Un fost oligarh rus se plânge că a ajuns să trăiască la Londra din 2500 de lire lunar după sancțiunile impuse Rusiei: „Am fost în stare de șoc”

Publicat: 18 03. 2022, 05:24
Foto ilustrativ

Mihail Fridman, un oligarh a cărei avere este estimată la peste 10 miliarde de dolari, s-a plâns într-un interviu pentru Bloomberg că pentru orice sumă cheltuită trebuie să ceară acordul autorităților britanice și că trăiește din 2500 de lire lunar.

Fridman nu crezuse că Putin va lansa o invazie la scară largă; în perioada premergătoare războiului le spunea colegilor de la LetterOne, firma sa din Londra, că nu și-ar putea imagina rușii luptându-se cu ucrainenii, potrivit interviului acordat Bloomberg .

Fridman, 57 de ani, s-a născut și a crescut în Uniunea Sovietică, în orașul Lviv din vestul Ucrainei. A fost un oligarh din primul val, făcând avere în sectorul bancar și energetic înainte de ascensiunea lui Putin la putere. Părinții săi sunt cetățeni ucraineni care până de curând locuiau într-un apartament din Lviv, un oraș cunoscut pentru sentimentul anti-rusesc puternic.

Invazia l-a prins în Rusia, dar s-a întors rapid în Londra

În ziua în care a început invazia, Fridman se afla la Moscova într-o călătorie de afaceri de rutină. S-a întors rapid la Londra, unde și-a petrecut zilele următoare răspunzând apelurilor frenetice din Ucraina. El și partenerii săi dețin una dintre cele mai mari bănci din țară (Alfa-Bank, nicio legătură cu grupul bancar Alpha Bank din Grecia) și dețin o participație la cel mai mare operator telecom- KyivStar.

„Am fost în stare de șoc”, spune oligarhul

Pe 25 februarie, a doua zi după ce trupele ruse au invadat Ucraina, el a trimis o scrisoare angajaților în care denunța conflictul drept „o tragedie” și a spus că „războiul nu poate fi niciodată un răspuns la o problemă”. În scurt timp, organizația sa de caritate, Genesis Philanthropy Group, a anunțat că va dona 10 milioane de dolari organizațiilor evreiești care sprijină refugiații din Ucraina.

Pe 28 februarie, avocatul său l-a scos de la o întâlnire, anunțându-l că Uniunea Europeană l-a sancționat pe el și pe vechiul său partener de afaceri, Petr Aven, care conducea Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Avocatul a început să-i ”traducă” ce însemna asta: interdicții de călătorie, conturi înghețate. Fridman abia putea să înțeleagă ceea ce i se spunea. „Am fost în stare de șoc”, spune el.