Investigație Gândul SUB ACOPERIRE. „Raportorul Valeriu Cenac” a înregistrat târguiala primarilor cu centrul. „Da, scot oamenii la vot, dar atâta am vrut și eu: UN PERON în autogară”

Publicat: 03/12/2013, 16:37
Actualizat: 30/04/2015, 17:24

Ce cer primarii ca să scoată oamenii la vot? Bani, evident. O investigație gândul sub acoperire arată dintr-un lot de 20 de primari PSD, PNL și PDL contactați de „un raportor de la centru”, toți au solicitat bani de la buget ca o condiție pentru mobilizarea electorală. Printre multele cereri specifice, și o doleanță personală mai exotică: primarul Nixon Niculai din Gherghești-Vaslui ne-a cerut … un peron în autogara Brașov.

Cu bugetul pentru 2014 pe ultima sută de metri, sub pretextul unei inspecții prin sondaj făcute de un raportor de la centru, am contactat 20 de primari din PSD, PNL și PDL. De la aceștia am aflat că vor ca partidul să le asigure pe linie politică contracte de la bugetul statului, dar și că pentru asta se angajează că anul viitor alegătorii din localitățile lor vor vota cu formațiunea din care fac parte. „Dacă semnez și eu un contract, sigur că îi mobilizez la urne”, a spus un primar de comună raportorului de la București. Un alt primar a explicat că trebuie doar să înceapă lucrările să vadă lumea că se mișcă ceva, dar se temea de vremea rea. „Avem soluții oricum, cu urna mobilă”, s-a repliat același primar. Reportajul incognito realizat de gândul demonstrează că primarii sunt obișnuiți cu alocările bugetare pe criterii politice, acestea fiind practic considerată o chestiune banală.

În toate cazurile am folosit următorul text standard: „Bună ziua, sunt „Valeriu Cenac”, raportor la departamentul economic al partidului. Probabil știți că în această săptămână se votează bugetul general pe anul 2014. Pentru anul viitor au fost identificate resurse pentru proiectele comunităților locale. Conducerea partidului ne-a mandatat să vă solicit o lista cu trei proiecte pentru care aveți nevoie de finanțare anul viitor.

Știți că anul viitor urmează cel putin două runde de alegeri. Putem conta pe sprijinul dvs?

Deci putem conta pe dumneavoatră că la anul îi mobilizați pe toți la urne?”

Toți cei 20 de primari au fost de acord să tranzacționeze voturile cetățenilor din localitățile pe care le conduc în schimbul unei posibile finanțări de la buget venită pe linie de partid. În esență gândul a demonstrat că o parte din bugetul de stat poate fi alocată pe criterii politice și că primarii sunt extrem de obișnuiți cu o asemenea practică. Niciunul din cei 20 de primari nu a părut prea surprins și nici nu avut nimic de obiectat că partidul le oferă finanțări de la bugetul de stat.

Alocarea fondurilor guvernamentale făcută pe criterii politice nu este o noutate. Un studiu al ExpertForum arată că, în perioada 2004-2011, consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau ai coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. Citește aici detalii despre mecanismele de alocare discreționară a fondurilor guvernamentale.

În schimb, primarii sunt soldații partidelor în campaniile electorale. Sunt cei care duc masele de alegători în fața urnei. Acest aspect l-am demonstrat în 2012. Sub pretextul unei inspecții prin sondaj, gândul a contactat 14 primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi in scopul de a obține cât mai multe voturi pentru a valida referendumși pentru a-l demite pe președintele Traian Băsescu.

Că la alegeri în unele situații se comit fraude au demonstrat procurorii DNA în dosarul fraudelor de la referendumul din 2012. În acest dosar a fost trimis în judecată și un primarul comunei Bragadiru din Teleorman. Acesta este acuzat că în timpul referendumului a mituit reprezentanții PDL din secțiile votare pentru ca aceștia să fie de acord cu fraudarea voturilor.

Revenind la cei 20 de primari atunci când au fost contactați de presupusul raportor al partidului care le-a cerut ca la europarlamentarele de anul viitor și la prezidențiale să ducă alegătorii la urne pentru voturi care să intre în contul partidului, toți au promis că vor face exact asta. Unii însă au pus condiții, mai întâi partidul să asigure contracte.

„Îi mobilizez la urne, dar vreau să văd și eu că semnez un contract”

Stelian Gheorghe, primar PSD în Topraisar – 5.000 de alegători. Comuna Topraisar din Constața este condusă de 20 de ani de Stelian Gheorghe de la PSD. Anul acesta primarul a fost declarat incompatibil de ANI. Presa locală spune că are o avere impresionantă: două apartamente, patru case de locuit și un spațiu comercial, situate în Topraisar și Constanța. Când a fost contactat de presupusul raportor al partidului nu a stat prea mult pe gânduri să trimită lista cu proiecte. „Aș vrea o piață la Topraisar, 900 mii lei, mai e și o bază sportivă 600 mii lei, rețea de apă 1 milion de lei, drumuri – asfaltare 9 milioane de lei”, a transmis primarul.

Când a venit vorba de adus voturi pentru partid a pus condiții: „Acuma cu sprijinul pentru alegeri depinde de ce sprijin primesc și eu. Am proiectul ăsta cu apa la Potârnichea. Să-mi dea bani de piață asta e cel mai important”.

Primarul spune că de un an și jumătate nu a mai primit nici un ban de la guvern. „Vreau să văd și eu ceva, măcar un proiect să-mi intre. Așa dacă nimic, nimic. Mai mult am primit de la ceilalți decât de la ai noștri”, a explicat edilul din Topraisar

Are 5000 de alegători în comună și a avut 76% la alegerile parlamentare. În final, raportorul partidului îi atrage atenția că la alegerile de anul viitor trebuie neapărat să ducă oamenii la urne. „Să văd cum mă ajutați și voi de la centru. Păi îi mobilizez la urne, dar vreau să văd și eu că semnez un contract”, spune primarul

„Morți, copți îi duceți la vot?!” „Da, fără probleme!”

Ioan Fârtan primar, PNL în localitatea Sânmartin: „Aș avea nevoie pentru asfaltare, cam un kilometru, ar veni cam 1,2 milioane lei, apoi un proiect de apă și apoi pentru căminul cultural”. Spune că este primar la al cincilea mandat. „Dacă s-ar da după merit, bine ar fi. Eu mereu am avut procent bun peste 80%. Am fost mereu pe primele locuri”, suține primarul

Nici nu se pune problema să nu aducă voturi partidului. Raportorul partidului îl întreabă: „Deci la anul morți, copți îi duceți la urne?” Primarul răspunde: „Da bine înțeles. Nu se pune problema. Dacă ar fi în toată țara așa ca la mine… Eu cred că la anu` facem 90% aici”

Primar PDL, nemulțumit de partid: „Se poate respecta și legea, dar se mai poate întoarce și spatele, mai închizi ochii”

Ibănescu Nixon Neculai, primarul PDL de Gherghești – Vaslui. Primarul Nixon spune că are multe proiecte moștenite de la fostul edil, un kilometru de asfalt, o aducțiune de apă o stație de epurare, dar că toate sunt greșite. Totuși ar vrea finanțare pentru un kilometru de asfalt. „Cât să fie kilometru de asfalt? 200, 300 puneți acolo 500.000 de euro”, explică Ibănescu Nixon.

Când i se explică că nimic nu e gratis și că partidul are nevoie de voturi acesta nu pare dispus prea ușor să sară în ajutorul partidului. „Ei, până la alegeri mai este, mai vedem. Eu am 1000 și ceva de voturi în comună. Eu am fost pe primul loc pe Moldova la referendum că oamenii m-au ascultat și nu au ieșit la vot. Atunci când a fost cu Băsescu. Eu la alegeri am scos 80%”, spune primarul.

Spune că nu e mulțumit de conducerea partidului. „Ăștia care muncesc trebuie apreciați, dar la mine nu s-a văzut. Am tot zis hai să muncesc pentru partid, dar drept recunoștință nu am primit nimic. De asta s-a dus de râpă partidul că nu au fost oameni să ne țină uniți”, spune edilul din Gherghești.

O mare nemulțumire e că partidul a fost cam strict în privința respectării legii. „Se poate respecta și legea, dar se mai poate întoarce și spatele, mai închizi ochii. Mie la partid îmi spuneau că am intrat în politică să respect legea. Dar mai întoarcem și noi spatele, la chestiile minore mă refer”, spune primarul Nixon.

Pedelistul e și mai supărat că nu a fost ajutat pe linie de partid pentru o afacere de familie. Fratele său are o firmă de transport de persoane. Primarul Nixon a cerut pe linie de partid ca primarul din Brașov să îi dea un peron în autogară pentru firma fratelui. „Tot am apelat pe la unul și altul și nimic. Mi s-a făcut deja greață. Atât am vrut și eu: un peron. Din 2008 tot le cer”, se plânge edilul.

Când i se cere să aducă voturi pentru partid nu pare prea entuziasmat. „Acuma am o firmă pe primărie și m-am dus la CJ la Vaslui și am primit toate aprobările, s-au purtat tare frumos cu mine. Adică chiar mai bine ca cei de la noi din partid. Au fost cu mine așa cum nu a fost partidul meu”, spune Nixon

Printre rânduri spune că nu prea ar vrea să deranjeze apele în Vaslui. „După referendum când am luat 80%, că nu a ieșit nimeni la vot, trebuiau să mă pun în Biroul Permanent, dar nu au mai vrut. Au zis că eu stau departe că nu am cu ce să merg la oraș. Eu tot am scos voturi, dar în zadar”, mai spune primarul. Edilul din Gherghești spune apoi că trebuie să încheie pentru că este pe camion și are treabă.

Gheorghe Topalu, primar PSD în localitatea Aliman Constanța – 2.000 de alegători. Primarul Gheorghe Topalu spune că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru un proiect de canalizare, 200.000 euro pentru pietruirea drumurilor și 150.000 euro pentru iluminatul stradal. Când i se atrage atenția că e nevoie de voturi pentru cele două runde de alegeri de anul viitor, spune următoarele: „Știu, știu, dar trebuie să ne ajutați și dumneavoastră că de doi ani nu am făcut nimic”. Are 2.000 de alegători în localitate. La refendumul din 2012 a avut peste 50%, iar la parlamentare 69%. Când i se pune în vedere că trebuie să ducă alegătorii la urne la anul aprobă scurt: „Da, da, fără probleme”

„Să vedem mai întâi cu lucrările astea s-ar putea să mobilizăm”

Radu Constantin, primar PSD în Amzacea, Constanța – 2.000 de alegători: „Am nevoie de finanțare pentru grădinițe – 14 miliarde lei vechi, apă potabilă vreo 5 miliarde și un cămin cultural – 7 miliarde. Mai am și o biserică pentru care avem nevoie de 7 miliarde”. Primarul se plânge că PDL-ul i-a respins pe criterii politice un proiect pentru o stație de epurare a apei. Acuma are speranțe că partidul îl va ajuta.

La parlamentarele de anul trecut a avut 65%, iar la referendum 70%. Când i se cere ca anul viitor să ajute partidul cu voturi spune că totul ține de ce finanțări va primi de la guvern. „Cu mobilizarea la urne nu știu ce să zic. Să vedem mai întâi cu lucrările astea, s-ar putea să mobilizăm. Dacă nu facem nimic… nu știu”, îi spune primarul Constantin raportorului de la centru.

Viorel Adrian Stan, primar PNL la Techirghiol – 8.000 de alegători. La parlamentare primarul a avut 62 %, iar la primărie 80%. Localitatea Techirghiol are 8000 de alegători. „Am niște blocuri sociale pentru care îmi trebuie cam 5 milioane de lei noi, 24 de străzi de asfaltat – cam jumătate de milion de euro, aducțiune cu apă – 3 milioane lei noi”, spune primarul când i se cere lista cu proiecte. Când i se pune în vedere că trebuie să pună umărul anul viitor și să aducă voturi primarul a izbucnit în râs: „Sunt un vechi combatant. Știu ce am de făcut. Da, la anul îi duc la urne”.

„Sigur că puteți conta pe mine că aduc voturi, dar vreau să se miște ceva”

Foto:Gheorghe Moldovan, cugetliber.ro

Gheorghe Moldovan, primar PNL la Albești Constanța. În Albești sunt 2.800 de alegători, la parlamentare primarul spune că avut un procent mai mic, doar 52%, pentru că a candidat un pesedist. „La deputați abia l-am scos că a fost cum a fost. La locale am avut 80%”, explică primarul omului de la centru.

Când vine vorba de banii de la buget pare să fie deja în temă. „A, da, știu despre ce e vorba. Eu am vorbit domnul Dragomir (șeful PNL Constanța) când a fost întâlnirea de la Valul lui Traian. Era vorba de un singur proiect pe comună. Eu am proiectul pentru drumuri: 29 de kilometri, 4 milioane jumate de euro, apoi canalizarea – 1,5 milioane euro și al treilea și curent electric”, spune Gheorghe Moldovan.

De la primarul din Albești aflăm că PNL Constanța a făcut o operațiune similară. Fiecare primar de comună a propus un proiect pentru comună pentru care i s-ar fi promis finanțare.

Cât despre voturile pentru anul viitor edilul spune că e nevoie de finanțări: „Eu cât sunt la PNL sprijin cât pot eu. Problema este că trebuie să primesc și eu sprijin că altfel suntem în găleată. „

Ne asigură că va face totul pentru partid. „Sigur că puteți conta pe mine că aduc voturi, dar vreau să se miște ceva. Îi mobilizez, dar trebuie să am o certitudine că pe vorbe nu îi mai mobilizează nimeni, mai ales acuma că politicienii sunt atât de iubiți. Numai de alegeri nu le arde oamenilor”, explică primarul Moldovan.

„Dacă eu încep micile lucrări, așa cât să se vadă, nu am nici o teamă să scot oamenii la vot”

Dantis Ionica, primarul PSD de la Vrâncioaia – Vrancea. Vrea 2,1 milioane lei pentru 2 kilometri de drum comunal asfaltat și alte două drumuri comunale în total vreo 8 milioane de lei. „Merg numai pe asfaltări, în rest mai am eu proiecte, dar le fac eu”, afirmă primarul.

Spune că are în localitate peste 2.000 de alegători și mereu a obținut 80% din voturi. „Pot aduce și mai multe voturi, dar totul ține de investiții. Știți cum e, dacă omului îi faci ceva cât de mic, el vine cu drag la vot. Dacă nu, îi foarte greu să îi scoți la vot. Dacă eu încep micile lucrări, așa cât să se vadă, nu am nici o teamă scot oamenii la vot. Doar să nu fie vreme rea, un viscol, că noi suntem la munte. Fiind la munte e distanță mare de la casa omului la secție și ne dă peste cap. Avem soluții cu urna mobilă pe jos, știm noi”, ne edifică primarul convins că dacă vin banii vin și voturile.

Primarul ne-a explicat că a fost sunat de unul dintre vicepreședinții Senatului care i-a cerut același lucru – să îi trimită proiecte care au nevoie de finanțări. „Acuma văd că se leagă lucrurile”, a mai spus primarul.

„Eu am 3.000 de alegători, am avut 63%. Indiscutabil îi mobilizăm pe toți la urne”

Ciubotaru Fanică, primar PNL în comuna Vizantea Livezile. Primarul începe discuția cu o plângere. Are un proiect pe turism în valoare de 3,6 milioane euro pentru o stațiune balneoclimaterică. Spune că a vorbit cu ministrul Daniel Chițoiu care i-a promis 1 milion de euro. Mai are o asfaltare de 8,7 kilometri în valoare de 1 milion de euro. Spune că vrea să-și extindă primăria cu 500.000 euro.

După ce terminăm discuția pe bani intră pe voturi. „Știu ce am de făcut. Sunt responsabil de zonă sunt vicepreședinte BPJ. Eu am 3.000 de alegători, am avut 63%. În 2007, la europarlamentare, am fost pe locul doi. Indiscutabil îi mobilizăm pe toți la urne”, spune primarul Ciubotaru Fănică.

„Am avut 250%, nu mai aveam buletine, a venit DNA-ul”

Bâznă Valentin, primar PSD la Tulnici, Vrancea. În Tulnici sunt 3.300 de alegători. La parlamentarele de anul trecut a avut undeva peste 70% procentaj pentru partid. „La referendum am avut la Lepșa 250% (râde n.red). Singura pe țară. Am avut 330 de votanți pe listă, dar au votat peste 900. A venit DNA-ul, procurorii. Avem mulți cu case de vacanță. La ora 11 am rămas fără buletine de vot. Până au venit buletinele, unii au plecat. Dacă nu, făceam mult mai mult”, spune el.

„Doi sau trei kilometri de drum, puneți acolo 300.000 euro, o piață comunală 100.000 euro și un punct pentru situații de urgență cam tot așa 150.000 euro. Aș mai avea și o pârtie de schi, vrem să facem o stațiune”, își spune doleanțele. Când i se spune că și la alegerile de anul viitor trebuie să aibă aceeași performanță, primarul răspunde ferm: „Sigur, sigur!”

„Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”

Postolache Gabriel, primar PDL în localitatea Șifești. Gabriel Postolache este primarul comunei Țifești din Vrancea. Spune că el s-a axat pe fonduri europene. Nu pare entuziasmat de ideea unor proiecte care ar putea fi transformate în amendamente la legea bugetului. Spune totuși că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru drumuri.

În schimb e nemulțumit de conducerea partidului. „Trebuie să fim mai activi în media. E o latență pe care nu mi-o explic. Când ești în opoziție te bați, speculezi orice chestie. Trebuie să arăți populației ce fac nemernicii”, își varsă el oful. Când îi spunem că partidul are nevoie de voturile din localitatea pe care o conduce spune că e disciplinat. „Eu sunt om de dreapta. Eu nu mă prostituez. Eu am obținut 82% . Am 5.100 de alegători. La parlamentare am și candidat la Senat. Am bătut mereu PSD”, spune primarul.

Face noi recomandări privind tactica media. „La televiziuni trimitem oameni cu cuvintele la ei, nu din ăștia apatici. Avem toate motivele să facem asta pentru băieții au îngropat țara. Populația nu mai suportă taxele și impozitele inventate peste noapte pentru clientela politică. Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”, mai spune democrat-liberalul.

„Eu i-am mobilizat, dar eu au votat cu altcineva. Sperăm să facem bine”

Paraschiv Ștefan, primar PDL în comuna Câmpineanca-Vrancea. Are proiecte, ar vrea bani, dar nu e sigur de mobilizarea electoratului. Vrea bani pentru asfaltarea unui drum comunal, adică 1,8 milioane lei, 180.000 lei pentru un post de poliție și reabilitarea unei scoli comunale 400.000 lei. Spune că în localitate are 3.300 de alegători. A avut procent mic la parlamentare cam 20%.

Primarul Paraschiv nu e convins că poate duce alegătorii la urme pentru partid anul viitor. „Îi mobilizăm cât se poate. Important e semnalul care se dă la centru. La parlamentare a fost important altceva. Că eu i-am mobilizat, dar eI au votat cu altcineva. Sperăm să facem bine”, spune primarul.

„Nu putem vorbi acuma de voturi până nu știm cine candidează”

Popa Gheorghe, primar PDL în Păunești. Primarul comunei Păunești spune că vrea 1,5 milioane lei pe Ordonanța 7, pentru lucrări la canalizarea din localitate, bani pentru 10 kilometri de asfalt și 400.000 lei pentru rețeaua electrică. Primarul spune că are 4.500 de alegători în comună și a avut la parlamentare peste 60% scor electoral. Când îi cerem ca la anul să aducă voturi partidului acesta nu pare dedicat cauzei. „Nu putem vorbi acuma de voturi până nu știm cine candidează. Eu, de obicei, chestiuni din astea nu le vorbesc prin telefon”, spune primarul din Păunești.

Primar, fost procuror: „Categoric da îi mobilizăm la urne. La referendum am avut 90%”

Costică Ciolan, primarul PSD din Soveja. Fost procuror după Revoluție, Costică Ciolan de la PSD a devenit în 2012 primar al comunei Soveja. Înainte de `89, Costică Ciolan a mai condus primăria Soveja. Vrea 2,8 milioane euro pentru o aducțiune de apă, o stațiune turistică cu un parc de distracție de 1,8 milioane euro și 1 milion de euro pentru reabilitarea căminului cultural.

I se spune că partidul are nevoie de voturile din localitatea sa. „Bine, bine, cum să nu?! Categoric, da, îi mobilizăm la urne. La referendum am avut 90%”, spune fostul procuror.

Gheorghe Cucu, primar PDL în Săcuieni, Cluj. Primarul Săcuienilor, Gheorghe Cuc de la PDL vrea bani pe linie de partid pentru modernizarea unor drumuri, cam 2 milioane de lei, construirea unei săli de festivități – 800 mii lei și renovarea unei biserici – 200.000 lei.

Când îi spunem că partidul are nevoie de voturile din localitate, primarul răspunde scurt ,dar cam neconvingător: „Și normal că îi mobilizăm pe alegători”

„Ajutorul la alegeri pot să-l dau numai dacă măcar unul din cele trei proiecte se concretizează”

Oanea Corneliu, primarul PSD al localității Lunca Banului. Contactat „de la centru” , edilul se arată nedumerit că nu l-au sunat de la filiala partidului din Vaslui. „Vreau bani pentru construirea unei grădinițe – 300.000 euro, reabilitare cămin cultural- 200.000 euro și 1,5 milioane euro pentru asfaltări pentru 5 kilometri”, spune primarul.

Cât despre colectarea de voturi pentru partid, primarul avertizează:. „Ajutorul la alegeri pot să-l dau numai dacă măcar unul din cele trei proiecte se concretizează. Altfel cum credeți că o să voteze oamenii? Lumea s-a cam săturat de vorbe. Așa să ieșim prin sat nu prea are efect”.

„Sigur că îi ducem pe toți la urne”

FOTO: Gavril Constantin

Gavril Constantin, primarul PSD din Zăpodeni. Edilul vrea și el câteva milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri comunale și 840.000 lei pentru căminul cultural. Primarul este la al șaselea mandat. „Știu că la anul sunt alegeri. Sunt la al șaselea mandat, știu ce am de făcut. În 2003 la referendum am luat locul I. Anul trecut am avut 78%. Sigur că îi ducem pe toți la urne”, spune ferm șeful administrației din Zăpodeni.

„Sunt soldat disciplinat, dar generalii noștri uită de noi și vin la noi numai la alegeri”

Puiu Vasile, primarul liberal în comuna Vetrișoara, Vaslui – 3.000 de alegători. Primarul liberal de la Vetrișoara spune că are un proiect pentru un cămin cultural, un alt proiect pentru un campus școlar. „Nu vreau toți banii, că nu îs cretin. Dar cu campusul ăsta e o problemă. Am pierdut 16 miliarde la vremea respectivă deoarece constructorul nu s-a înțeles cu conducerea partidului. Nu sunt un nesimțit să cer ce se nu se poate”, spune vehement edilul.

Când îi punem în vedere că anul viitor trebuie să aducă voturi pentru partid primarul răbufnește. „Da, mă bucur că vă gândiți, dar să vă gândiți și la noi. Și mă refer la salarii primarilor. Propunerea dumneavoastră cu bonurile de masă date la 150 de zile nu e bună. E ca proverbul ăla: > Dacă suntem în coaliția asta, dacă mereu ni se spune că baza partidului e la primar, dar după ce ajungem parlamentari sau europarlamentari spunem că ajungem acolo și fără voturile primarilor. Ne aducem aminte de primari numai la alegeri”, s-a descărcat primarul.

Edilul e nemulțumit că președintele filialei este practic inexistent. Îi spunem că avem nevoie de voturile din comuna sa. „Eu sunt soldat disciplinat, dar generalii noștri uită de noi și vin la noi numai la alegeri”, se plânge primarul care are în comună peste 3000 de alegători.

L-am sunat în perioada vizitei premierului chinez în România. Primarul Valentin Puiu spune că este încâtat de noua orientare. „Mă bucur că USL și-a întors fața către est. Este minunat. Noi nu suntem producători pentru vest, noi trebuie să exportăm în est. Și asta este minunat”, explică primarul raportorului de la centru.

Apoi se plânge și el de indemnizația mică de primar. „Legilea ne-au obligat să nu putem face afaceri cu primăria, nici noi, nici neamurile noastre. Noi stăm acuma și suntem sugaci, trebuie să creștem indemnizațiile astea. Și noi suntem demnitari ca parlamentarii”, mai explică primarul.

FOTO: Puiu Vasile, vrn.ro

La fel de nemulțumit este și de proiectul de descentralizare. Spune că primesc prea multe puteri Consiliile Județene. „Primăriile vor ajunge gropile de gunoi ale consiliilor județene. Mai avem un pic și o să spunem că primarii vor fi numiți. Asta e egal partidul comunist”, afirmă primarul.

Nistor Dumitrache, PNL primar în Ivești, Vaslui. Edilul Nistor Dummitrache are în comuna Ivești 2.200 de alegători. Anul trecut la parlamentare și la referendum a avut procente cam mici, abia 30%. În schimb vrea și el finanțări de la buget pe baza recomandărilor de la partid. „Avem o stație de epurare la Ivești, suma este 6,8 miliarde lei vechi. Pe OG 7, alimentare cu apă 110.000 lei și 2,3 milioane lei pentru poduri și podețe”, înșiră primarul.

I se spune că partidul va avea nevoie de voturi. „Păi asta se știe. Nici nu se pune problema. Fără probleme, îi ducem la urne”, explică primarul din Ivești.

Primar de comună cu 10.000 de votanți: „ De 17 ani sunt primar, alegătorii mă ascultă”

Sfârlea Dumitru, PSD primar în localitatea Gilău. Sfârlea Dumitru de la PSD este unul dintre primarii veterani din Cluj. Când este contactat de la centru recită lista cu investiții pentru care are nevoie de bani pe filieră politică. O modernizare mică de drumuri – 4,7 milioane lei, modernizarea conductelor de apă – 2,4 milioane lei și 1 milion de lei pentru o capelă.

Are 10.000 de votanți în comună la ultimele alegeri a avut 60% procent electoral. Îi spunem că și el trebuie să contribuie cu voturi la coșul partidului. „Sigur că puteți conta pe mine. De 17 ani sunt primar, alegătorii mă ascultă”.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...