților Ministerului Apărării și personalului militar. PMC ‘Wagner’ nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a declarat Prigojin într-o postare pe Telegram.

Wagner, a precizat el, va urmări „în mod „absolut” „interesele Federației Ruse și ale comandantului suprem suprem”.

UPDATE 2: Se dau lupte crâncene în Zaporojie și Herson. Rusia, în defensivă în teritoriile cucerite

Forțele armate ucrainene (AFU) au declarat luni că Rusia se află în defensivă în regiunile Zaporojie și Herson, în timp ce forțele ucrainene își intensifică activitățile de-a lungul liniei frontului.

Kievul a adăugat că Rusia „a tras cu artileria” asupra mai multor așezări mici din regiune.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina „lansează tot mai multe atacuri în direcția Zaporojie” susținând că a distrus vehicule blindate ucrainene.

Armata ucraineană a revendicat progrese pe mai multe fronturi în weekend, după ce președintele Volodomir Zelenski a dat cel mai puternic semnal de până acum că forțele sale au început mult așteptata campanie de recucerire a unor porțiuni de teritoriu luate de forțele rusești.

UPDATE 1: Forțele ucrainene au recucerit Makarivka, un alt sat de pe linia frontului din estul regiunii Donețk și a avansat pe mai multe fronturi

Armata ucraineană a recucerit Makarivka, un alt sat de pe linia frontului din estul regiunii Donețk, și a avansat pe mai multe fronturi, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării al țării.

„Așezările Blahodatne și Makarivka au fost eliberate”, a declarat oficialul, Hanna Maliar, într-o actualizare pe Telegram, referindu-se la un al doilea sat din sud-estul țării despre care oficialii armatei au afirmat anterior că a revenit în mâinile ucrainenilor.

Un al treilea, Neskuchne, a fost, de asemenea, revendicat duminică de o brigadă a armatei ucrainene, deși liderii apărării de la Kiev nu au comentat încă acest teritoriu.

Bloggerii militari ruși au făcut, de asemenea, rapoarte neoficiale potrivit cărora Neskuchne a fost recucerit de trupele ucrainene.

Continuă lupta în Bahmut

Maliar a declarat că „trupele continuă acțiunile ofensive” în jurul orașului Bahmut din estul țării, care a servit mult timp ca punct de focar în conflict.

Forțele Kievului făceau progrese în jurul rezervorului Berkhivka, la nord-vest de oraș, și pe două fronturi la sud de oraș, într-un caz avansând până la 1.500 de metri, potrivit ministrului adjunct al apărării.

Mai devreme duminică, alți oficiali ucraineni au raportat progrese similare la nord-vest și sud-vest de oraș.

„Nu a fost pierdută nicio poziție pe fronturile unde trupele ucrainene se află în defensivă”, a afirmat Maliar, potrivit CNN.

Navă rusească de război, atacată cu drone ucrainene în Marea Neagră

Nava rusă Priazovie a fost atacată duminică de șase drone marine ucrainene în partea de sud-est a Mării Negre, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o declarație.

Nava nu a fost avariată, iar ambarcațiunile cu dronă au fost distruse, potrivit ministerului.

Înregistrarea video publicată pe canalul Telegram al ministerului pretinde că arată cum echipajul navei trage și lovește bărcile fără pilot care se apropie, în timp ce în depărtare se văd explozii.

O declarație a Ministerului rus al Apărării a declarat că Priazovie „monitoriza situația și asigura securitatea pe rutele gazoductului Turkish Stream și Blue Stream” când a fost atacată de „șase nave de suprafață fără echipaj”.

„În cursul respingerii atacului, toate ambarcațiunile au fost distruse de focul armelor regulate ale navei rusești la 300 de kilometri la sud-est de Sevastopol”, a declarat ministerul, adăugând că nu au existat victime.

Un incident similar a avut loc pe 24 mai, când Moscova susține că trei ambarcațiuni ucrainene fără pilot au încercat să atace nava rusă Ivan Khurs, care monitoriza, de asemenea, conducta și ruta turcească, potrivit agenției de presă ruse de stat TASS.

Dronele au fost, de asemenea, distruse de armele standard ale navei, potrivit TASS.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară