Parada de 1 Decembrie, la -10 grade Celsius: De la HUIDUIELI, la BUCURIA copiilor și cum a dat nea Gicu LOVITURA

Redactor:
Nicolae Oprea
#Centenar. Reportaj la parada de Ziua Națională de la Arcul de Triumf. Vezi huiduieli la -10 grade, la bucuria copiilor și cum a dat nea Gicu lovitura

Încă de la ora 8 dimineața, cu două ore înainte de începerea paradei, sute de români se îndreptau, de pe toate arterele din zonă, spre Piața Arcului de Triumf, pentru a vedea defilarea militarilor români.

Temperaturile năprasnice de sâmbătă dimineață, de minus 10 grade Celsius, nu i-au speriat pe români, astfel că la ora paradei erau se adunaseră peste 20.000 de participanți. Spre bucuria copiilor, manifestația militară a început cu zborul elicopterelor și al avioanelor, mai puțin al celor de tip F-16, care nu au fost ridicate din cauza faptului că pe pista de la Borcea era gheață de dimineață. Copiii au fost încântați și de pasul militarilor, „pentru că au mers drept în linie”, așa cum ne-a spus Maria, în vârstă de 7 ani, căreia i-a plăcut și trecerea avioanelor și a tancurilor.

Nu au lipsit incidentele. Mai mulți protestatari au huiduit jandarmii care au defilat pe sub Arcul de Triumf, în semn de protest față de acțiunea Jandarmeriei de la 10 august.

În ciuda tensiunilor politice din ultima perioadă, atât șeful statului Klaus Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au stat împreună în aceeași tribună, arătând, într-un fel, că într-o astfel de zi nu trebuie să existe dezbinare. Asta nu i-a făcut însă pe cei prezenți să nu își arate dezamăgirile, în ziua în care România a împlinit 100 de ani.

„Au venit împreună, și președintele și premierul, dar asta nu înseamnă că de mâine nu se vor certa din nou, iar asta, cred eu, că este cea mai mare problemă a noastră, a românilor, că nu suntem uniți. Așa s-a întâmplat mereu în cei 100 de ani, și pe vremea comuniștilor, și atunci când a fost alungat Regele, și acum. Eu cred că cel mai mare păcat pe care România l-a făcut a fost să-și alunge regele. Altfel ar fi arătat țara noastră acum”, a declarat pentru Mediafax, Ioan Dinu, în vârstă de 68 de ani.

„Din păcate, la 100 de ani, României îi lipsește cultura, inteligența și mai multă unitate. Fără îndoială, cel mai frumos lucru care i s-a întâmplat acestei țări este însăși Unirea de acum 100 de ani, de care noi trebuie să avem grijă. De partea cealaltă – dezbinarea, ura și incultura sunt cele mai rele aspecte ale acestei țări”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Simionescu, în vârstă de 33 de ani.

Parada militară s-a terminat exact la ora 11:30, așa cum prevedea programul Ministerului Apărării Naționale, iar ultimii militari care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost cei de la Regimentul 30 Gardă. Primii care au părăsit piața au fost demnitarii și diplomații, iar limuzinele celor din urmă au rămas blocate, preț de câteva minute, pe bulevardul Constantin Prezan.

Parada la -10 grade Celsius

Blocaje s-au produs și la metrou, în Stația Aviatorilor, unde mii de participanți au așteptat minute în șir pentru a putea urca în trenuri.

Nu toți cei prezenți la paradă au venit pentru defilarea militarilor. Au profitat comercianții, precum vânzătorii de stegulețe, dar și artiștii stradali, cum este și cazul lui nea Gicu, care a dat lovitura de Ziua Națională. Venit tocmai din Vâlcea, bătrânul în vârstă de aproape 70 de ani a fost foarte inspirat să cânte la vioară, în stradă, chiar în apropiere de metrou, „Treceți batalioane române Carpații”, astfel că foarte mulți trecători i-au umplut cutia cu bani. În semn de mulțumire, răspundea de fiecare dată, cu un timid „La mulți ani, România!”.

×
Inchide