VIDEO | „Nu arată bine”. Ce spun specialiștii în Parkinson despre imaginile cu Vladimir Putin în care mâinile îi tremură

Publicat: 28 04. 2022, 16:21
Actualizat: 28 04. 2022, 16:30
FOTO: Twitter/ kenolin1

Un videoclip publicat în urmă cu câteva zile pe rețelele de socializare îl arată pe Vladimir Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Unii comentatori și mass-media internațională susțin că are Parkinson. Ce spun experții medicali?

„Este puțin probabil ca neurologii adevărați să comenteze, deoarece sunt învățați să nu comenteze niciodată despre oamenii care nu sunt pacienții lor”, a declarat pentru DW ,John Hardy, neurogenetician la Institutul de Cercetare a Demenței din Regatul Unit.

Boala Parkinson este dificil de diagnosticat și poate fi determinată doar printr-un examen neurologic amănunțit, a explicat  la rândul său Ray Chadhuri, un neurolog din Londra, pentru jurnaliștii germani.

„Afectează pe fiecare în mod diferit”

Umflăturile la nivelul feței sau tremurăturile pot fi cauzate de mai multe motive. Nu arată bine ce este drept, dar nu putem vorbi despre Parkinson”, a spus Chadhuri.

Caroline Rassell, directorul executiv al Parkinson’s UK, a explicat că boala Parkinson este o afecțiune complexă cu peste 40 de simptome, de la simptome fizice la simptome mentale și, prin urmare, este imposibil de diagnosticat printr-un videoclip de câteva secunde.

 „Fără o serie de teste este imposibil de comentat, doar după examinarea unui neurolog sau specialist. Speculațiile sunt inutile”, mai spun medicul.

În timpul pandemiei, Putin a intrat într-o izolare completă, refuzând să se apropie de alți lideri mondiali la conferințele mondiale și le-a cerut celor cu care s-a întâlnit să se izoleze și să se testeze în mod repetat înainte de a-l vedea, mai scriu jurnaliștii germani.

Recent, presa internațională care citează surse ale Pentagonului, a dezvăluit că liderul rus ar fi în agonie din cauza unui cancer. În schimb, alte voci au susținut că Putin ar suferi de Parkinson.

Clipul, care a fost filmat chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina îl înfățișează pe „Putin în timp ce tremură incotrolabil”, potrivit jurnaliștilor de la DailyMail. Imaginile au fost urmărite de mai bine de un milion de ori pe Twitter.

Simptome boala Parkinson

Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă că frecvenţă după boala Alzheimer. Ca regulă generală, vârsta de debut a bolii este între 40 şi 70 ani, cu un vârf în decada a 6-a de vârstă, având o prevalenţă de circa 1% la vârsta de 65 ani şi de 3,5% la 85 ani, potrivit CSID.

  • Semnele clinice majore ale parkinsonismului sunt:
    tremorul de repaus cu o frecvenţă de 4-7 cicli/s.
  • hipokinezia, definită că o dificultate în iniţierea actelor motorii, mai evidentă atunci când este necesară trecerea de la un anumit tip de mişcare la altul (care adesea nu se poate face decât după o perioadă de blocaj motor) şi care determină un aspect global de „sărăcire“ a complexităţii comportamentului motor; forma extremă a hipokineziei este akinezia.
  • bradikinezia, definită că o scădere a vitezei de realizare a mişcărilor (lentoare); deoarece diferenţierea clinică
  • hipokineziei de bradikinezie este uneori difi cil de realizat, ele reprezentând caracteristici ale actului motor care se întrepătrund în mare măsură, în practica clinică se foloseşte adesea doar termenul de bradikinezie, cu sens mai larg (care include de fapt şi caracteristicile hipokineziei – v. scala UPDRS).
  • rigiditatea musculară caracteristi că parkinsonismului, cu fenomenul de roată dinţată.
    postura în flexie şi mersul cu paşi mici, cu viteză variabilă, uneori cu fenomene de freezing şi căderi frecvente.

FOTO: Twitter/ kenolin1