Secretele unei maternități de țară în care s-au născut Mutu și Vlădoiu

Publicat: 25/07/2013, 11:34
Actualizat: 25/07/2013, 14:46

S-a trezit într-o noapte cu o luminiță albastră ce dansa concentric pe tavanul dormitorului. S-a foit un pic, crezând că visează, apoi a realizat că lumina albastră săltăreață era de la girofarul unei salvări care îi intrase în curte. „Domnul doctor, hai să mergem, că naște femeia”. Și doctorul a mers. La fel cum a mers și în noaptea când i-a bătut cineva cu ciocanul mărunt în geam. „Avea nevoie de mine la spital”, spune șeful maternității din Călinești. Așa că s-a învățat. Seară de seară își lasă un schimb de haine, curate și călcate, plus halatul alb, pe un scaun lângă pat.

În spitalul din Călinești, Mihai Nurciu e medic de 24 de ani. A ajuns aici de la București, unde a lucrat 3 ani la maternitatea Caritas. Pare de-al locului de când se știe și are orgoliul unui profesionist care aduce viață României într-o comună mică din Argeș. 50.000 de argeșeni din 13 comune arondate vin la spitalul din Călinești. În teorie, pentru că în realitate numărul celor care trec pragul spitalului este mai mare. „Vin și de la Pitești, din Mioveni, Curtea de Argeș și Topoloveni să nască aici”, spune Rita Boată, managerul spitalului. Economistă, la Camera de Comerț din Pitești, a ajuns aici ca însoțitor de pacient în urmă cu câțiva ani. Venise după o doctoriță care lucra și lucrează și azi în echipa de la Călinești. N-a știut nicio secundă că peste câțiva ani viața avea să o aducă într-o nouă postură în același loc. Acum face naveta zilnic, 20 de kilometri la dus, alți 20 la întors între Piteștiul în care locuiește și spitalul din Călinești. Pentru spital face și zile de anticameră la Ministerul Sănătății, pentru a cere bănuți sau a mai obține diferite aprobări. Nu-i singura care face naveta. Toți medicii asta fac, cu excepția doctorului Nurciu, care stă cel mai aproape: la doar 4 kilometri de spital. Iar în caz de urgență se dă chemarea ca la pompieri și se adună unul pe altul pentru a ajunge în timp la spital.”Ca să strângi echipa, nu durează mai mult de o oră. Ți se ascut simțurile în situații critice”, spune șeful maternității.

Anestezistul a ajuns la Călinești cu o camionetă

„Am plâns o lună când am auzit că vin să lucrez aici”, spune Diana Ceaușescu. Neonatologul lăsa în urmă clinica din Craiova și aștepta un post de pediatru la Pitești. După câteva săptămâni, când piteștenii au chemat-o la post, doctorul Ceaușescu i-a refuzat. Hotărâse să rămână în echipa de la Călinești. N-a fost singura care a decis asta. „Cum altfel vedeam eu băiatul de 6,200 kg care s-a născut la noi, anul trecut”, spune zâmbind. „Doar mămica avea 130 de kilograme, era din Mărăcineni Argeș. A născut prin cezariană. La cât era de mare bebelușul, nu vedeam pe unde o să iasă”. De ce-a rămas? „Spitalul e atipic. Iar echipa e super”, spune Diana Ceaușescu, care e și pediatru.

În aceeași echipă e și Florentin Cioban, obstetricianul care și-a asistat soția la naștere în seara de Crăciun. Atunci s-a născut prima fetiță a cuplului, Adela Cristina, care astăzi are un an și jumătate. După Medicina la Cluj și rezidențiatul la spitalul Polizu, în București, dr. Cioban și-a urmat soția, farmacist, la Pitești. De trei ani e la Călinești și lasă puii de om să iasă la lumină. N-a numărat încă copiii pe care i-a asistat la naștere.
După soție a venit și Petru Bulgar, un medic anestezist din Chișinău. După o specializare la Cluj, a ajuns cu o camionetă la Călinești. „N-am avut unde să mă opresc”, spune, râzând, amintindu-și că cel care l-a adus în spital a fost doctorul Nurciu. Un an de zile a și locuit în maternitate, văzându-și familia, soția medic la Urgență și cele două fetițe, doar în week-end. Acum n-ar mai pleca din Argeș – „Mi-au plăcut spitalul și oamenii” – și spune nu ofertelor de post din Franța. „E prea departe de casă” (râde).

Tuturor li s-a întâmplat să fie luați peste picior de confrații de la oraș. Medici tineri, ar fi avut alte perspective profesionale într-un spital județean. „S-a întâmplat să fiu întrebat: «Ce secții ai?» Și când spui ce se întâmplă aici, vine și răspunsul: «Aah, deci poți să lucrezi»”.

Cazuri și necazuri

Tiroidă. Sarcină obținută greu, după 6 ani. Iminență de avort, în luna a șaptea. De 11 zile, mamă a unei fetițe superbe, Ana Maria, născută pe 1 iunie, la ora 11, într-un spital comunal din Argeș. „Am fost la județean, în Pitești, am fost și la București, pentru echografia fetală. Puteam să nasc oriunde dar am preferat să vin aici”, spune Florina Cristina. Lector la Biologie, la Universitatea din Pitești, femeia de 35 de ani a ales Călineștiul. „De când eram însărcinată în 4 luni, am fost luată în evidență aici. Oamenii sunt extraordinari, iar fetița mea este superîngrijită. Gândiți-vă, n-a fost nevoie să o chem pe mama să mă ajute”. Mămica ocupă o rezervă cochetă, superdotată, una din cele două de care spitalul dispune. „Colegele mele de la Universitate s-au mirat când au venit în vizită. Mi-au zis că stau la hotel. Și am plătit doar 50 de lei, pentru o perioadă nedeterminată. Luni ne dau drumul acasă, dar credeți-mă, aici ai cu cine să discuți. Nu m-a interesat Bucureștiul”.

Roberta Pârvu e din 3 iunie internată în spital. Vine din Mioveni. Are în pântec un bebe pe care-l ocrotește cu un șirag de mătănii. A ajuns aici adusă de gura lumii. „Multe femei de la noi, din Mioveni, au născut aici”, spune viitoarea mamă. Însărcinată în 7 luni, a fost internată pentru două zile la Spitalul din Pitești, adusă de o sângerare și dureri puternice. „Mi-au spus să-mi cumpăr eu calmante și nu mi-au dat nimic”, spune femeia, care a ajuns astfel într-un spital de comună, care are în sala de nașteri masă hidraulică și chiuvete cu senzori.

Ioana Șerban, 35 de ani, uter fibromatos, mămica lui Alexandru Cristian, născut pe 3 iunie, la ora 9.37. „Am ales un om, am ales specialiștii”, spune slăbită femeia. E internată la terapie intensivă, pentru a-și reveni din anestezie. Cu câteva ore înainte a născut un omuleț, prin cezariană. Un copil pe care-l aștepta de mult și căruia medicii nu-i dăduseră speranțe. Ioana Șerban vine de la București, unde a mai fost internată și unde a aflat că nu poate ține o sarcină, pe când era însărcinată în 5 săptămâni. „Știi că Dumnezeu nu ți l-a dat degeaba”, și-a spus femeia, care a ținut să apere sufletul care-i creștea în pântec. A ajuns la Călinești, unde a găsit speranța și „medici dedicați, care să creadă în meseria pe care o fac”.

„Și-a împlinit un vis, pe al ei și pe al mamei ei, bolnave de cancer. Știi ce mi-a spus după naștere? Că acum poate să moară liniștită, că și-a văzut nepotul”. Emoția din glas îl trădează pe dr. Nurciu.

Pâinicile din carne și nevoile unui spital

La neonatologie, în pătuțurile vopsite în alb stau înfășate în scutece albe patru pâinici din carne. Orice nou-născut ajunge aici într-un scutec alb sterilizat, cu un șnur și un număr colorat prins de pânză. Patru zile cât stă în spital orice copil sănătos este îmbrăcat și înfășat tradițional, explică dr. Ceaușescu. „Nu le primesc hainele de acasă și nici biberoanele”, spune neonatologul. Când e adus în rezerva sau în salonul mamei, bebelușul este înfășurat într-un pled tricotat, din mohair. Roz pentru fetițe, bleu pentru băieți. Medicul are un regret. Ar vrea noi landouri pentru copii. „Paturile astea sunt vechi”, spune dr. Ceaușescu. Vechi sunt și monitoarele de la Anestezie, spune dr. Bulgar, care a cumpărat unul de funcții vitale din banii personali. „Ne-ar trebui câte unul la fiecare pat, la reanimare”, mai spune medicul. „Și paturi noi, comode, confortabile. Cele de acum sunt puțin depășite”.

Dr. Georgeta Drăgoi vorbește și de un echograf portabil pe secție și de un colposcop: „Va fi mai multă activitate de patologie a colului”, spune doctorul obstetrician.

La Călinești, un spital de comună, construit în anii ”80 cu bani de la Trustul Carpați, lângă clădirea vechiului spital ridicat de Carol I, se nasc 500 de români într-un an: „300 pe jos și restul prin cezariană” – spun medicii. Și tot aici se recoltează și celule stem. „Niște țărani, așa cum suntem catalogați de cei de la Pitești, reușim să facem lucrurile să meargă”, spune Rita Boată, care acuză medicii de la Spitalul Județean din Pitești că nu au o relație deontologică cu Călineștiul. „Cazurile grave, copii născuți cu malformații, sunt trimise la București, la spitalele Marie Curie, Grigore Alexandrescu sau la Universitar. Asta după ce sunt stabilizate la noi”, spune doctorul Nurciu.

În 1999, la Călinești s-a înregistrat un deces. A murit o doctoriță la naștere. Dacă ar fi existat, atunci, un aparat de ventilare, un pulsoximetru și un monitor, femeia ar fi trăit…

Info plus:

Briliantul Mutu s-a născut la Călinești

Maternitatea Spitalului „Dr.Ion Crăciun” din Călinești-Argeș are 25 de paturi și o secție de neonatologie cu 7 paturi. Din echipă fac parte 11 medici, din care unul este neonatolog și unul anestezist terapie intensivă. Doi dintre doctori sunt la vârsta pensionării. Aici se nasc anual 500 de copii. Gravidele vin din Mioveni, Topoloveni, Curtea de Argeș, București și Pitești. Tot aici s-a născut „Briliantul” Adi Mutu, dar și fostul fotbalist Jean Vlădoiu.

Află aici mai multe despre campania Gândul

Povestește-ne aici experiența ta legată de materintățile din România

Ia atitudine! Donează 2 euro prin SMS la 877și banii tăi vor fi folosiți pentru dotarea cu aparatură a unei maternități!

Pentru detalii click aici

Servicii oferite gratuit de Orange, Vodafone și Cosmote. Nu se percepe TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto