REPORTAJ: Băsescu, pe șantierul autostrăzii București-Ploiești, către un director – „Am numărul tău. Pe tine te sun zilnic”

REPORTAJ: Băsescu, pe șantierul autostrăzii București-Ploiești, către un director - Am numărul tău. Pe tine te sun zilnic
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 22:10

Președintele Traian Băsescu a vizitat, marți, șantierul autostrăzii București – Ploiești, reeditare a unei acțiuni pe care a intreprins-o și în urmă cu doi ani. Spre deosebire de vara lui 2009, când sensul periplului prezidențial a fost de la București spre Ploiești, acum inspecția s-a făcut dinspre Ploiești spre Capitală. Însă temperatura și atmosfera au fost comune: caniculă, fără fir de vânt, care să îndulcească așteptarea.

Inițial, constructorul a stabilit locul de întâlnire lângă un pod, pentru ca, după zece minute, cohorta de reporteri, cameramani și tehnicieni să fie mutată cu circa opt sute de metri spre Ploiești.

Timpul trecea greu, sub o arșiță aproape de nesuportat. Leit-motivul: „Un sfert de oră” (până la sosirea președintelui- n.r.). Gâturi lungite și palme streașină la ochi spre orizontul de unde trebuie să răsară coloana oficială.

„Bună, ce mai faceți? Ce munciți?”

„Ce faceți, cum suportați canicula de peste zi?”, am încercat să leg un dialog neutru, ca să mai treacă timpul, cu doi dintre muncitorii care așteptau și ei pe marginea drumului. Au o privire indescifrabilă: „Bine!”. Scurt, sec, fără drept la replică. După care se îndepărtează, căutându-și de vorbă.

După șase sferturi de oră, deja plictisiți de spectacolul turnării „la cald” a bitumului „de uzură” și de mișcarea de „du-te – vino” a compactoarelor, primim resemnați un nou anunț: „un sfert de oră”. Încă unul! „Iar un sfert de oră?!”, se aud lamentări toropite. Într-un final, după opt sferturi de oră, unitatea de măsură se schimbă laconic: „două minute”.

Traian Băsescu apare proaspăt din aerul tremurător de dogoare. Este în ținută sportivă, de teren: bluză de nuanță cărămizie, pantaloni și accesorii nisipii. „Bună, ce mai faceți? Ce munciți?”, două întrebări pe care le adresează în mod obișnuit. Zâmbitor, se pune la dispoziția reporterilor, pentru declarația de presă:”Unde să stau? Spuneți voi unde să stau!”.

Respectarea termenului este o misiune imposibilă

Pe drumul dintre Ploiești și punctul terminus al vizitei, președintele a ajuns la o concluzie pe care o împărtășește în fața snopului de reportofoane, microfoane și camere tv: finalizarea la termen a lucrărilor este o misiune imposibilă, dar, poate „obligația morală” a constructorilor față de el, să o facă totuși îndeplinită. Doar este și o chestiune de orgoliu național, pentru că, fiind vorba de companii românești, trebuie să tragă din greu, căci nu dă bine ca acestea să-și facă reputație de restanțieri fără leac.

Din spatele lui Traian Băsescu, câțiva directori de șantier moțăie aprobator. După ce se isprăvește momentul pentru public, unul dintre directori primește o indicație de specialitate: „Nu merge aia cu un fier…”. I se răspunde prompt: ” Știu, știu, mi-am dat seama..”. I se adresează altuia râzând: „Am numărul tău. Pe tine te sun zilnic, iar pe ei îi vizitez săptămânal”. În cele din urmă, îl cheamă lângă mașină pe un alt director, felicitându-l scurt pentru treaba bună făcută pe Transfăgărășan: „Bă, bravo cu Transfăgărășanul! Ați făcut treabă bună!”. Întrebat apoi dacă a fost pe Transalpina, șeful statului a răspuns că nu a fost anul acesta, dar a înțeles că a devenit o atracție turistică. Urmează un salut către cei prezenți: „La revedere!”.

Președintele se topește în orizontul apăsat de căldură. Până la altă vizită.

Gabriel Pecheanu, [email protected]

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Horoscop vineri 21 ianuarie. O zodie își pierde cumpătul din senin: Nu îţi cad bine...
Nicolae Ciucă e distrus. Lovitură imensă de unde nu se aștepta. A făcut sesizare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...