Nunți medievale, cu cavaleri și domnițe, sau rustice, cu usturoi atârnat pe pereți – VIDEO + GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 14:27

„Dragă domniță și dragă cavalere, bine ați venit în fața judeluipentru a vă uni destinele pe toată viața! Pentru asta, va trebui săurmați câteva ritualuri medievale. O să vă punem la degetul inelaraceste însemne ale veșniciei; sunt două fire care vă vor unidestinele”, zice bărbatul cu pălărie medievală și guler înalt, denobil. Mireasa, domnița Andreea, și mirele, cavalerul Claudiu,rămân perplecși când văd „inelele”: sunt doar două bucăți desfoară. Se leagă la inelar unul pe celălalt cu sfoara, camîncurcați.

Dar nu scapă ei numai cu asta – judele ar mai vrea ceva: „Șiacum v-aș ruga să mușcați din această inimă de turtă dulce, amândoiodată. Acum o să vă rog să beți această apă vie (și le dă să beaapa fermecată din niște ulcele mici de lut). Vă declar soț șisoție”. La final, le citește Legea convenției matrimoniale:”Bărbatul trebuie să respecte principiul cavalerismului conformcăruia este apărătorul femeii, are sentimentul onoarei, îșirespectă cuvântul dat, este curtenitor, cunoaște bunele maniere,știe să danseze, să facă reverențe, să participe la turnir, știe săse dueleze…”.

Andreea și Claudiu au vrut neapărat să facă nuntă medievală laBistrița. S-au căsătorit cu pelerina de nobili pe umeri, pe muzicămedievală și având invitați îmbrăcați în costume de epocă. Au venitla jude cu o caleașcă trasă de niște cai eleganți, ca în cărțile cupovești, și cu steagul cavaleresc alături. După cununie,domnița-asistentă a judelui a intervenit: „Jude, am auzit aici,prin mulțime, că unul dintre cavalerii din Mediaș vrea să sedueleze cu mirele nostru. Ar vrea să-l pună la încercare, să vadădacă este suficient de puternic și de curajos”.

Cavalerul de Mediaș, viteaz, a ieșit dintre invitați cu spada înmână. Imediat s-a dat startul: „Luptați!”. S-au opintit ei și lis-au împletit spadele, până ce cavalerul de Mediaș a scrâșnit dindinți și s-a dat bătut: „Ah, e puternic!”. Apoi a sosit verdictul:”Cavalerul Claudiu este demn de mireasa pe care și-a ales-o!”. Lasfârșit, însurățeilor nu li s-a urat să facă mulți copii, ci săaibă „mulți, mulți cavaleri în devenire”.

Castelul Huniazilor și Castelul Bran, cele mai bune locuripentru o nuntă medievală

Astfel de nunți, cu diverse tematici, au început să se poarte și laromâni. De regulă, sunt mai scumpe decât cele obișnuite șipregătirea lor durează mult mai mult, dar ai garanția că nici uninvitat nu o va uita niciodată. O nuntă tematică poate fi maiscumpă cu 30% și mai bine decât una obișnuită, ne spune AdrianaBrânzei din Iași, organizatoare de asemenea evenimente. „Existădeja o piață pentru asta, chiar dacă numai la început. Am observatcă oamenii apreciază mult o astfel de nuntă. Pentru noi, caorganizatori, nunta tematică presupune mult mai multă muncă decercetare și de documentare decât una obișnuită. Cel mai multdurează planificarea, adică întâlnirile repetate cu mirii, căcitrebuie să vorbim despre fiecare amănunt în parte”, ne spunetânăra.

Și solistul trupei Hara s-a însurat medieval, la Sighișoara.Mirii au purtat haine de epocă și au petrecut nu la restaurant, cila cramă. Textul invitației suna cam așa: „Lume, lume, să știe totsatul!! După ceasuri, leaturi, veacuri de strașnică iubire, io,Flavius von Hara, demn urmaș al familiei Buzilă Dumitru șiMărioara, hotărâtu’m’am fără îndoială, laolaltă cu mlădițaSofia-Maria, chipeșul Ștefan și neamul nostru îndestulat, să măînsoțesc în lumea asta cu frumoasa mea Mirela, fiica familiei GireaAristotel și Irina, prin legământ de cununie! (…) Am zis! Flaviusși Mirela”. În timpul petrecerii s-au făcut proțap și un spectacolcu foc.
În România s-au organizat nunți la Castelul Huniazilor dinHunedoara, dar mai nou se pot organiza diverse evenimente și laCastelul Bran.

2.500 de lei, decorul unei nunți rustice de 100 depersoane

La Iași, Adriana a organizat o nuntă rustică și una exotică. „Lacea rustică, mirii erau români care locuiau în străinătate și credcă le-a fost dor de țară. Am folosit dovleci scobiți în loc de vazecu flori, ștergare, șiraguri de ardei, ceapă, usturoi și am legatla fiecare scaun o plasă cu o floarea-soarelui într-un săculeț diniută. Nunta s-a ținut pe o terasă, au venit 100 de oameni, iartoate decorațiile, deci tema rustică, i-au costat pe miri 2.500 delei”, ne mai spune ea.

Pe blogul său a descris cum a realizat evenimentul: „Când ampornit planificarea,am crezut că va fi ușor. Am discutat în liniimari cu mireasa, am vizualizat împreună aranjamentele și mesele.Mai apoi, când am văzut că încet, încet stivuim în depozit două,trei feluri de pânză de iută, sfoară, stuf și papură, spice, bețeși etamină, mi-am dat seama că m-am cam înșelat (…). Am avutfloarea-soarelui(multe bucăți), spice de grâu, bostani, flori decâmp, ștergare tradiționale, numere de masă din lemn și lista poatecontinua”.

Nunta exotică, tot cam atât la preț, au cerut-o doi tineriactori care nu aveau chef de trandafiri și nici de eșarfe lascaune. „Pur și simplu au spus că ei nu vor o nuntă împopoțonată.Am pornit de la faptul că nu au dorit deloc trandafiri și așa amajuns la frunze de palmier, la tot felul de flori sălbatice și laaranjamente asimetrice”, mai explică organizatoarea.

Nunta vintage, la modă. Mireasa poate fi denerecunoscut

Alții au făcut nuntă cubaneză, cu trabuc și muzică aferentă, iaralții se dedau la nunți Zen.

Aici se folosesc mult culorile roșu și negru, se mănâncă chiarcu bețișoare, se ascultă muzică ambientală, de relaxare, sedecorează masa cu origami, tortul de nuntă poate avea formă depagodă, iar rochia de mireasă poate semăna cu un chimono.

Nunțile vintage se tot poartă de câțiva ani, cam de când apătruns și în România moda vintage. Ba există site-urispecializate, care vorbesc numai despre cum să-ți faci o nuntăvintage: în culori pale, cu decorații vechi, cum sunt candelabrele,florile de mătase, cutiile cu lemn, coliviile, țesăturile brodate,oglinzile cu rame foarte mari, lumânările în sfeșnice cu fierforjat sau candelabrele. Mărturiile pot fi dantele, batistebrodate sau orice alt obiect cu aer retro. La o astfel de nuntă,rochia tinerei căsătorite poate fi atât de departe de imagineaclasică, încât invitații se pot întreba mult și bine: „Dar careeste mireasa?”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...