LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 476. „Air Defender 2023”. Cel mai mare exercițiu din istoria NATO. Avioanele de război survolează Germania

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 476. „Air Defender 2023”. Cel mai mare exercițiu din istoria NATO. Avioanele de război survolează Germania
Sursa Foto: Twitter/ @Heroiam_Slava
Publicat: 14/06/2023, 08:18
Actualizat: 14/06/2023, 11:58

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 469, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 5: Ucraina primește un nou lot de vehicule blindate americane Bradley 

Departamentul american al Apărării a anunțat marți că va furniza încă 15 vehicule de luptă Bradley Ucrainei, la doar câteva zile după ce un raport a afirmat că Kievul a pierdut mai multe vehicule blindate furnizate de SUA în contraofensiva sa împotriva invadatorilor ruși.

Vehiculul de luptă Bradley, care se deplasează pe șenile și nu pe roți, poate avea o capacitate de aproximativ 10 soldați și este folosit pentru a transporta personal în luptă, asigurând în același timp foc de sprijin.

Bradley-urile fac parte dintr-un pachet de asistență în valoare de 325 de milioane de dolari – a 40-a retragere prezidențială – care include 10 transportoare blindate pentru trupe Stryker, muniție pentru sisteme de rachete sol-aer și sisteme de rachete HIMARS; sisteme antiaeriene de umăr Stinger și sisteme antiblindate Javelin; rachete de artilerie de 155 mm și 105 mm și muniție pentru arme de calibru mic.

„Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți alături de Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Site-ul olandez de informații cu sursă deschisă Oryx, care a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie 2022, a raportat la începutul acestei săptămâni că 16 dintre Bradley-urile ucrainene au fost fie distruse, fie avariate și abandonate în luptele din estul Ucrainei din ultimele zile.

UPDATE 4: Medvedev: Moscova nu are „limite morale” care să o împiedice să distrugă cablurile de comunicații submarine inamice

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că nu mai există „limite morale” care să împiedice Moscova să distrugă cablurile submarine ale „dușmanilor”, după ceea ce a descris drept „complicitatea dovedită a țărilor occidentale” în exploziile gazoductului Nord Stream.

Domnul Medvedev a făcut aceste comentarii pe canalul său oficial Telegram miercuri dimineață.

În septembrie anul trecut, explozii inexplicabile au rupt atât gazoductul Nord Stream 1, cât și gazoductul nou construit Nord Stream 2, care transportă gaze din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică.

Un diplomat rus în Statele Unite a cerut marți o anchetă „transparentă” privind atacurile asupra gazoductului Nord Stream din septembrie anul trecut, în urma unui raport al televiziunii publice olandeze care a declarat că serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA anul trecut cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer gazoductele cu trei luni înainte de a fi atacate.

„Ar putea fi fructuoasă reflecția asupra lipsei de voință a Occidentului colectiv de a permite o anchetă internațională transparentă și obiectivă, atacurile teroriste din Marea Baltică, sub auspiciile Consiliului de Securitate al ONU, și de a clarifica rolul SUA în sabotarea conductelor, ținând cont de faptul că [SUA] este un beneficiar direct al remodelării pieței energetice europene”, a declarat Ledenev pe contul oficial de Telegram al ambasadei.

În septembrie anul trecut, au fost descoperite scurgeri cauzate de explozii subacvatice în conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă gaz din Rusia în Uniunea Europeană și care trec pe sub Marea Baltică, potrivit CNN.

Ucraina a negat la momentul respectiv orice responsabilitate pentru scurgeri, iar atacul a fost condamnat de oficialii americani și de aliații occidentali. În prezent, acesta este investigat de alte națiuni europene.

UPDATE 3: „Air Defender 2023”. Cel mai mare exercițiu din istoria NATO. Avioanele de război survolează Germania

În timp ce primele etape ale contraofensivei Ucrainei împotriva invadatorilor ruși se desfășoară pe câmpul de luptă, sute de avioane de război ale unora dintre cei mai mari susținători ai Kievului se află pe cerul Germaniei, în timp ce NATO organizează cele mai mari exerciții aeriene de război din istorie.

„Air Defender 2023” reunește 250 de avioane de război – inclusiv 190 de avioane de luptă – și 10.000 de soldați în exerciții menite să sporească pregătirea și capacitatea alianței „de a se proteja împotriva atacurilor cu avioane, drone și rachete asupra orașelor și infrastructurii critice”, potrivit unui comunicat de presă al NATO.

Deși exercițiile conduse de germani au fost pregătite de mai mulți ani, sincronizarea lor în momentul în care Moscova dezlănțuie atacuri aeriene punitive asupra orașelor ucrainene ca parte a invaziei vecinului său, care durează acum 16 luni, transmite un mesaj oportun, în special președintelui rus Vladimir Putin.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a apăra națiunile occidentale de Uniunea Sovietică, iar alianța conține o clauză de apărare reciprocă în care un atac asupra oricărui membru este considerat un atac asupra tuturor.

De când invazia la scară largă a Rusiei a început în februarie 2022, îngrijorarea în NATO este că distrugerile pe care Moscova le-a provocat în orașele din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de granițele țării.

Sprijinul militar al membrilor NATO pentru Ucraina, inclusiv tancuri, vehicule blindate și alte tipuri de armament folosite în actuala ofensivă a Kievului, a produs în mod constant amenințări de represalii din partea Rusiei.

Membrii Alianței fac planuri pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 de același tip care participă la actualele jocuri de război, potrivit CNN.

UPDATE 2: Lukașenko amenință că „nu va ezita” să folosească armele nucleare tactice rusești. „Totul este pregătit”

Președintele bielorus, Alexander Lukașenko, afirmă că nu va ezita să folosească armele nucleare tactice rusești dacă se va confrunta cu un act de agresiune.

Comentariul lui Lukașenko contrazice declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat anterior că orice armă nucleară staționată în Belarus va rămâne exclusiv sub controlul Moscovei.

Marți, Belarusul a transmis că „totul este pregătit” pentru desfășurarea armelor nucleare rusești, adăugând că „ar putea dura doar câteva zile pentru ca noi să primim ceea ce am cerut și chiar ceva mai mult”.

Întrebat ulterior de către un prezentator al televiziunii ruse de stat dacă Belarusul a primit deja o parte din arme, Lukașenko a răspuns timid spunând „Nu toate, puțin câte puțin”.

El a părut să confirme că guvernul său a intrat în posesia unor arme de la ruși și a adăugat că acestea sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945.

„Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme astăzi, dar nu va exista nicio ezitare dacă ne vom confrunta cu o agresiune”, spune Lukașenco.

Însă, într-o apariție ulterioară în mass-media la televiziunea rusă, marți, el a precizat că se va consulta cu Putin înainte de a folosi oricare dintre aceste arme.

„Ascultați, dacă începe un război, credeți că mă voi uita în jur? Ridic telefonul și, oriunde ar fi el, îl ridică. Dacă sună, răspund oricând. Nu este nicio problemă să coordonezi lansarea unui atac”, spune liderul de la Minsk, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: Trei morți și 13 răniți în urma unui atac cu rachete la Odesa

Trei persoane au fost ucise și cel puțin 13 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa, situat în sudul Ucrainei, marți dimineață, au anunțat forțele ucrainene.

Apărarea antiaeriană a doborât două rachete Kalibr, dar autoritățile spun că atacul a vizat infrastructura civilă, inclusiv un centru de afaceri, o instituție de învățământ, un complex rezidențial, restaurante și magazine.

Un depozit al unui lanț de magazine a fost, de asemenea, lovit în atac, provocând un incendiu.

Se lucrează în prezent la îndepărtarea molozului, iar căutarea persoanelor prinse sub dărâmături este în curs de desfășurare.

Lupte intense pentru respingerea forțelor rusești din Donețk și Zaporojie

Un comandant militar ucrainean a declarat marți că soldații luptă cu înverșunare pentru a alunga forțele rusești de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie.

„În sectorul Tavria, forțele de apărare ucrainene distrug în mod sistematic efectivele și echipamentele rusești”, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului de forțe operaționale și strategice Tavria, ale cărui trupe vizează zonele ocupate din Zaporojie și părțile din Donețk care se învecinează cu aceasta.

„Unitățile de rachete și artilerie ale forțelor de apărare ucrainene din sectorul Tavria au efectuat 1.504 misiuni de tragere în ultima zi”, a declarat el, adăugând că „a fost distrus și un depozit de muniții inamic”.

Cu toate acestea, ambele părți au raportat confruntări în regiunile Donețk și Zaporojie, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?