LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 473. Zelenski confirmă începerea contraofensivei / Canada promite ajutor suplimentar

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 473. Zelenski confirmă începerea contraofensivei / Canada promite ajutor suplimentar
Războiul din Ucraina. Zelenski confirmă începerea contraofensivei / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 11/06/2023, 08:15

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina a ajuns duminică, 11 iunie, în ziua cu numărul 473. Președintele Ucrainei,  Volodimir Zelenski a confirmat că forţele militare ucrainene sunt în „contraofensivă” pe frontul din estul țării.

Liderul de la Kiev a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la amploarea operațiunilor desfășurate.

Zelenski: „Rusia simte că nu i-a rămas prea mult timp”

Zelenski a făcut o serie de declarații cu ocazia întâlnirii cu premierul canadian Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev.

Printre altele, președintele Ucrainei a confirmat că forţele militare sunt „în contraofensivă”.

Este interesant ce a spus Putin (n.r. – Vladimir Putin) despre ofensiva noastră. Este important că Rusia simte că nu i-a rămas prea mult timp, în opinia mea. În Ucraina sunt acţiuni contraofensive şi defensive. Nu voi spune detaliat în ce stagiu. Cred că vom simţi acest lucru”, a precizat Volodimir Zelenski.

Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultimele zile, atacurile pe frontul din sud-estul ţării, în contextul informaţiilor privind lansarea unei contraofensive de amploare.

Ministerul rus al Apărării a semnalat atacuri ale ucrainenilor în zone ocupate din regiunile Doneţk şi Zaporojie, precizând că incursiunile au fost respinse.

Putem afirma în mod absolut că a început această ofensivă. Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe niciun câmp de luptă, dar regimul de la Kiev încă dispune de potenţial ofensiv”, a declarat vineri, 9 iunie, preşedintele Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Canada suplimentează ajutorul militar oferit Ucrainei

Aflat într-o vizită oficială la Kiev, premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat că țara sa va suplimenta ajutorul militar oferit Ucrainei.

Astfel, Canada va trimite asistenţă militară în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 350 de milioane de euro), în scopul consolidării capabilităţilor armatei ucrainene atât pentru respingerea invaziei ruse, cât şi pe termen lung.

Trudeau a mai afirmat că armata canadiană va participa la eforturile internaţionale pentru instruirea piloţilor militari ucraineni.

Canada este unită cu Ucraina. Sunt la Kiev pentru a reafirma angajamentul făcut preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean, în contextul menţinerii rezistenţei împotriva războiului brutal al Rusiei”, a afirmat Justin Trudeau după întâlnirea cu preşedintele Ucrainei.

„Salut prezenţa premierului Justin Trudeau şi a delegaţiei sale. În pofida tuturor eforturilor Rusiei de învingere a poporului nostru, ucrainenii continuă să lupte pentru independenţă şi libertate” – Volodimir Zelenski

Conform postului canadian CBC News, Justin Trudeau a sosit sâmbătă la Kiev împreună cu vicepremierul Chrystia Freeland. Vizita neanunţată intervine în contextul în care forţele militare ucrainene au intensificat în ultimele zile atacurile pe linia frontului din sud-estul ţării, în cadrul contraofensivei anunţate de multe luni.

Macron cere Iranului să oprească ajutorul militar oferit Rusiei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său iranian, Ebrahim Raisi, să înceteze „imediat” furnizarea de asistenţă militară Rusiei pentru războiul din Ucraina, potrivit Le Monde.

Macron l-a sunat pe Raisi pentru a-i cere „să pună capăt imediat susţinerii militare acordate Rusiei prin furnizarea de drone” utilizate în războiul din Ucraina, anunţă Preşedinţia Franţei.

Preşedintele Franţei a atras atenţia asupra gravităţii consecinţelor furnizării de drone Rusiei, atât în materie de securitate, cât şi la nivel umanitar, şi a cerut Teheranului să înceteze imediat susţinerea acordată războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina”, a subliniat Palatul Elysée.

Vineri, și Casa Albă a denunţat sprijinul militar oferit de Iran Rusiei, pe fondul informaţiilor privind construirea unei fabrici de drone cu tehnologie iraniană pe teritoriul rus.

Rusia primeşte materiale din Iran pentru a construi o uzină de drone pe teritoriul rus, iar complexul ar putea fi deplin operaţional la începutul anului viitor. Parteneriatul militar între Rusia şi Iran pare să se aprofundeze.

Noi vom continua să impunem sancţiuni împotriva actorilor implicaţi în transferul de echipamente militare iraniene spre Rusia”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Conform serviciilor secrete americane, o uzină de fabricare a dronelor cu tehnologie iraniană este în curs de a fi construită în zona economică specială Alabuga, situată la aproaximativ 900 de kilometri est de Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii