VIDEO | Presa rusă de stat a publicat „dovada” că masacrul de la Bucha este un „fake news” fabricat de Ucraina. În realitate, acele imagini sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg

Publicat: 10 04. 2022, 15:39
Sursa: Facebook

Canalul de televiziune „Russia 24” a difuzat o știre despre așa-zisele „falsuri ucrainene”, în care a prezentat un videoclip ce ar dovedi că toate crimele de la Bucha au fost o înscenare a Kievului. În realitate, însă, acele imagini sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg.

Publicația rusă independentă Meduza a vorbit despre propaganda Kremlinului, care susține că „masacrul de la Bucha este o înscenare a Kievului”. În realitate, spune sursa citată, așa-zisele dovezi sunt, de fapt, imagini dintr-un film realizat în Rusia.

În videoclipul difuzat în presa de stat rusă, doi bărbați – unul într-o jachetă de camuflaj, celălalt doar în verde – înfășoară o bandă în jurul unui manechin întins pe pământ. Imaginea este însoțită de cuvintele prezentatorului din culise: „Așa merg pregătirile pentru teatrul – în adevăratul sens al cuvântului – al ostilităților din Ucraina. După cum puteți vedea, este destul de simplu: doi oameni în uniformă militară înfășoară cu grijă manechinul cu bandă adezivă și, evident, îl vor da drept cadavru. Cu toate acestea, acest lucru nu este surprinzător. Zeci de falsuri cu manechine similare apar în mod regulat pe canalele Telegram din Ucraina”.

Momentul în care a publicat „Russia 24” videoclipul nu este foarte clar. Întreaga informație este, însă, contestată de regizorul Nadejda Kolobaeva, care afirmă că videoclipul folosit de televiziune stat rusă este filmat în timpul pregătirilor pentru filmările unui serialul.

„Pe 20 martie, am filmat o cădere de la o fereastră pentru seria noastră din Vsevolozhsk, iar acesta este coordonatorul nostru de cascadorii cu un asistent care se pregătește pentru filmări”, a scris ea pe Facebook.


Regizorul a declarat pentru The Insider că echipa de filmare a folosit un manechin special pentru cascadorii, pe care s-a turnat sânge fals. În timpul pregătirii, păpușa a fost aruncată de pe la înălțime. Când a căzut, sângele și măruntaiele s-au împrăștiat în direcții diferite.

În sprijinul cuvintelor sale, Kolobaeva a oferit jurnaliştilor fotografii şi videoclipuri de la filmări şi le-a publicat, de asemenea, pe Facebook. Un bărbat îmbrăcat în camuflaj, care a fost menționat în așa zisa „demascare” făcută de „Russia 24”, a apărut într-unul dintre videoclipuri.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul