BACALAUREAT 2013. Reportaj de la liceul ȘPĂGII: E o crimă, domne! Eu de luni nici nu am mai putut să învăț pentru BAC, m-am uitat numai la televizor

Publicat: 07/07/2013, 18:21
Actualizat: 06/07/2016, 09:49

Prin marea de ziariști, polițiști și gură-cască de pe Calea Rahovei, de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, o tânără iese fugind pe poarta școlii. Nu se uită înapoi, îi îmbrâncește pe toți din cale și se oprește doar în brațele mamei și ale celor două-trei colege care o așteptau să iasă de la ultima probă de BACALAUREAT 2013. Degetele îi tremură incontrolabil și izbucnește în plâns. „Mi-e frică!”, e tot ce poate să îngaime, în timp ce e strânsă în brațe de cei de lângă ea. În mână are buletinul, care i-a fost tichetul către libertate, după ce a promis anchetatorilor că vine la audieri.

După trei ore de așteptare sub supravegherea poliției și a procurorilor, sub amenințarea nerostită că vor fi „duși la Poliție” ca oile, încărcați în autocare, pentru o faptă neștiută de nimeni, unii elevi de la Bolintineanu și-au încheiat astfel examenul de Bacalaureat: sub amenințarea pulanului. Alții s-au obișnuit deja de luni, când directoarea Costica Vărzaru a fost arestată pentru corupție, iar anchetatorii au dat iama în liceu, ca la o vilă de cămătari sau de traficanți de droguri.

Calmă, fumând simandicos, o elevă tocmai ieșită din focurile BAC-ului și ale procurorilor povestește ce s-a întâmplat: „Noi i-am întrebat dacă au mandat și au zis că da, că ne arată doamna procuror. Nu ne-au arătat nimic”. Pe față tinerei nu i se mișcă nici un mușchi după cele trei ore de așteptat degeaba în fața anchetatorilor. Luni, a fost percheziționată până la șosete de polițiști: „Nu ne-au dezbrăcat, dar pe unele le-a controlat în sutiene”, râde fata.

„Nu s-a întâmplat nimic, ne-au zis că dacă vrem să dăm declarații azi putem să mergem la Poliție azi, dacă nu, venim săptămâna viitoare”, povestește un roșcovan zâmbind nonșalant.

Nu asta a fost și părerea câtorva părinți, care au decis să blocheze accesul în curtea liceului pentru autocarele cu care Poliția și procurorii s-au gândit că ar fi mai ușor și mai ieftin să îi ducă pe elevi la audieri. Un domn mustăcios, cu ochelari, și-a pus mâinile în sân și spinarea lipită de ditamai fundul de autocar. Nu se urnește. Polițiștii pun mâna pe el, iar îmbrânceala e gata. Omul e înșfăcat de cinci polițiști și dus cu forța către o dubă, în huiduielile străzii și cu o cutie de cola zburând drept urare de bine pentru oamenii legii.

Câteva secunde mai târziu, mai deoparte, discuția a luat alt aspect. „Ce-ai măi omule, nu ți-am zis că doar îi ia o declarație, nu pățește nimic?”, îi zice mieros un polițist domnului mustăcios, cu care evident se cunoaște din cartier. Tatăl oftează greu, tremurând încă de nervi: „Păi mă sună aia dinăuntru disperată că nu îi dau drumul! Ce vrei să fac? Ăla de ce pune mâna pe mine? El are voie să tragă de mine și eu nu?”.

Întrebarea zilei: Cu mandat sau fără mandat?

Jumătate dintre pensionarii și pierde-vară strânși la gardul de la „Bolintineanu” s-au transformat vineri în profesori de drept penal. Ei știau cum e cu mandatul, cu poliția și cu procurorii și care sunt drepturile omului. Totul este un abuz.

„E o crimă, domne! Ce vacanță o să mai aibă ei acum? I-ați distrus!”, strigă o bătrânică tremurând. „Păi ce sunt hoți, sunt infractori, ce au făcut copiii? Unde îi luați? Aveți mandat? Nu aveți că așa a zis Ponta la televizor”. Femeia nu are pe nimeni înăuntru, cu anchetatorii, dar revolta o sufocă așa, la modul general. La fel, cot la cot cu ea, mai sunt câțiva domni agitați, care îi dau și ei cu „mandatul, unde e mandatul?”.

„Eu de luni nici nu am mai putut să învăț pentru BAC, m-am uitat numai la televizor, schimbam de pe un post pe altul”, se plânge o liceancă scăpată de chinurile audierii la Poliție, pentru că a avut norocul să nu pice în sălile unde s-a găsit șpaga.

Părinții cu copiii ținuți la ordin de către anchetatori sunt însă mult mai puțin agitați, pentru că au lucruri mult mai importante de făcut. Cum ar fi să afle dacă propriul copil se află pe listele anchetatorilor. „Ia spuneți, cum îl cheamă?”, vorbește calm negociatorul Poliției Capitalei, răsfoind listele cu elevii care s-au aflat luni în sălile unde s-a dat șpaga la Bac și care acum sunt chemați ca martori, să dea declarații la Poliție. „Nu e”, dă verdictul polițistul negociator, în timp ce o mamă răsuflă ușurată.

Mulți părinți sar pe el – de ce nu ne-ați informat dinainte? Polițistul încearcă să le explice, cu jumătate de gură, că elevii sunt majori, nu mai au sub 18 ani, astfel că anchetatorii nu mai trebuie să ceară voie părinților când îi cheamă la Poliție.

„De ce nu vine Ponta aici? A zis că nu aveți bază legală, că nu aveți mandate”, strigă revoltat un tată. „Avem domnule mandate, copiii merg doar să dea o declarație, nu se întâmplă nimic altceva”, încearcă să-l calmeze negociatorul. Tatăl scoate mobilul și își sună băiatul, sechestrat înăuntru: „Ia zi, măi, ți s-a arătat ceva, mandat? Auzi, domne, zice că nu, că i-a citit doar numele de pe o listă!”.

Procuroarea: „Vă ducem azi să nu vă stricăm vacanța”

Ca la vorbitor, la pușcărie, mama și tata vorbesc de la gard cu fata lor aflată înăuntru, cu anchetatorii. Diferența este că discuția are loc la telefonul mobil, iar părinții și copilul nu se văd față în față. „Nu ți-e foame, nu ți-e sete? Nu ai mâncat nimic de dimineață”, îi zice îngrijorată mama fetei. Zice că nu, îi face semne tatălui.

Vasile Sala și-a trimis dimineața băiatul la BAC, iar acum încearcă să îl scoată din școală, din ghearele polițiștilor și procurorilor: „Nu i-au spus nimic înainte, nu i-au trimis niciun mandat, i-au zis doar: tu stai aici, nu ai voie să pleci. Acum a spus domnul Ponta la televizor că nu trăim într-un stat polițienesc, că nu există mandate și că nu e normal să ia poliția copiii de la școală. Nu vreau să cred că domnul premier minte, nu cred că își permite”. Cineva din asistență îi suflă că nu ar fi prima oară când domnul premier minte, dar tatăl îngrijorat clatină convins din cap.

O elevă iese din liceu cu un copil în brațe, însoțită de mama ei, furioasă: „Știți cum a motivat procuroarea de ce îi ține aici? Cică îi duce azi la audieri să nu le strice vacanța
Păi ce sunt infractori? Hoții adevărați îi lăsați afară”.

O variantă tocată de cei prezenți, ca motiv pentru acțiunea cu iz sovietic, în care anchetatorii au venit să ia elevii cu autocarele la Poliție, a fost aceea că tinerii vor pleca în vacanță, după Bac, iar apoi va fi mai dificil să fie aduși la audieri. O mamă cu fata la mica închisoare „Bolintineanu” e perplexă: „Cum domne să nu mă duc la audieri, păi suntem hoți? Eu sunt om cinstit și așa mi-am crescut și copilul. Când îl cheamă pe copil la audieri mă duc cu el, unde crezi că fugim?”.

Cât a mers șpaga pentru „fondul clasei”, la „Bolintineanu”

Pe la ora 14.00, elevii care nu au vrut să dea declarații astăzi anchetatorilor au început să iasă din liceu. Ca niște vulturi, ziariștii s-au repezit la ei. Aici s-au despărțit apele. Unii și-au etalat deprinderile de vedete de moment, făcând fițe și nazuri, alții au vorbit calm, încercând să facă față valurilor de întrebări.

„Mișcă-te în p… mea că vreau să plec! Pentru ce am stat 3 ore înăuntru nemâncată? Vreau să plec acum!!!”, urlă isteric o elevă, tocmai scăpată din clasele anchetate, la un cameraman care i-a blocat mașina cu un car de reportaj și acum se chinuiește să facă rost de chei, ca să mute cât mai rapid mașina.

Demn, cu sacoul pe el, tânărul elev Andreas Păun rezistă în fața ziariștilor. El îi ia apărarea directoarei Costica, despre care spune că este o profesionistă care s-a implicat în viața liceului. Apoi, ca și cum nu ar spune nimic nou, spune cum merge șpaga la BAC, sub pretext de „fondul clasei”.

„Șpaga se dă în șervețel sau în pachetul de țigări, după cum știm cu toții. Ne-au cerut câte 100 de lei pentru comisia de supraveghere și câte 30 de lei pentru supraveghetorul de sală, sub pretextul că facem fond de protocol. M-au chemat la audieri, mă duc să-mi demonstrez nevinovăția”, încheie demn Andreas, mulțumindu-le ziariștilor pentru că l-au ascultat.

Google

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021