Groapa cu nume de stradă – o reabilitare la drumul mare, în centrul Bucureștilor

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
Redactor:
Maria Manoliu
Mare parte din strada Colței e o imensă groapă, lungă de 200 de metri și adâncă de vreo 70 de centimetri. Până acum au căzut câțiva bătrâni în ea. Când plouă, groapa se umple cu apă și devine piscină. Se lucrează la schimbarea asfaltului impecabil, "vechi" de numai trei ani.

Se spărsese o țeavă și de câteva zile așteptau Apa Nova să orepare. Am făcut echilibristică pe un trotuar lat de câteva zeci decentimetri, până când, naivi, am început să căutăm podețelesalvatoare din lemn. Din acelea care se pun provizoriu pe troutare,să treacă pietonii pe ele. Dar, nici unul. „Păi mai mult neîncurcau”, ne-a mărturisit Petre cel sincer, un fel de șefuleț deechipă. „Da’ ce, ăsta e bulevard? Că numai acolo se pun poduri”.Lui Petre îi pare rău de oameni, el e suflet de artist, de fapt, acântat și la „Steaua fără nume”, în tinerețe. A rămas sensibil, așacă ieri tocmai a ajutat o bătrână căzută cu piciorul în șanț. Șiașa ajută pe toată lumea, zice. Reabilitarea străzii a început,legal, pe 12 mai și se termină pe 12 august. „Dar asta numai dacăvrea Dumnezeu, adică dacă nu mai plouă și dacă nu se mai umplegroapa cu apă încă o dată. Și după aia, oricum, trebuie așteptat săse usuce”, ne spune.

Tânărul Aram lucrează într-o prăvălie pe aceeași stradă și adevenit salvatorul cartierului: „O pensionară voia să treacă stradape partea cealaltă, la magazin și m-a rugat pe mine s-o trecgroapa. N-am reușit singur, pe partea cealaltă a trebuit să o tragăîn sus un domn, iar eu am ținut-o în brațe. Am văzut că acum au puso ușă peste o groapă mai mică din troutar, ca pod, cum ar veni, sătreacă lumea peste ea… dar eu n-am curaj să o trec, că sunt greuși mi-e frică să nu se rupă cu mine și să mă prăbușesc îngroapă”.

Cât costă deranjul de pe Colței? Un secret al primărieisector 3

Deși am solicitat Primăriei sectorului 3 să ne precizeze în ceconstau lucrările de reabilitare a străzii Colțea, termenele deîncepere și finalizare a șantierului și valoarea contractului, nuam primit nici un răspuns.

Firma care face reabilitarea străzii se numește SC TehnologicaRadion SRL. Potrivit datelor din Registrul Comerțului, aceasta îlare ca acționar principal (cu 99,98%), dar și administrator, peTheodor Berna. 0,02% la sută este deținut de Mihai Alexandru Fodor,un tânăr de 20 de ani. Societatea are ca principal obiect deactivitate lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzi. În2008 a avut o cifră de afaceri de 665.869.469 de lei noi și unprofit de 14.6364.299 de lei. SRL-ul lucrează în București,Cernica, Lipănești (Prahova), Chitila, Dolj, Tulcea, Oltenița,Medgidia, dar și pe diverse tarlalele din satele Cerna șiGăiseni.

Cel mai recent contract obținut de la primăria sectorului 3, alui Liviu Negoiță, este cel de reabilitare a străzii Colțea, iar dela Primăria Capitalei SC Tehnologica Radion a obținut 18 milioanede euro pentru asfaltarea zonelor cu piatră cubică de pe BulevardulAviatorilor.

Se lucra științific: câțiva muncitori scobeau pământul șismulgeau bordurile din loc – colegii de echipă stăteau în spate șiplantau imediat altele, noi. Lumea se închina pe stradă, căbordurile „vechi” nu împliniseră nici măcar un an de când lepuseseră, arătau ca proaspăt ieșite din fabrică, nici măcar nuieșiseră din garanție. Ultima dată le înlocuise primăria prin iunie2009, locatarii țin bine minte, or, acum era abia aprilie 2010.

S-au mai mirat ei ce s-au mirat și într-o zi chiar că i-a luatamețeala: muncitorii se suciseră; acum scoteau și bordurile noi,plantate de câteva zile. „Practic, își desființau propria muncă șinoi nu înțelegeam de ce. Da’ ce faceți, dom’ne, ați înnebunit? îiîntrebam. Căci chiar nu mai pricepeam nimic”, ne povesteștelocatarul Ștefan. Într-o zi au aflat adevărul: muncitorii greșiserăstrada! Nu pe Colței aveau programat să pună borduri, ci pestrăduța vecină. Pe Colței, de fapt, primăria avea în plan ceva șimai măreț: să schimbe toată strada! „Adică să puneți alt asfalt?”,s-a înfiorat locatarul nostru. Exact. „Păi ăsta ce-are, că de abiaa fost schimbat, acum trei ani! Și nu sunt nici gropi, măcar. Ar fibine dacă multe străzi din București ar arăta așa. Și apoi Colțea estradă istorică, cum s-o ciopârțiți fără rost, are câteva secole,la naiba!”.

Golirea piscinei, cu găleata

Și în luna mai au început șantierul, au ciuruit cu picamerele,după care nimeni n-a mai mișcat un pai. Toată echipa rămăsese înîncremenire. Cică n-aveau încă autorizație de oprire a traficuluiauto… și fără asta nu puteau începe să decoperteze nimic. Lumeale râdea în nas: „Păi nici nu vă trebuie autorizație, că cine o fiprost să intre cu mașina în hârtoapele astea? Mă, voi aveți ordinsă stați degeaba!”.

Așteptarea a fost lungă, aproape o jumate de vacanță, două, treisăptămâni, așa. Relaxare totală. Muncitorii apăreau dimineața peșantier, se cocoțau în utilaje și stăteau cu mâinile în sân, cafetele mari, povestesc oamenii. Ba mai zgândărea unul o cazma, bamai juca altul o tablă și seara plecau cu toții obosiți acasă,târându-și cu greu picioarele, ca tot omul ostenit. Și uite așa maitrecea o zi.

A venit autorizația, s-au apucat de treabă, au transformatstrada într-o groapă adâncă de vreo 70 de centimetri și lungă de200 de metri, apoi s-au pus furtunile în București, s-a umpluttoată groapa cu apă, de ziceai că e bazin și iar s-a blocat treaba.”Am urmărit; jumate de săptămână, în fiecare zi, muncitorii numaiasta au făcut: au scos apa din groapă, cu gălețile”, ne spune ofarmacistă care lucrează în zonă. Atunci și-au dat seama lucrătoriică fac muncă de Sisif – în zonă pânza freatică e mult prea ridicatăși opera lor o să fie lucru al naibii, că n-o să țină. Și iar s-auoprit din treabă, să se usuce pământul.

În timpul ăsta câteva magazine de pe stradă s-au închis, că niciun client nu mai avea curaj să intre pe Colței. Un restaurant,pompele funebre, aprozarul…și mai urmează. Ba au apărut șivictime colaterale. „Am două doamne paciente care mi-au căzut dinprăvălie direct în lucrarea dumnealor, de-a trebuit să le acordămprimul ajutor, însoțit de scuze și schimb de numere de telefon”,zice farmacista.

Și alaltăieri a mai scos un moșneag din groapă, l-a scuturat depraf și moloz și l-a pus la loc pe picioare. Că devenise periculos:ieșeai din farmacie, cădeai în groapă. Trotuar nu mai era de multși lumea mergea care pe unde nimerea – dar trebuia să ai ochi devultur, să nu calci, Doamne ferește, vreo bucată de piatră care săalunece și să te trezești pe fundul gropii.

„O pensionară voia să traverseze; m-a rugat s-o trecgroapa”

Marți, când am intrat pe Colței, nu lucra nimeni – câțivamuncitori se plimbau senini pe fundul gropii….(citeștemai departe în pagina următoare)

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Medic celebru, despre efectele NOCIVE ale dietelor: „Nu mâncarea este de vină, nu pâinea”. De...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide