SECTELE DIN ROMÂNIA. Exorcizări și miracole contra cost – imagini cutremurătoare într-un reportaj „România, te iubesc”

SECTELE DIN ROMÂNIA. Exorcizări și miracole contra cost - imagini cutremurătoare într-un reportaj „România, te iubesc
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 15/01/2013, 22:05

Fiecare caută un răspuns pentru viața sa și-și dorește protecțiadivină. În vremuri de criză, când mulți au ajuns la capătulputerilor și nu mai au de ce să se agațe, credința îi liniștește,îi ajută să-și depășească problemele.

Românii au mai mult ca oricând nevoie de credință și-o cauta cudisperare oriunde. Pe lângă marile hramuri ale bisericii mamă careadună mulțimi impresionante, un alt fel de ortodoxie, spectaculoasăși radicală se dezvoltă la Moșuni, un cătun de lângă Târgu Mureș.În fiecare săptămână, un simplu preot de țară, Cristian Pomohaci,reușește să adune în jurul său mii de oameni. Bolnavii incurabiliîl caută, iar cei care îi sunt aproape, ucenicii, îldivinizează.

Ovidiu Ciobotă este unul dintre „discipoli”. „Ne are pe noi, noisuntem copiii lui, are mai mulți decât vă imaginați vreodată.Suntem foarte mulți care ne simțim copiii lui, poate de multe orinu-mi simt părinții mei trupești, părinte nu e cel care te naște, ecel care te crește și părintele m-a crescut pe mine, m-a crescutspiritual”.

Alții au stat pe lângă părinte, dar au plecat.

„M-am încadrat în acel grup până mi-am dat seama că este o sectăfoarte periculoasă pentru cultul nostru ortodox, femei care sevaită, exorcism… Sunt în secolul XXI sau în Evul Mediu, naibastie”, spune o femeie care nu vrea să i se știe identitatea.

Un preot ieșit din canoane

Parintele Cristian Pomohaci are un profil aparte. Este separatde preoteasă, deși în mod normal legile Sfântului Sinod îl obligăsă fie căsătorit. De asemenea, pe lângă preoție, Cristian Pomohacimai cântă și muzică populară.

Are peste o mie de prieteni pe Facebook, 30 de uceniciultra-dedicați în viața reală care locuiesc în clădiri ridicatelângă biserică, are patru copii înfiați cu vârste cuprinse între 13și 26 de ani, conduce o gospodărie impresionantă, cu oi, vaci șiporci în care lucrează ucenicii săi.

La fel s-a întâmplat și cu soția unui om de afaceri din Reghin,care locuiește acum alături de părintele Pomohaci.

„Soția mea îl vede ca pe Iisus Hristos pe pământ, îi pune pozala cap, e durere… I-am spus ca nu se mai poate, trebuie să seadune, să facă ceva, dar nu ai cu cine discuta. Spune că menirea eieste să aducă cât mai mulți oameni acolo. Mulge vaci, faceagricultură, păzește biserica, face slujbe în locul lui, e mâna luiforte”, povestește omul de afaceri.

Femeile de la Moșuni sunt, însă, mulțumite de ceea ce fac. Esteși cazul doamnei profesoare Otilia, pe care reporterii PRO TV augăsit-o îngrijind porcii din gospodărie. Face acest lucru de șapteani.

„Pentru mine reprezintă chipul lui Hristos. Din toată inima vămărturisesc că nu voi putea niciodată mulțumi lui Dumnezez că amajuns la Moșuni. Am aici o casă și o familie, ceea ce pentru un omsingur ca mine, având în vedere statutul meu de femeie nemăritată,e mare lucru. Să ai o familie, mai mult decât una în limitebiologice, e mare lucru”, spune Otilia.

Cadouri pentru biserică

Mulți dintre cei care vin la Moșuni au probleme de sănătategrave și sunt dispuși să creadă și să facă orice ca sătrăiască.

Simona Gurghean are fețita bolnavă de tetrapareză spastică. Afost la toți doctorii și acum încearcă și calea credinței. Deșieste pentru prima data la Moșuni, o trec fiori. „E ceva deasupranoastră, nu știu, simt o căldură, simt o căldură deasupra mea, acumam simțit-o”…

Totuși, nu este ușor să ajungi la părinte. Există liste deașteptare, iar ca să te vindeci se spune că trebuie să asiști laslujba din noaptea de vineri. Înainte de slujba cea mare, eștiîndrumat de oamenii preotului să cumperi daruri pentru sfântulaltar, ulei, prescură, vin, toate în valoare de 16 lei.

Cu acatistul făcut în care explici de ce necaz vrei să scapi șicu darurile mergi în biserică și le lași la altar. În funcție degravitatea problemei ți se cere să cumperi un număr de lumânăricare în general variază de la 50 la câteva sute. Lumânările se dauînapoi stinse și ajung din nou la vânzare. Darurile care seaglomerează în altar, sunt apoi scoase pe ușa din spate abisericii.

Slujba de vineri noaptea și exorcizările

Este ora 12 noaptea și biserica geme de enoriași. Într-o adâncăfervoare religioasă, toți se pregătesc pentru aparițiapărintelui.

În prima linie stau femeile despre care se spune că suntîndracite. Maria lucrează la poșta în orașul Victoria și a ajuns laMoșuni când a văzut că se simte rău. Este stropită cu aghiasmă ceeace pare că o doare. „Mă chinuie un duh rău. Am venit la părintele,am luat 16 posturi”, spune Maria. A fost pe la mai mulți medici,dar, nedând de cap răului, a luat calea bisericii din Moșuni.Întrebat dacă femeile „îndrăcite” au un diagnostic, părintelePomohaci răspunde laconic: „Satana nu are diagnostic”! După cetermină cu femeile, părintele Pomohaci exorcizează și un bebeluș.”Copilul acela micuț îl avea pe diavol în el. Un blestem sau osatană, satana nu-ți dă stare de euforie niciodată”, spunepărintele. La două noaptea, femeile sunt extenuate de postul lungși aspru și de atmosfera ireală din biserică. Li se spune că dacăvor să se vindece trebuie să repete ședințele de exorcism, să ținăcanonul și să creadă că prin preot lucreaza Dumnezeu.

Practicile preotului Pomohaci nu sunt pe placul Episcopiei AlbaIulia.

Părintele spune însă că ceea ce face el este ortodoxism românescși nimic mai mult. „Eu nu sar din dogmele ortodoxe române, nu sarpeste cal, nu exagerez în nimic. În afară de faptul că sunt mailacom și mai rău decât unul care nu are atât cât am eu. Îl iubescmai mult pe Dumnezeu, îmi doresc să am mai mult și să pot da celordin jurul meu”, spune preotul Pomohaci.

Catedrala credinței, zece la sută din venituri pentru unmiracol

București. În căutarea unei vindecări se află și zecile deoameni care vin zilnic la „Catedrala Credinței”, un fostcinematograf de cartier, de pe Șoseaua Fundeni. „BisericaUniversală” este creația unor brazilieni, iar predicile sunt plinede patos și atrag mulțimile. Biserica Universala nu face partedintre cultele recunoscute în România și nu are personalitatejuridică. În schimb are filiale în toată țara și multă putere. Cuce își racolează adepții, în special oameni foarte simpli? Cupromisiunea unei minuni.

Brazilienii își fac reclamă la un popular post de televiziune șiau întruniri zilnic. Țin slujbe de vindecare pentru boli incurabilesau promit că redresează firme nenorocite de criză. Sâmbata se tineslujba pentru rezolvarea lucrurilor imposibile. Minunile seîntâmplă însă numai dacă plătești. Cât? A zecea parte din salariusau din pensie, bani pentru care brazilienii au produs și plicuritipizate. „Credem în biserica asta. Dau a zecea parte din pensie.Am o pensie de 862 de lei”, spune o bătrână care vine aici.

Slujba de vindecare se transformă într-un spectacol amplificatde șase boxe puternice. Oamenii sunt invitați să închidă ochii șisă pună mâna pe acea parte a corpului care-i doare. Așa zisul preoteste îmbrăcat într-un halat alb, ca doctorii.

„În numele lui Iisus, orice este necurat, orice este rău,lasă-l, lasă-l, lasa-l”, spun oamenii în cor. „Ieși cancer, ieși,ieși, ieși”, sună altă rugă.

Tratamentul merge și nu merge. „Eu am fost cel mai mare bețiv,am fost cel mai mare bețiv și încă mai beau. Acum m-am rugat laDumnezeu și de două ședințe nu mai beau… Azi am băut două paharede vin”, spune unul dintre membrii Bisericii Universale.

Adepții Baha’i, gata să-și sprijine financiarcredința

Ne aflăm într-un apartament elegant din București. Gazde ne suntadeptii Baha’i, oameni educați care au găsit un răspuns pentrucăutarile din viața lor după ce au renunțat la ortodoxie. 7.800 deromâni cred în învățăturile lui Bahaulah, un persan care-a trăit lasfârșitul secolului XVIII. Adeptii Baha’i nu beau, nu fumează și nuau lăcașuri de cult.

Rareș Prunduș este specializat în marketing și lucrează la ofirmă din București. Avea 14 ani când a auzit de credința Baha’i.Niște prieteni alături de care învăța engleză i-au vorbit deînvățăturile lui Bahaulah. L-a prins repede. „A fost ceea ce căutamca să mă liniștesc, pentru că nu mă simțeam în apele mele, eramrebel”, spune Rareș. Credincioșii sunt convinși că mesagerii luiDumnezeu au fost Abraham, Iisus, Buddha, Mohamed. Însă ultimultrimis al lui Dumnezeu pe pământ, Bahaulah îi conține pe toți.

„În momentul în care eu am spus că sunt baha’i nu înseamnă că amrenegat ce eram înainte, din contră, am acceptat mai multe.Contribui și financiar. Cu cât pot”, spune Rareș.

În concluzie, fiecare om este liber să creadă în ce vrea el dacăasta îi face bine. Însă de un lucru putem să fim siguri: cel maiușor poate fi manipulat un om aflat în suferință. Un om care simteo nevoie acută să creadă în ceva, să găsească un rost și un senssuperior pentru viața lui. „Crede și nu cerceta” poate fi uneoricea mai scurtă cale spre pierzanie. (Antoaneta Dohotariu,PRO TV)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Miroase a canalizare la tine în baie? Ce s-a întâmplat, de fapt, cu instalația ta...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...